Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca ervaart twee keer zo vaak problematische schulden

Horeca ervaart twee keer zo vaak problematische schulden

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer een op de acht bedrijven in de horecasector noemt de eigen schulden problematisch. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat twee keer zoveel als het gemiddelde in het bedrijfsleven, dat op 6 procent ligt. Horecaondernemers zijn daarnaast onzekerder over het voortbestaan van hun bedrijf en zijn minder positief in hun verwachtingen voor 2024.

Het CBS nam in oktober en november een enquête af onder bedrijven met vijf of meer mensen in dienst. Daarin noemt verreweg het grootste deel van de horecabedrijven de schuldenlast lager of ongeveer even hoog als in 2022. De overige 15 procent zag juist een toename van de schulden, wat volgens het CBS problematisch was in de helft van de gevallen. Het gaat dan met name om bedrijven in de sector die het statistiekbureau als 'logiesverstrekking' definieert. Daaronder vallen bijvoorbeeld hotels en verhuurders van vakantiehuizen.

Verder verwachten zes op de tien bedrijven in de horeca nog minstens een jaar te bestaan. Dat is relatief weinig in vergelijking met het gemiddelde van 73 procent in alle bedrijfssectoren. Opvallend is dat juist logiesverstrekkers positiever zijn, ondanks dat hun schuldenlast naar eigen zeggen hoger is geworden het afgelopen jaar.

Marges omhoog

Eet- en drinkgelegenheden kunnen volgens het CBS minder vaak een inschatting maken over de continuïteit van het bedrijf. Dat is ook terug te zien in het vertrouwen van horecaondernemers over 2024. Zij zijn onder andere minder positief over de omzetverwachtingen, constateert het CBS. Slechts 3 procent van de ondernemers met een eet- en drinkgelegenheid verwacht voor dit jaar bijvoorbeeld meer omzet te draaien; gemiddeld genomen ligt dat percentage op 21 procent.

Het aantal faillissementen in de horeca lag volgens het statistiekbureau tot en met november 2023 op 254. Dat aantal is vergelijkbaar met het totale aantal bankroeten in heel 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Tijdens de pandemie lag het aantal faillissementen nog op een laag niveau. Zo gingen er in 2022 nog 134 bedrijven op de fles.

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Marijke Vuik pleitte maandag nog voor het duurder maken van de horeca, om zo faillissementen te voorkomen. De winstmarges zijn namelijk veel kleiner geworden door de hogere kosten voor onder meer personeel en energie. Vuik wil dat de marges naar gemiddeld 10 tot 13 procent gaan, terwijl horecaondernemers het volgens haar nu moeten doen met zo'n 7 tot 9 procent.

Meer uit Financieel

Opkomst Chinese webshops leidt tot omzetdaling in Europa

BRUSSEL (ANP) - De vijfhonderd grootste Europese webshops hebben vorig jaar een lagere omzet behaald dan het jaar daarvoor. Dit meldt Cross-Border Commerce Europe, een platform voor de Europese onlineretail, in zijn jaarlijkse onderzoek naar de grootste webwinkels van het continent. De omzetdaling komt volgens de studie onder meer door de instabiele economie wereldwijd en door stevige concurrentie van Amerikaanse en opkomende Chinese webshops als Shein en Temu.

13 minuten geleden
Eneco stopt met 'sneller klimaatneutraal'-claim na aandringen ACM

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Eneco stopt met het gebruik van de slogan "sneller klimaatneutraal" in hun reclames na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die claim kan voor onduidelijkheid zorgen bij consumenten over de specifieke duurzaamheidsvoordelen van producten van Eneco, aldus de marktwaakhond. Daarmee is die mogelijk misleidend.

16 minuten geleden
Bouwer BAM hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - BAM ging donderdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. De grootste bouwer van Nederland zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Ook blijven de marktomstandigheden volgens BAM op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rente en politieke onzekerheden. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

51 minuten geleden
Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

1 uur geleden
VodafoneZiggo verliest opnieuw veel klanten met vaste aansluiting

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo is in het eerste kwartaal van dit jaar 26.600 consumenten met een vaste aansluiting als klant kwijtgeraakt. Dat komt onder meer door de sterke concurrentie op die markt. Het aantal zakelijke klanten met internetaansluitingen steeg met 3100.

1 uur geleden
ING op kop in lagere AEX, DSM-Firmenich zakt na cijfers 

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak. De bank zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd 4,8 procent hoger gezet.

1 uur geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

1 uur geleden