Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca heeft het gevoel dat coronabrandhaard niet wordt aangepakt

Horeca heeft het gevoel dat coronabrandhaard niet wordt aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Waarom wordt de horeca nu hard geraakt en blijven de scholen open? Dat vragen verscheidene grote horeca-ondernemers zich af na de coronapersconferentie van vrijdagavond. "Als er ergens brand is, moet je die blussen. Er is nu een coronabrandhaard in het onderwijs. Daar moet dan wat aan worden gedaan", zegt de Amsterdamse horecamagnaat Won Yip, die meerdere cafés heeft in de hoofdstad.

Bij Johan de Vos, uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, klinkt dezelfde kritiek. En ook Robèr Willemsen, restauranthouder en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), wijst erop dat de scholen wel openblijven. "Halfzachte maatregelen" noemt hij de gekozen aanpak van het kabinet, terwijl de horeca door de verplichte sluiting om 17.00 uur "feitelijk plat" zou komen te liggen.

Hun Rotterdamse collega Herman Hell haalt de besmettingscijfers erbij. Besmettingen vinden volgens hem vooral thuis, bij vrienden op bezoek en op scholen plaats. Hij spreekt daarom van "symbolische maatregelen", maar daar krijg je volgens hem het virus niet mee weg.

Bang

De ondernemers zijn bang dat de pandemie op deze manier "nog lang bij ons zal blijven". De Vos vreest zelfs dat het door de "net-niet-oplossing" zomaar maanden kan gaan duren voor alles weer normaal is. Vooral het gebrek aan perspectief zit hun dwars. "Ik mis een stip op de horizon", geeft Won Yip aan.

Wat volgens de mannen nodig was waren harde maatregelen, zodat Nederland snel van alle ellende af zou zijn. Dan was er bijvoorbeeld wellicht nog een kans geweest dat restaurants rond de kerst weer volop in bedrijf zijn. Nu ze om 17.00 dicht moeten kan de zo belangrijke decembermaand eigenlijk al volledig worden afgeschreven, klinkt het.

Bak koffie

"Mensen kunnen nog wel een bak koffie komen drinken. Maar dan heb je alles wel gehad", benadrukt De Vos. Normaal moet de horeca het in deze tijd van het jaar vooral van de avonduren hebben. De Vos voorspelt dat mensen nu meer thuisfeestjes zullen organiseren. Hell denkt dat zijn zaken amper nog omzet kunnen draaien. Dat komt niet alleen door de vroege sluiting. Wat volgens hem ook impact heeft is dat er door de 1,5 meter afstand overdag veel minder capaciteit kan worden benut.

Niet alle ondernemers zijn even somber. Amsterdammer Riad Farhat, die ook meerdere zaken heeft, onderstreept dat de coronasteun voor ondernemers wordt uitgebreid. Farhat vindt ook dat de horeca zich eigenlijk niet moet afvragen waarom nu juist deze branche zo wordt geraakt. Hij snapt dat wel, wat als de horeca zou openblijven zou het veel drukker zijn in de Nederlandse binnensteden. En dat laatste wil de overheid nu juist voorkomen, aldus Farhat.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

49 minuten geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

1 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

5 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

5 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

6 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

8 uur geleden