Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca heeft het gevoel dat coronabrandhaard niet wordt aangepakt

Horeca heeft het gevoel dat coronabrandhaard niet wordt aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Waarom wordt de horeca nu hard geraakt en blijven de scholen open? Dat vragen verscheidene grote horeca-ondernemers zich af na de coronapersconferentie van vrijdagavond. "Als er ergens brand is, moet je die blussen. Er is nu een coronabrandhaard in het onderwijs. Daar moet dan wat aan worden gedaan", zegt de Amsterdamse horecamagnaat Won Yip, die meerdere cafés heeft in de hoofdstad.

Bij Johan de Vos, uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, klinkt dezelfde kritiek. En ook Robèr Willemsen, restauranthouder en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), wijst erop dat de scholen wel openblijven. "Halfzachte maatregelen" noemt hij de gekozen aanpak van het kabinet, terwijl de horeca door de verplichte sluiting om 17.00 uur "feitelijk plat" zou komen te liggen.

Hun Rotterdamse collega Herman Hell haalt de besmettingscijfers erbij. Besmettingen vinden volgens hem vooral thuis, bij vrienden op bezoek en op scholen plaats. Hij spreekt daarom van "symbolische maatregelen", maar daar krijg je volgens hem het virus niet mee weg.

Bang

De ondernemers zijn bang dat de pandemie op deze manier "nog lang bij ons zal blijven". De Vos vreest zelfs dat het door de "net-niet-oplossing" zomaar maanden kan gaan duren voor alles weer normaal is. Vooral het gebrek aan perspectief zit hun dwars. "Ik mis een stip op de horizon", geeft Won Yip aan.

Wat volgens de mannen nodig was waren harde maatregelen, zodat Nederland snel van alle ellende af zou zijn. Dan was er bijvoorbeeld wellicht nog een kans geweest dat restaurants rond de kerst weer volop in bedrijf zijn. Nu ze om 17.00 dicht moeten kan de zo belangrijke decembermaand eigenlijk al volledig worden afgeschreven, klinkt het.

Bak koffie

"Mensen kunnen nog wel een bak koffie komen drinken. Maar dan heb je alles wel gehad", benadrukt De Vos. Normaal moet de horeca het in deze tijd van het jaar vooral van de avonduren hebben. De Vos voorspelt dat mensen nu meer thuisfeestjes zullen organiseren. Hell denkt dat zijn zaken amper nog omzet kunnen draaien. Dat komt niet alleen door de vroege sluiting. Wat volgens hem ook impact heeft is dat er door de 1,5 meter afstand overdag veel minder capaciteit kan worden benut.

Niet alle ondernemers zijn even somber. Amsterdammer Riad Farhat, die ook meerdere zaken heeft, onderstreept dat de coronasteun voor ondernemers wordt uitgebreid. Farhat vindt ook dat de horeca zich eigenlijk niet moet afvragen waarom nu juist deze branche zo wordt geraakt. Hij snapt dat wel, wat als de horeca zou openblijven zou het veel drukker zijn in de Nederlandse binnensteden. En dat laatste wil de overheid nu juist voorkomen, aldus Farhat.

Meer uit Binnenland

Kabinet bekijkt signalen VS over inkoopkansen Oekraïne welwillend

DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.

13 minuten geleden
Nederland vraagt in Brussel opnieuw om mestuitzondering

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).

50 minuten geleden
Cultuur en media toegankelijker voor mensen met beperking

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.

1 uur geleden
Extinction Rebellion vecht gebiedsverbod Schiphol aan bij rechter

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.

1 uur geleden
Privacywaakhond wil betere registratie van algoritmes en AI

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.

1 uur geleden
RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.

1 uur geleden
Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

2 uur geleden