Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca Horst aan de Maas en Egmond aan Zee dreigt te openen

Horeca Horst aan de Maas en Egmond aan Zee dreigt te openen

HORST AAN DE MAAS (ANP) - Tientallen horecazaken in het Noord-Limburgse Horst aan de Maas en het Noord-Hollandse Egmond aan Zee dreigen zaterdag hun deuren voor gasten te openen. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten onverminderd achter de initiatieven te staan "nu wederom de duidelijkheid uitblijft en over het weekend heen getild wordt", aldus een woordvoerster.

De zaken in Horst aan de Maas zien alleen van hun actie af als premier Mark Rutte vrijdagavond nog groen licht geeft voor opening voor horeca en cultuur vanaf 26 januari. Dat heeft een woordvoerder namens de deelnemende cafés en restaurants in de Limburgse gemeente vrijdagmiddag laten weten.

Woordvoerder Wouter Hoeijmakers van Boscafé Maaskant in Horst hoopt dat het kabinet overstag gaat na een oproep van burgemeester Hubert Bruls vrijdag. De Nijmeegse voorzitter van het Veiligheidsberaad wil dat het kabinet de horeca en cultuur toestemming geeft om hun deuren weer te openen. "Als Rutte geen gehoor geeft aan de oproep van Bruls, gaan we zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur open", zei Hoeijmakers. "Als we wél open mogen de 26e, dan is dat oké en voeren we geen actie."

Sancties

Volgens Hoeijmakers "kan de horeca niet anders dan de barricaden op te gaan" als Rutte de oproep van Bruls negeert.

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas zegt begrip te hebben voor de actie en spreekt zijn steun uit aan de horeca en de evenementenbranche. Hij voerde vrijdagochtend overleg met een afvaardiging van de horeca in zijn gemeente en besloot toestemming voor de actie te geven, mits die zich beperkt van 12.00 tot 16.00 uur, aldus zijn woordvoerder. Wie eerder opengaat of langer openblijft, riskeert sancties. Ook moet iedereen zich aan de coronamaatregelen houden, zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

Ultimatum

De cafés en restaurants in de Noord-Limburgse gemeente stuurden eerder deze week ook al een gezamenlijk ultimatum met dezelfde strekking aan het kabinet dat donderdagavond afliep. Dat ultimatum is nu een dag verlengd naar aanleiding van de oproep van Bruls.

Ook in Egmond aan Zee gaat de horeca open, meldt het Noord-Hollands Dagblad. Zo gaat Hotel Zuiderduin open, net als een twintigtal andere horecagelegenheden. KHN zegt op dit moment geen signalen gekregen te hebben van andere protesterende horecaondernemers.

Gesprek

De gemeente Bergen, waar Egmond aan Zee onder valt, laat desgevraagd weten achter de oproep voor verruiming van de coronamaatregelen, met name voor de horeca, te staan, maar desondanks te zullen handhaven. "Wat niet mag, mag niet. Dus als ze dicht moeten zijn, dan is dat zo", aldus een woordvoerster van de burgemeester. Er zal overigens niet direct een boete volgen, eerst zal een gesprek met de ondernemers en het verzoek de deuren te sluiten volgen. "Maar we hopen dat ze zich aan de regels houden."

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden