Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca Utrecht tevreden over 'ouderwets lol maken' in kroeg

Horeca Utrecht tevreden over 'ouderwets lol maken' in kroeg

UTRECHT (ANP) - De eerste testdag in de vijf Utrechtse cafés die ook de komende drie dagen open mogen, is voorspoedig verlopen. Dat zegt woensdag Pieter Honing van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Mensen zijn dolblij dat zij weer ouderwets mogen lol maken in een café. De eigenaren en het bedienend personeel zijn blij dat zij hun werk kunnen doen."

De horecazaken in de binnenstad krijgen enthousiaste reacties terug van gasten, veelal jonge mensen. Een handjevol deelnemers is niet komen opdagen. Maar dat leverde vooral gejuich op. Gasten die al aanwezig waren, konden hierdoor langer blijven zitten. Drie kroegtijgers moesten noodgedwongen afhaken, omdat zij positief waren getest op corona. Ook een medewerker kon niet aan de slag om een positieve corona-uitslag.

De drieduizend deelnemers hebben zich vooraf laten testen. Mensen kunnen zich na een aantal dagen opnieuw laten controleren. Per tijdslot van twee uur mogen hooguit vijftig mensen naar binnen. Zij krijgen een plekje aan een tafel. Als zij naar het toilet willen, moet een mondkapje op. Onderzoekers houden in de gaten hoe de gasten en het personeel zich gedragen. De horeca wil met de proef aantonen dat de cafés coronaveilig open kunnen.

Leven vieren

Voor de klanten staat vaak een ding voorop. Al is de dag nog maar net begonnen, een drankje kan altijd. Een serveerster is blij dat ze weer mensen kan bedienen. "Ik ben pas echt gelukkig als ik straks weer volle bladen met bier mag rondbrengen", zegt ze, terwijl zij grapt dat ze het werk nog niet is verleerd.

Honing is blij dat er weer wat leven in de horeca is. "Een bruisende binnenstad is veel leuker. Lekker het leven vieren."

Meer uit Binnenland

Nieuwe autoriteit: natuur onder druk, kennis provincie onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De natuur in vier gebieden in Zuid-Holland en Limburg is er niet goed aan toe. Maar de provincies hebben nog te weinig inzicht in de oorzaken van de problemen, concludeert de Ecologische Autoriteit vrijdag in vier adviezen. De provincies moeten met aanvullende informatie komen, zodat in de gebiedsprogramma's goed onderbouwde maatregelen opgenomen kunnen worden.

19 minuten geleden
Slachtoffer en verdachte schietpartij Amsterdam waren buren

AMSTERDAM (ANP) - Het slachtoffer en vermoedelijke dader van de dodelijk schietpartij donderdag in Amsterdam waren buren, laat een politiewoordvoerder vrijdag weten. De 47-jarige vrouw werd donderdagochtend voor een portiek op de De Wittenstraat doodgeschoten. De vermoedelijke schutter, een 57-jarige Amsterdammer, werd later dood gevonden in een parkeergarage aan de De Wittenkade. Beide straten liggen in de Staatsliedenbuurt.

33 minuten geleden
Datalek treft ook mensen die naar ProRail hebben gebeld

UTRECHT (ANP) - Ook spoorbeheerder ProRail is getroffen door het datalek bij een softwareleverancier. Daardoor zijn de gegevens van ongeveer 4300 mensen die naar de publieksvoorlichting hebben gebeld mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het gaat om namen, telefoonnummers en geslachten van de bellers, maar niet om mailadressen, woonadressen en financiële informatie, zegt ProRail.

39 minuten geleden
In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond in totaal dertien klimaatactievoerders aangehouden die niet wilden vertrekken uit de hal van het Amsterdamse stadhuis. Een groep van ongeveer dertig klimaatactivisten werd rond 21.00 uur opgeroepen om te vertrekken. Dertien gaven geen gehoor aan die oproep en zijn daarop aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel er vrijdag nog vastzitten kon ze niet zeggen.

56 minuten geleden
Stigma zit bestrijding hiv in de weg op Aruba, Bonaire en Curaçao

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses op Aruba, Bonaire en Curaçao is ondanks de toegang tot testen en behandeling niet gedaald. Dat meldt het Aidsfonds vrijdag op basis van een 4-jarige studie van de ziekenhuizen op de eilanden in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit zou komen door het stigma dat heerst rond hiv in het Caribisch gebied. In de rest van de wereld is wel een daling te zien in de hiv-diagnoses.

1 uur geleden
Miljoenenmetro naar Hoek van Holland stopt eindelijk bij strand

HOEK VAN HOLLAND (ANP) - Ruim vijf jaar na de beoogde ingebruikname is vrijdagochtend even na 10.00 uur de eerste Rotterdamse metro met eindbestemming Hoek van Holland Strand aangekomen. De verbinding tussen Rotterdam en de kustplaats die tot 2017 werd geëxploiteerd door de NS valt sindsdien onder beheer van de Rotterdamse stadsvervoerder RET.

1 uur geleden
Vermeend drugshandelaar Piet W. toch niet vrijgelaten

ROTTERDAM (ANP) - Piet W., die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties en grootschalige cocaïnehandel, is donderdag toch niet op vrije voeten gekomen. Hij is aangehouden in een andere zaak, voor witwassen, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie berichtgeving van Het Parool.

1 uur geleden