Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca werft door sluiten test- en priklocaties werkloze GGD'ers

Horeca werft door sluiten test- en priklocaties werkloze GGD'ers

DEN HAAG (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) praat met medewerkers van verschillende GGD'en om hen te wijzen op de baanmogelijkheden in de horeca nu ze door de sluiting van test- en vaccinatielocaties mogelijk hun baan kwijtraken. Ook uitzendbureaus zijn druk bezig met het herplaatsen van het personeel dat ze bij die locaties hadden werken.

Restaurants en cafés kunnen de mensen die bij de GGD werken en straks hun baan kwijtraken "absoluut" gebruiken, zegt directeur Dirk Beljaarts van brancheorganisatie KHN. Veel horecapersoneel dat door de pandemie noodgedwongen uitstroomde naar andere sectoren komt al terug, zegt de brancheorganisatie, maar de aantallen compenseren het huidige personeelstekort in de sector niet.

Uitzendbureau Randstad, een van de grootste van het land, laat weten al een toename te zien van mensen die nu bij de GGD werken en straks een nieuwe baan nodig hebben. Het uitzendbureau kon nog geen exacte aantallen noemen. Uitzendbureau RGF Staffing, voorheen bekend als USG People, zegt "zeker druk te zijn" met uitstromende GGD'ers die nu een nieuwe baan zoeken, maar kon nog geen verdere details geven. Eind januari werkten er ruim 4000 mensen via het uitzendbureau bij de GGD.

Campagne

De komende tijd zullen meer test- en priklocaties sluiten, omdat er steeds meer mensen gevaccineerd zijn en het vaccinatietempo afneemt. Deze mensen zullen in sommige gevallen herplaatst worden naar mobiele vaccinatie-units en prikbussen in wijken en dorpen waar de vaccinatiegraad lager ligt dan gemiddeld. Voor de pandemie waren er circa 12.000 banen bij de GGD, nu zijn er 12.500 banen betrokken bij het vaccineren en nog eens 3500 bij het testen, schreef de dienst in juni aan de Tweede Kamer.

KHN startte in juni een campagne voor extra personeel, van oproepkrachten en parttimers tot professionals. Bijna twee derde van de café- en restauranthouders heeft nu minder medewerkers in dienst dan voor de coronacrisis, becijferde KHN. Gemiddeld vertrok 42 procent van het personeel daar. Voor de hele bedrijfstak, waaronder ook hotels en cateraars vallen, stroomde een kwart van de medewerkers uit, waarvan een aanzienlijk deel naar andere sectoren vertrok.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

7 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

7 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

9 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

11 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

13 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden