
Horeca weer grootverbruiker van NOW-steun
AMSTERDAM (ANP) - Van de toegekende aanvragen voor coronaloonsteun is circa 40 procent afgelopen periode naar horeca- en cateringbedrijven gegaan. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV, dat de aanvragen voor de NOW-steun verwerkt. In totaal keurde het UWV iets minder dan 41.000 aanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid goed en werd zo'n 907 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd in de zevende periode, die gaat over de maanden november en december.
In de zevende periode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het maximale omzetverlies dat kon worden opgegeven was 80 procent, maar werd door het kabinet naar 90 procent verhoogd. Veel betaalde voorschotten gingen echter nog uit van het maximum van 80 procent. Dit zal bij de definitieve vaststelling worden verrekend.
In totaal kwamen 42.000 aanvragen binnen. Daarvan werden er bijna 1500 afgewezen. Het gemiddelde omzetverlies van de aanvragers was 48,2 procent. Daarbij konden anders dan eerder ook starters een aanvraag voor loonsteun doen. Die moesten daarvoor een maandomzet als referentie kunnen opgeven.
Op 14 februari kunnen ondernemers aankloppen voor het achtste NOW-pakket. Ook hiervoor geldt een omzetderving van minstens 20 procent.
Meer uit Financieel
AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
11 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
14 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
3 uur geleden