Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca klaar voor Oranje: schermen, bier en gratis hapjes

Horeca klaar voor Oranje: schermen, bier en gratis hapjes

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlands elftal treedt zaterdag om 16.00 uur aan tegen de Verenigde Staten op het WK in Qatar voor de strijd om een plek in de kwartfinale. Wie de wedstrijd niet thuis wil volgen kan terecht in de horeca. Cafés in verschillende steden maken zich dan ook op voor het Oranjefeest.

Bij O'Casey's in Den Haag is het 'al twee weken lang elke dag carnaval', volgens uitbater John Gulay. Zijn Ierse pub is al dagen volgeboekt voor de wedstrijd van Oranje. De zaak hangt vol met schermen en vanwege het internationale karakter van de pub ook met vlaggetjes van alle deelnemende landen. "We hebben een neutrale houding, juist geen Oranjekoorts."

Wim de Klerk van Panenka in Rotterdam verwacht met 140 bezoekers een volle zaak te hebben. In het café staat een tribune en een groot scherm. 'Laten we hopen dat het een feest wordt.' In de Jaarbeurs in Utrecht vindt het evenement Oranje Strijders plaats. Er treden artiesten op en er is een groot scherm. Ook in diverse cafés en voetbalkantines komen mensen samen om het Nederlands elftal aan te moedigen.

Bergen op Zoom

Ook in de binnenstad van Bergen op Zoom is voor bezoekers van cafés gelegenheid om naar Nederland - Verenigde Staten te kijken. "Bovendien hangt er een groot beeldscherm bij de ijsbaan die nu op de Markt is geopend", weet horecaondernemer Jimmy Devilee. "Dus ik verwacht dat het een gezellige en drukke middag wordt."

In Apeldoorn maken uitbundig versierde cafés en bars aan en rond het Caterplein een feestje van het kijken naar het WK voetbal. In zeker vijf zaken staan grote schermen. Onder meer bij Toffer Pianobar en Ale House hangen ook op het terras tv-schermen. Bijna overal is het bier tijdens de wedstrijd goedkoper. De Hofnar in de wijk De Maten, vlakbij de "Oranjerotonde", doet er gratis hapjes bij. De gelegenheden gaan speciaal voor de wedstrijd eerder dan gewoonlijk open.

Maastricht en Breda

Voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht zegt dat in de Limburgse hoofdstad geen schermen in de buitenlucht staan. Daarvoor bestaan geen plannen, en er zal daarvoor ook geen vergunning worden gegeven, zegt hij. Dit omdat zo’n vergunningaanvraag al acht weken vooraf moet worden gedaan. Wel staan in talloze kroegen in de Limburgse hoofdstad grote schermen. "Dat zie je op steeds meer plekken, zeker ook omdat de wedstrijd in het weekend is", zei hij.

Johan de Vos van KHN Breda zegt dat op meerdere plaatsen in de stad buiten wat kleinere beeldschermen staan, maar geen grote die duizenden mensen trekken. "Die komen er zoals altijd pas in de halve finale", zegt hij. "Ook in verband met de lage temperatuur - het wordt 4 graden - is een beeldscherm buiten een lastige optie. In veel café’s staan wel grote schermen. De animo daarvoor is groot. Gelukkig wel!"

Meer uit Binnenland

Sanil B. over geweld op Mallorca: ik weet dat ik me heb misdragen

LEEUWARDEN (ANP) - De verdachten die maandag in hoger beroep terechtstaan in de Mallorcazaak, zijn maandag opnieuw geconfronteerd met de beelden van het uitgaansgeweld. De eerste zittingsdag staat in het teken van twee vechtpartijen waar de gewelddadige avond in juli 2021 mee begon. "Ik weet dat ik me heb misdragen", zei verdachte Sanil B. (21) hierover.

15 minuten geleden
4 jaar cel voor commando Sil A. voor drugs- en wapenhandel

ARNHEM (ANP) - Commando Sil A. is maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor betrokkenheid bij drugs- en wapensmokkel. Volgens de rechter heeft de 44-jarige A. meegeholpen aan de voorbereiding van twee grote coketransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg.

32 minuten geleden
Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

1 uur geleden
Deel Zomercarnaval voortaan achter hek en zonder sterke drank

ROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

3 uur geleden
Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

3 uur geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

3 uur geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

10 uur geleden