'Horeca heeft nog jaren last van crisis'
DEN HAAG (ANP) - De horeca heeft nog jaren last van de naweeën van de coronacrisis. Dit jaar zal de sector zijn omzet met 40 procent zien dalen in vergelijking met een jaar eerder. Voor volgend jaar is de situatie iets rooskleuriger, maar de omzet zal dan nog altijd 20 procent lager zijn dan in 2019. Door het langdurige verlies aan inkomsten en het onzekere perspectief zal het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen volgend jaar flink stijgen. Verder is de vraag of de niveaus van voor de crisis nog wel zullen worden gehaald.
Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een rapport over de sector. Volgens ING zal het herstel vaart krijgen om het moment dat wordt begonnen met vaccineren en maatregelen stapsgewijs kunnen worden teruggedraaid. Het exacte omslagpunt laat zich volgens ING lastig voorspellen.
De terugkeer naar normale omzetniveaus duurt bij hotels en cafés gemiddeld genomen langer dan bij restaurants en vakantieparken. Dit komt mede doordat hotels en cafés dit jaar met het grootste omzetverlies kampen. Daarbij blijven volgens ING beide branches volgend jaar relatief lang last houden van coronamaatregelen.
Opstarten evenementen
Pas na het intrekken van negatieve reisadviezen en het opstarten van evenementen keren de voor hotels belangrijke buitenlandse gasten en zakenreizigers weer geleidelijk terug. Voor cafés en het nachtleven is het na het opheffen van de lockdown vooral de anderhalvemetermaatregel die het herstel vertraagt.
Door thuisbezorgen en afhalen is de impact van alle maatregelen bij restaurants iets minder groot dan bij cafés. Verder is het in restaurants makkelijker te regelen om afstand te bewaren.
Verdubbeling aantal faillissementen
Voor volgend jaar rekent ING op een verdubbeling van het aantal faillissementen. Vanwege de dubbele lockdown hebben bedrijven drastisch in de kosten moeten snijden en reserves moeten aanspreken. Overheidssteun dekt daarbij niet alle kosten. De economen rekenen erop dat 500 tot 600 horecazaken volgend jaar faillissement zullen aanvragen.
Verder zullen consumenten ook na 2021 terughoudender zijn met een café- of restaurantbezoek door oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Ook zullen toeristen vaker wegblijven. De vraag is ook of de zakelijke reiziger terugkeert op de niveaus van voor de crisis. Daarbij speelt in het nadeel voor de horeca dat videobellen de drempel om weer te gaan reizen hoger heeft gemaakt.
Verder zit ook het thuiswerken de sector in de weg. Dit heeft weer grote gevolgen voor cateraars.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Het aantal transacties op de huurmarkt is gedaald naar een dieptepunt, terwijl de hoogte van de huren verder opliep. Volgens vastgoedmanagers komt dat door het grote tekort aan huurwoningen. In de hand gewerkt door veranderde wetgeving worden ook veel huurwoningen te koop gezet. Dit 'uitponden' heeft als gevolg dat ze niet meer beschikbaar zijn voor nieuwe huurders.
18 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Nederland blijft ook in de komende jaren het slechtst scoren van de eurolanden op het gebied van faillissementen, waarschuwt Allianz Trade. De kredietverzekeraar heeft het percentage faillissementen voor dit jaar naar boven bijgesteld van 31 procent naar 35 procent. Voor 2025 en 2026 gaat Allianz wel uit van een daling van het aantal faillissementen in Nederland, van respectievelijk 2 procent en 1 procent, maar nergens in het eurogebied is deze afname zo laag.
21 minuten geledenROERMOND (ANP) - De ijsjesmaker Dedert IJs, onder meer bekend door het introduceren van de dubbellikker in Nederland, is failliet verklaard. Het bedrijf uit Roermond maakt onder meer water- en vruchtenijsjes en smoothies. Het bedrijf vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Advocaat Michiel Peeters van Boels Zanders is aangesteld als de curator.
37 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Alfen stond dinsdag bij de verliezers op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen gaat zijn personeelsbestand met 15 procent, ofwel zo'n 140 banen, verminderen om kosten te besparen. Eind juni gaf Alfen al een omzet- en winstalarm door zwakker dan verwachte marktomstandigheden. Doordat er minder elektrische auto's worden verkocht, viel de verkoop van laadpalen tegen. Ook werden veel grote deals voor energieopslagsystemen uitgesteld.
1 uur geledenSAINT-MANDÉ (ANP/BELGA) - Vakbonden bij de Franse uitgever en ontwikkelaar van games Ubisoft hebben werknemers opgeroepen om vanaf dinsdag drie dagen het werk neer te leggen. De staking komt nadat de directie van het concern medio september had aangekondigd dat werknemers minstens drie keer per week op kantoor moeten zijn.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Alfen. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen kondigde aan het personeelsbestand met 15 procent te verminderen om kosten te besparen. Het bedrijf is gesprekken gestart met de ondernemingsraad en de vakbonden. Naar verwachting worden deze onderhandelingen voor het einde van november afgerond.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft opnieuw een veel hogere omzet geboekt dan een jaar eerder. Naast de opening van nieuwe stations laadden elektrische rijders ook vaker hun auto op bij Fastned-locaties.
2 uur geleden