Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca ervaart twee keer zo vaak problematische schulden

Horeca ervaart twee keer zo vaak problematische schulden

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer een op de acht bedrijven in de horecasector noemt de eigen schulden problematisch. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat twee keer zoveel als het gemiddelde in het bedrijfsleven, dat op 6 procent ligt. Horecaondernemers zijn daarnaast onzekerder over het voortbestaan van hun bedrijf en zijn minder positief in hun verwachtingen voor 2024.

Het CBS nam in oktober en november een enquête af onder bedrijven met vijf of meer mensen in dienst. Daarin noemt verreweg het grootste deel van de horecabedrijven de schuldenlast lager of ongeveer even hoog als in 2022. De overige 15 procent zag juist een toename van de schulden, wat volgens het CBS problematisch was in de helft van de gevallen. Het gaat dan met name om bedrijven in de sector die het statistiekbureau als 'logiesverstrekking' definieert. Daaronder vallen bijvoorbeeld hotels en verhuurders van vakantiehuizen.

Verder verwachten zes op de tien bedrijven in de horeca nog minstens een jaar te bestaan. Dat is relatief weinig in vergelijking met het gemiddelde van 73 procent in alle bedrijfssectoren. Opvallend is dat juist logiesverstrekkers positiever zijn, ondanks dat hun schuldenlast naar eigen zeggen hoger is geworden het afgelopen jaar.

Marges omhoog

Eet- en drinkgelegenheden kunnen volgens het CBS minder vaak een inschatting maken over de continuïteit van het bedrijf. Dat is ook terug te zien in het vertrouwen van horecaondernemers over 2024. Zij zijn onder andere minder positief over de omzetverwachtingen, constateert het CBS. Slechts 3 procent van de ondernemers met een eet- en drinkgelegenheid verwacht voor dit jaar bijvoorbeeld meer omzet te draaien; gemiddeld genomen ligt dat percentage op 21 procent.

Het aantal faillissementen in de horeca lag volgens het statistiekbureau tot en met november 2023 op 254. Dat aantal is vergelijkbaar met het totale aantal bankroeten in heel 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Tijdens de pandemie lag het aantal faillissementen nog op een laag niveau. Zo gingen er in 2022 nog 134 bedrijven op de fles.

Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Marijke Vuik pleitte maandag nog voor het duurder maken van de horeca, om zo faillissementen te voorkomen. De winstmarges zijn namelijk veel kleiner geworden door de hogere kosten voor onder meer personeel en energie. Vuik wil dat de marges naar gemiddeld 10 tot 13 procent gaan, terwijl horecaondernemers het volgens haar nu moeten doen met zo'n 7 tot 9 procent.

Meer uit Financieel

Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

58 minuten geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

1 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

3 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

4 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

4 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

4 uur geleden
Britse waakhond beboet TikTok om gebrekkige informatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de populaire filmpjesapp TikTok een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd omdat het geen nauwkeurige informatie verstrekte over zijn ouderlijk toezicht. TikTok reageerde te laat op verzoeken van Ofcom en de informatie bleek niet te kloppen.

5 uur geleden