Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca Horst opent demonstratief deuren voor gasten

Horeca Horst opent demonstratief deuren voor gasten

HORST (ANP) - Zo'n dertig cafés en restaurants in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas hebben om 12.00 uur zaterdag hun deuren voor gasten geopend. Ze doen dat uit protest tegen het coronabeleid van de regering. Om 16.00 uur gaan de horecagelegenheden weer dicht, zoals afgesproken met burgemeester Ryan Palmen.

Medewerkers van Het Boscafé in Horst legden om 12.00 uur een rode loper uit voor de vijftien gasten die voor de deur wachtten. "Dat is het enige wat we aan onze gasten kunnen uitleggen", zei uitbater Wouter Hoeijmakers. "We gaan vandaag op kroegentocht", zei een jonge man uit Horst, die met twee vrouwen aanschoof aan een tafeltje in het café. Anderen zeiden te komen om de actie te steunen en omdat ze blij waren eindelijk weer eens even te kunnen uitgaan.

In stamkroeg Boems Jeu van dialectgroep Rowwen Hèze in kerkdorp America stonden vlak na opening al twee handhavers voor de kroeg. "Om te zeggen dat we echt dicht moeten om 16.00 uur", aldus uitbaatster Stephanie van der Pal. Het enige dorpscafé van America telde rond 13.00 uur nog niet veel gasten, maar Van der Pal doet naar eigen zeggen mee om een statement te maken.

Gezellig druk

Heel anders was het in de zeven horecazaken op het Wilhelminaplein in het centrum van Horst. Het oogde er gezellig druk, in de cafés was het volle bak. Overal werd goed gecontroleerd op QR-codes. In het Proeflokaal van Horst waakten de barkeepers erover dat gasten aan hun tafeltje bleven zitten en niet even gaan staan om iemand verderop iets te vertellen.

Burgemeester Palmen zegt begrip te hebben voor de actie en spreekt zijn steun uit aan de horeca en de evenementenbranche. "Ik heb begrip voor hun positie, gevoelens en noden. Daarom hebben we in overleg voor de actie met iedereen werkbare afspraken gemaakt", aldus Palmen zaterdag. Uitbater Hoeijmakers van Het Boscafé stak de loftrompet over zijn burgemeester en prees hem "omdat hij zijn hoofd boven het maaiveld durft uit te steken".

Horst aan de Maas is volgens Hoeijmakers de enige gemeente in Nederland waar een gecoördineerde horeca-actie plaatsvindt. Rond 12.20 uur liep Het Boscafé al redelijk vol met op hun QR-code gecontroleerde gasten, die er onder meer koffie, soep en een 'burger meester' bestelden.

Meer uit Binnenland

Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

27 minuten geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

37 minuten geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

3 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

6 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

21 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

23 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

1 dag geleden