Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca heeft het gevoel dat coronabrandhaard niet wordt aangepakt

Horeca heeft het gevoel dat coronabrandhaard niet wordt aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Waarom wordt de horeca nu hard geraakt en blijven de scholen open? Dat vragen verscheidene grote horeca-ondernemers zich af na de coronapersconferentie van vrijdagavond. "Als er ergens brand is, moet je die blussen. Er is nu een coronabrandhaard in het onderwijs. Daar moet dan wat aan worden gedaan", zegt de Amsterdamse horecamagnaat Won Yip, die meerdere cafés heeft in de hoofdstad.

Bij Johan de Vos, uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, klinkt dezelfde kritiek. En ook Robèr Willemsen, restauranthouder en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), wijst erop dat de scholen wel openblijven. "Halfzachte maatregelen" noemt hij de gekozen aanpak van het kabinet, terwijl de horeca door de verplichte sluiting om 17.00 uur "feitelijk plat" zou komen te liggen.

Hun Rotterdamse collega Herman Hell haalt de besmettingscijfers erbij. Besmettingen vinden volgens hem vooral thuis, bij vrienden op bezoek en op scholen plaats. Hij spreekt daarom van "symbolische maatregelen", maar daar krijg je volgens hem het virus niet mee weg.

Bang

De ondernemers zijn bang dat de pandemie op deze manier "nog lang bij ons zal blijven". De Vos vreest zelfs dat het door de "net-niet-oplossing" zomaar maanden kan gaan duren voor alles weer normaal is. Vooral het gebrek aan perspectief zit hun dwars. "Ik mis een stip op de horizon", geeft Won Yip aan.

Wat volgens de mannen nodig was waren harde maatregelen, zodat Nederland snel van alle ellende af zou zijn. Dan was er bijvoorbeeld wellicht nog een kans geweest dat restaurants rond de kerst weer volop in bedrijf zijn. Nu ze om 17.00 dicht moeten kan de zo belangrijke decembermaand eigenlijk al volledig worden afgeschreven, klinkt het.

Bak koffie

"Mensen kunnen nog wel een bak koffie komen drinken. Maar dan heb je alles wel gehad", benadrukt De Vos. Normaal moet de horeca het in deze tijd van het jaar vooral van de avonduren hebben. De Vos voorspelt dat mensen nu meer thuisfeestjes zullen organiseren. Hell denkt dat zijn zaken amper nog omzet kunnen draaien. Dat komt niet alleen door de vroege sluiting. Wat volgens hem ook impact heeft is dat er door de 1,5 meter afstand overdag veel minder capaciteit kan worden benut.

Niet alle ondernemers zijn even somber. Amsterdammer Riad Farhat, die ook meerdere zaken heeft, onderstreept dat de coronasteun voor ondernemers wordt uitgebreid. Farhat vindt ook dat de horeca zich eigenlijk niet moet afvragen waarom nu juist deze branche zo wordt geraakt. Hij snapt dat wel, wat als de horeca zou openblijven zou het veel drukker zijn in de Nederlandse binnensteden. En dat laatste wil de overheid nu juist voorkomen, aldus Farhat.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Motervrienden 2 maanden geleden
Zeker word dat niet aangepakt als je de pasagiers uit afrika hier laat komen laat ze daar
moniquevp1 2 maanden geleden
Clubs en kroegen kan ik nog inkomen. Maar de restaurants hebben alles zo goed geregeld!! Heel jammer, ik ga met mijn gezin regelmatig ergens een hapje eten. Nu maar uitgebreid lunchen dus. En afhalen…
Geel Hesje 2 maanden geleden
Dat is ook precies de bedoeling van Den Haag & Co. De besmettingen en corona moeten blijven anders kunnen ze geen smerige wetten meer doorvoeren.

Meer uit Binnenland

Ambassade waarschuwt voor mogelijke aanslag in Nairobi

NAIROBI (ANP) - De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwt landgenoten voor een mogelijke aanslag in hoofdstad Nairobi. De ambassade heeft die informatie van de Franse overheid gekregen en acht die "geloofwaardig", schrijft ambassadeur Maarten Brouwer in een brief die op de Facebookpagina van de ambassade is gepubliceerd.

3 uur geleden
Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

WILLEMSTAD (ANP) - De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.

5 uur geleden
Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Robert Moszkowicz bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf en NRC. Gedurende zijn carrière groeide hij door tal van spraakmakende zaken uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur.

6 uur geleden
Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.

6 uur geleden
Waarschijnlijk toch Nederlandse bloemen op Sint-Pieterplein Rome

DEN HAAG (ANP) - Het Sint-Pietersplein in Rome is met Pasen waarschijnlijk toch versierd met Nederlandse bloemen als daar de pauselijke zegen wordt uitgesproken. De Friezenkerk in Rome, verantwoordelijk voor de organisatie, meldt donderdag dat er wordt gewerkt aan een doorstart nadat de Limburgse hoofdarrangeur die jaren betrokken was bij de bloemenhulde had aangegeven dat sponsors hadden afgehaakt.

8 uur geleden
Kernfusie-expert: energie uit wind en zon blijft hard nodig

EINDHOVEN (ANP) - De techniek achter kernfusie is volop in ontwikkeling, maar volgens kernfusie-expert Marco de Baar blijft het in de tussentijd zeker noodzakelijk om in windmolens en zonnepanelen te investeren. De komende decennia blijft de bijdrage die kernfusie aan vergroening zal leveren nog "verschrikkelijk beperkt", zei hij tijdens een bijeenkomst over kernfusie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

8 uur geleden
Minder treinen NS vanaf 7 februari door uitval personeel

UTRECHT (ANP) - De NS laat vanaf 7 februari minder treinen rijden omdat er steeds meer medewerkers thuiszitten door ziekte of omdat ze vanwege de coronaregels in quarantaine moeten. Op trajecten waar nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er straks vier zijn, meldt de NS. Op trajecten waar de NS nu vier treinen per uur laat rijden, worden dat er twee.

8 uur geleden