Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca Horst aan de Maas en Egmond aan Zee dreigt te openen

Horeca Horst aan de Maas en Egmond aan Zee dreigt te openen

HORST AAN DE MAAS (ANP) - Tientallen horecazaken in het Noord-Limburgse Horst aan de Maas en het Noord-Hollandse Egmond aan Zee dreigen zaterdag hun deuren voor gasten te openen. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten onverminderd achter de initiatieven te staan "nu wederom de duidelijkheid uitblijft en over het weekend heen getild wordt", aldus een woordvoerster.

De zaken in Horst aan de Maas zien alleen van hun actie af als premier Mark Rutte vrijdagavond nog groen licht geeft voor opening voor horeca en cultuur vanaf 26 januari. Dat heeft een woordvoerder namens de deelnemende cafés en restaurants in de Limburgse gemeente vrijdagmiddag laten weten.

Woordvoerder Wouter Hoeijmakers van Boscafé Maaskant in Horst hoopt dat het kabinet overstag gaat na een oproep van burgemeester Hubert Bruls vrijdag. De Nijmeegse voorzitter van het Veiligheidsberaad wil dat het kabinet de horeca en cultuur toestemming geeft om hun deuren weer te openen. "Als Rutte geen gehoor geeft aan de oproep van Bruls, gaan we zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur open", zei Hoeijmakers. "Als we wél open mogen de 26e, dan is dat oké en voeren we geen actie."

Sancties

Volgens Hoeijmakers "kan de horeca niet anders dan de barricaden op te gaan" als Rutte de oproep van Bruls negeert.

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas zegt begrip te hebben voor de actie en spreekt zijn steun uit aan de horeca en de evenementenbranche. Hij voerde vrijdagochtend overleg met een afvaardiging van de horeca in zijn gemeente en besloot toestemming voor de actie te geven, mits die zich beperkt van 12.00 tot 16.00 uur, aldus zijn woordvoerder. Wie eerder opengaat of langer openblijft, riskeert sancties. Ook moet iedereen zich aan de coronamaatregelen houden, zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

Ultimatum

De cafés en restaurants in de Noord-Limburgse gemeente stuurden eerder deze week ook al een gezamenlijk ultimatum met dezelfde strekking aan het kabinet dat donderdagavond afliep. Dat ultimatum is nu een dag verlengd naar aanleiding van de oproep van Bruls.

Ook in Egmond aan Zee gaat de horeca open, meldt het Noord-Hollands Dagblad. Zo gaat Hotel Zuiderduin open, net als een twintigtal andere horecagelegenheden. KHN zegt op dit moment geen signalen gekregen te hebben van andere protesterende horecaondernemers.

Gesprek

De gemeente Bergen, waar Egmond aan Zee onder valt, laat desgevraagd weten achter de oproep voor verruiming van de coronamaatregelen, met name voor de horeca, te staan, maar desondanks te zullen handhaven. "Wat niet mag, mag niet. Dus als ze dicht moeten zijn, dan is dat zo", aldus een woordvoerster van de burgemeester. Er zal overigens niet direct een boete volgen, eerst zal een gesprek met de ondernemers en het verzoek de deuren te sluiten volgen. "Maar we hopen dat ze zich aan de regels houden."

Meer uit Binnenland

Groningse gedeputeerde: geweldig dat Groningenveld dichtgaat

GRONINGEN (ANP) - Gedeputeerde Susan Top (Mijnbouw) noemt het "geweldig nieuws" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. "Tot op het laatste moment was het spannend. Het bleef eerst zien, dan geloven."

2 minuten geleden
Vijlbrief: eindelijk krijgen Groningers verdiende zekerheid

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is blij dat de wet om het Groningengasveld definitief te sluiten ook door de Eerste Kamer is aangenomen. "Eindelijk krijgen Groningers de zekerheid die zij verdienen!" schrijft hij op X.

3 minuten geleden
Verhoging minimumloon strandt zoals verwacht in senaat

DEN HAAG (ANP) - De wet die een verhoging van het minimumloon zou regelen, is zoals verwacht gestrand in de Eerste Kamer. Een meerderheid van de senaat, waaronder twee van de drie formerende partijen die in de Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn, stemde het plan weg.

4 minuten geleden
GBB 'blij en opgelucht' om sluiting gasveld, ook 'bitterzoet'

GRONINGEN (ANP) - De Groninger Bodem Beweging (GBB) is "blij en opgelucht" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Al is het "natuurlijk bitterzoet".

4 minuten geleden
Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor de wet gestemd die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Behalve JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemde de voltallige senaat voor de historische wet. Deze maakt officieel een einde aan decennia aan gaswinning die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de regio.

2 uur geleden
Kabinet gaat met Israël praten over onderdelen F-35

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat met Israël praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar mag wel als de vliegtuigen niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. Demissionair premier Mark Rutte is niet positief over het gesprek. Hij denkt niet dat Israël zit te wachten op deze beperking, zei hij in de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Kamer wil ook op internet geen reclames meer voor online gokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat gokbedrijven ook op internet geen reclames meer mogen maken voor onlinekansspelen. Een SP-motie die het kabinet oproept tot een uitbreiding van het reclameverbod voor online gokken is dinsdag aangenomen. Eerder werd op verzoek van de Kamer al een verbod ingesteld op reclames voor online gokken op televisie, op posters en bushokjes.

4 uur geleden