Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca: muziek zachter zetten gaat ten koste van de beleving

Horeca: muziek zachter zetten gaat ten koste van de beleving

DEN HAAG (ANP) - In de horeca zal het zachter zetten van de muziek ten koste gaan van de beleving. "De bezoekers blijven dan weg en gaan naar andere plekken om harde muziek te beleven", reageert Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op een advies van de Gezondheidsraad.

Als het aan de raad ligt mag muziek nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken. Ook stelt de raad dat er aan wetgeving moet worden gedacht om dit te regelen.

KHN stelt dat er nog geen wetenschappelijk onderzoek is waaruit blijkt waar precies gehoorschade wordt opgelopen en in welke mate. De brancheorganisatie mist dan ook een degelijke onderbouwing. Daarbij wijst KHN erop dat mensen op meerdere plekken gehoorschade kunnen oplopen. "Denk bijvoorbeeld aan de bouw, evenementen, thuis, maar ook tijdens het luisteren van muziek of podcasts via je eigen oortjes en telefoon."

Reeds inspanningen horeca

Ook geeft de koepelorganisatie aan dat de horeca al veel doet om gehoorschade te voorkomen. Zo worden op veel plekken oordoppen aangeboden en zijn er in sommige clubs stilteruimtes om je oren wat rust te gunnen. Ook wordt gasten aangeraden voldoende afstand tot de speakers te nemen. "KHN zet in op het vergroten van bewustwording van onze leden van de risico’s van harde muziek voor het gehoor bij hen, hun medewerkers en hun bezoekers."

Verder pleit de organisatie voor gratis gehoortesten van de overheid voor jongeren, nu gehoorschade onder deze groep toeneemt. Daarmee kan erger voorkomen worden, aldus KHN.

Meer uit Binnenland

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

4 minuten geleden
Nieuw kabinet krijgt een minister voor Migratie

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB krijgt een minister voor Migratie, liet NSC-leider Pieter Omtzigt woensdag weten. Asiel en migratie vallen tot dusver onder een staatssecretaris onder de minister van Justitie en Veiligheid.

21 minuten geleden
Actievoerders UM krijgen steun van Maastrichtenaren

MAASTRICHT ~(ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben de afgelopen tijd steun gekregen van Maastrichtenaren. Vooral oudere Maastrichtenaren komen de mensen in het tentenkamp achter een universiteitsgebouw aan de Grote Gracht broodjes, ander voedsel en drinken brengen. Dat zei een docent van de Universiteit Maastricht (UM) op straat voor het sinds woensdag bezette faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen.

46 minuten geleden
Wilders wil voor de zomer beëdigd kabinet en debat

DEN HAAG (ANP) - Voor het zomerreces moet een nieuwe regering aantreden, een regeringsverklaring afleggen en daarover in debat gaan met de Tweede Kamer, zegt PVV-leider Geert Wilders in het debat over de formatie. De kabinetsploeg gaat vervolgens aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. "Dat kan een tijdje duren. Rond het begin van het nieuwe parlementaire jaar zal dat af moeten zijn."

1 uur geleden
Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

1 uur geleden
Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe. "Ik vrees van wel", zegt de PVV-leider op vragen hierover van Henri Bontenbal (CDA) tijdens het debat over het akkoord. Hier was onduidelijkheid over, omdat het doel niet werd benoemd in het hoofdlijnenakkoord.

1 uur geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

1 uur geleden