Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Horeca heeft kwijtschelding van kosten nodig, geen uitstel'

'Horeca heeft kwijtschelding van kosten nodig, geen uitstel'

WOERDEN (ANP) - Hotels, restaurants en cafés in Nederland hebben kwijtschelding van kosten nodig om door de coronacrisis te komen. Dat zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens hem is uitstel geven voor bijvoorbeeld het overmaken van de huur een mooi gebaar, maar lost dat de financiële problemen waar bijvoorbeeld kroegbazen mee kampen niet op.

Het inhalen van omzet als de crisis voorbij is, zit volgens Beljaarts niet in het DNA van zijn branche. "Een hotelkamer die een nacht leeg blijft, zal die nacht altijd leeg blijven. Daar valt later niets meer aan te veranderen", legt hij uit. Vandaar de oproep aan leveranciers en huurbazen om hotels, restaurants en cafés tegemoet te komen. Beljaarts heeft al goede initiatieven gezien, bijvoorbeeld van Heineken. Die schold horecaondernemers die een pand huren van de brouwer onlangs een deel van hun huur kwijt. "Maar er zijn ook veel bedrijven waar zoiets nog niet is gebeurd. Er valt nog een hoop te winnen."

De horeca loopt veel inkomsten mis nu Nederlanders onder meer niet uit eten mogen gaan. Een precieze inschatting van de schade valt nog niet te maken. KHN houdt er rekening mee dat de branche dit jaar mogelijk maar zo'n 12 miljard euro kan omzetten, waar normaal gesproken circa 24 miljard euro verdiend zou worden.

Toch heeft Beljaarts er begrip voor dat het kabinet de sluiting van de horeca heeft verlengd tot en met 28 april. Ook de oproep van premier Mark Rutte aan Nederlanders om voorlopig nog maar even geen uitjes voor in de meivakantie te boeken, snapt de branchevoorman. "Wij schikken ons naar wat de overheid denkt dat het beste is om het coronavirus te bestrijden", zeg hij. "De volksgezondheid is nu het belangrijkst. Het zou toch gek zijn om voor economisch gewin de volksgezondheid in het geding te brengen."

Over de steunmaatregelen van de overheid om loonkosten op te vangen is Beljaarts verder positief. "Wat de overheid heeft toegezegd is eigenlijk een-op-een waar wij om hadden gevraagd." Volgens KHN geeft dit horecaondernemers het vertrouwen dat het kabinet hen niet in de steek laat.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

7 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

10 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

11 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden