Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca heeft nog geen plan voor coronamaatregelen ingediend

Horeca heeft nog geen plan voor coronamaatregelen ingediend

DEN HAAG (ANP) - De horecasector heeft nog geen plan ingediend met mogelijke maatregelen voor wanneer het aantal coronagevallen weer oploopt. Ook de landbouw heeft dat niet gedaan. "De gesprekken met de horeca- en landbouwsector lopen", laat het ministerie van Volksgezondheid weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Restaurants, cafés, discotheken en andere horecabedrijven waren bij eerdere golven een belangrijke brandhaard. Relatief veel mensen liepen daar het virus op, bijvoorbeeld tijdens de 'dansen met Janssen'-golf in juli vorig jaar. Om verspreiding te voorkomen moest de horeca dicht, en daarna mochten de zaken alleen met veel voorzorgsmaatregelen open. De sector was daar niet over te spreken.

"We denken graag mee", zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de gesprekken met het ministerie. Hij vindt dat eerst duidelijk moet zijn wat de effecten van bepaalde maatregelen in het verleden zijn geweest. "Het eerder sluiten van de horeca heeft niet gewerkt", noemt hij als voorbeeld. "Mensen kwamen daarna op andere plekken bij elkaar."

Coronatoegangsbewijs

KHN wil de komende weken samen met de overheid bekijken wat er wel heeft gewerkt. Dan kan worden gekeken naar de beperking van het aantal bezoekers per ruimte, looppaden, ontsmettingsmiddelen, spatschermen en het coronatoegangsbewijs. Maar als eerste moeten mensen die besmet zijn met corona thuisblijven bij een nieuwe golf, net als kwetsbaren, denkt Willemsen. Volgens KHN is de horecasector nog aan het herstellen van de crisis. De branche zit niet te wachten op grote beperkingen zonder compensatie.

Het ministerie heeft wel plannen gekregen van onder meer scholen, kinderdagverblijven, de sport, winkels, contactberoepen, het openbaar vervoer, rijscholen, de luchtvaart en veerbootexploitanten.

Simpele maatregelen

In september krijgt de Kamer te horen hoe de plannen van de sectoren eruit zien. Volgens Kuipers is de kans heel groot dat het aantal coronabesmettingen in het begin van het najaar weer begint te stijgen. "Neem dan alvast simpele maatregelen die je niet in omzet of op een andere manier raken. Ga niet wachten met je plannen of met je eerste voorbereidingen, zoals ventilatie, schermen of het gebruik van mondkapjes. Het helpt om te zorgen dat je eigen zaak door kan draaien." De overheid zal het signaal geven wanneer het tijd is om deze maatregelen in te voeren, zei Kuipers.

De plannen van de sectoren moeten de basis worden voor coronamaatregelen. Kuipers kan daar wel van afwijken als het aantal besmettingen hard stijgt en de druk op de samenleving toeneemt. "Op het moment dat de cijfers door het dak gaan, kunt u met al deze plannen uitsluiten dat er op enig moment weer maatregelen nodig zijn? Nee, dat kan ik niet. Ik hoop dat we hiermee in staat zijn om het heel lang van ons weg te houden, maar ik kan het niet uitsluiten. "

Meer uit Binnenland

Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

2 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

3 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

4 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

8 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

8 uur geleden
Week overlast door werkzaamheden aan het spoor

DEN HAAG (ANP) - Door werkzaamheden aan het spoor rijden er tot en met vrijdag geen treinen tussen Gouda en Den Haag Ypenburg, het laatste station voor het Prins Clausplein. Deze zaterdag en op de ochtenden van het weekend van 20 en 21 april rijden er geen treinen tussen Gouda en Den Haag Centraal. Vanaf die zaterdag en zondag om 11.30 uur hoopt de NS de normale dienstregeling te hervatten.

14 uur geleden