Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca mogelijk vroeger dicht, geen publiek bij betaald voetbal

Horeca mogelijk vroeger dicht, geen publiek bij betaald voetbal

DEN HAAG (ANP) - Horecagelegenheden in het hele land moeten voorlopig om 22.00 uur de deuren sluiten. Ook wordt geen publiek meer toegelaten bij sportwedstrijden, inclusief het betaald voetbal. Dat zijn maatregelen die het kabinet sterk overweegt om de opmars van het coronavirus te stuiten, melden ingewijden. De ingrepen gelden in eerste instantie voor drie weken.

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven maandagavond weer een persconferentie, waar de nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Over allerlei details wordt de komende uren nog gesproken, ook in overleg met de veiligheidsregio's. Het kan dus zijn dat er nog veranderingen worden aangebracht in het pakket.

Op tafel ligt ook een verdere beperking van het aantal mensen dat in openbare gelegenheden bijeen mag zijn, maar ook van het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen. Thuiswerken wordt weer de norm, werkgevers die dat niet toestaan terwijl het wel kan, worden daarop aangesproken en riskeren zelfs tijdelijke sluiting van hun bedrijf.

Registratieplicht

Voor alle zogenoemde contactberoepen gaat een registratieplicht gelden. Bijvoorbeeld kappers moeten dus, net als horecagelegenheden, aan hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten. Dat moet het voor de gezondheidsdiensten makkelijker maken te achterhalen met wie een besmet persoon allemaal in contact is geweest.

Voor supermarkten gaat gelden dat mensen alleen naar binnen mogen met een winkelwagentje dat van tevoren is ontsmet. De levensmiddelenbranche voerde die regel zelf dit voorjaar al in, maar die wordt inmiddels in lang niet alle winkels meer nageleefd.

Het coronavirus is al weken bezig met een opmars in het hele land. In zes veiligheidsregio's, met name in de Randstad, werden onlangs extra maatregelen getroffen omdat het aantal besmettingen daar wel heel hard opliep. Vrijdag kwamen daar acht regio's bij. Voor elf gebieden geldt nu nog geen aangescherpt regime.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte vindt president Poetin geen sterke man

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt de Russische president Vladimir Poetin geen "sterke man", zei hij in een debat in de Tweede Kamer toen het ging over volhardendheid van Poetin in de oorlog in Oekraïne. "Overschat nou niet Poetin mentaal. Ik heb met de man heel veel gesproken. Dat is geen sterke man, dat is geen sterke vent."

53 minuten geleden
Groningse gedeputeerde: geweldig dat Groningenveld dichtgaat

GRONINGEN (ANP) - Gedeputeerde Susan Top (Mijnbouw) noemt het "geweldig nieuws" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. "Tot op het laatste moment was het spannend. Het bleef eerst zien, dan geloven."

55 minuten geleden
Vijlbrief: eindelijk krijgen Groningers verdiende zekerheid

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is blij dat de wet om het Groningengasveld definitief te sluiten ook door de Eerste Kamer is aangenomen. "Eindelijk krijgen Groningers de zekerheid die zij verdienen!" schrijft hij op X.

56 minuten geleden
Verhoging minimumloon strandt zoals verwacht in senaat

DEN HAAG (ANP) - De wet die een verhoging van het minimumloon zou regelen, is zoals verwacht gestrand in de Eerste Kamer. Een meerderheid van de senaat, waaronder twee van de drie formerende partijen die in de Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn, stemde het plan weg.

57 minuten geleden
GBB 'blij en opgelucht' om sluiting gasveld, ook 'bitterzoet'

GRONINGEN (ANP) - De Groninger Bodem Beweging (GBB) is "blij en opgelucht" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Al is het "natuurlijk bitterzoet".

57 minuten geleden
Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor de wet gestemd die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Behalve JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemde de voltallige senaat voor de historische wet. Deze maakt officieel een einde aan decennia aan gaswinning die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de regio.

3 uur geleden
Kabinet gaat met Israël praten over onderdelen F-35

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat met Israël praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar mag wel als de vliegtuigen niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. Demissionair premier Mark Rutte is niet positief over het gesprek. Hij denkt niet dat Israël zit te wachten op deze beperking, zei hij in de Tweede Kamer.

5 uur geleden