Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca waarschuwt: verdwijnen terrasverwarming kost veel omzet

Horeca waarschuwt: verdwijnen terrasverwarming kost veel omzet

DEN HAAG (ANP) - Als horecaondernemers hun terrasverwarmers niet meer zouden mogen aanzetten kost het ze veel omzet. Geld dat ze nu juist hard nodig hebben, waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De brancheorganisatie reageert op uitlatingen van klimaatminister Rob Jetten die fossiel gestookte terrasverwarmers in de horeca niet meer vindt kunnen. De minister noemde het gebruik ervan ronduit belachelijk, meldde De Telegraaf eerder. Hij deed die uitspraak op de klimaattop in Sharm el-Sheikh.

Maar volgens onderzoek van KHN zetten zes op de tien horecaondernemers de verwarming nu standaard sowieso al uit. Alleen als de gast erom vraagt worden ze aangezet. "Ook zien we ondernemers die zelfbedieningsknoppen op heaters hebben geplaatst. Een verbod lijkt ons daarom niet nodig, de markt beweegt al vanuit zichzelf", stelt de brancheorganisatie.

Omzetverlies

KHN wijst erop dat bij zaken die een terras hebben, het terras gemiddeld voor 28 procent van de omzet zorgt. Het aandeel terrasomzet is met 35 procent het hoogst bij bedrijven die het terras het hele jaar open hebben. "Door met de minder warme dagen het terras te moeten sluiten omdat het te koud is, betekent dit voor veel ondernemers omzetverlies."

Verder wijst de organisatie erop dat ondernemers de hoge energierekeningen zelf ook zien. Daardoor kijken ze kritisch naar hoe ze energie kunnen besparen. De duurzamere keuze speelt daarin een steeds belangrijkere rol. "Voor de traditionele heaters zien we ook oplossingen als bewegingssensoren, timers of een dimmer. We zien verschillende gemeenten in het land die subsidie verlenen aan horecaondernemers om de duurzamere keuze van verwarmde kussentjes te stimuleren", aldus KHN.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

2 uur geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

2 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

3 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

4 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

5 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

6 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

6 uur geleden