
Horeca en fitness: 1,5 meter blijft ook na versoepelingen knellen
AMSTERDAM (ANP) - De voorzorgmaatregel van 1,5 meter afstand blijft de belangrijkste knelpunt ook als het kabinet deze week de geplande versoepelingen voor restaurants, hotels, cafés en sportscholen definitief maakt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt daarom op extra versoepelingen zoals het laten vallen van 1,5 meter-eis voor terrassen. Dat zou voor veel ondernemers een verschil maken, laat directeur Dirk Beljaarts van KHN weten aan het ANP.
"Wij verwachten dat 1,5 meter van toepassing blijft. Daardoor bieden de nieuwe versoepelingen weinig echte verbetering," aldus Beljaarts. Hij legt uit dat ongeveer 75 procent van de horecazaken klein zijn, waar nog voor de epidemie zo'n twintig tot dertig mensen in pasten. "Nu mogen er misschien zeven mensen naar binnen", schat de directeur in. De versoepeling van het maximale aantal klanten van dertig tot honderd, wat aanstaande woensdag naar verwachting van KHN aangekondigd wordt, brengt voor die ondernemers geen verandering.
Veel horecaondernemers hebben dringend duidelijkheid nodig over hoe en wanneer verdere versoepelingen komen, aldus de brancheorganisatie. KHN kreeg de afgelopen week honderden bezorgde ondernemers aan de lijn, die overwegen om hun zaak voor altijd te sluiten. "Ze zijn nu allemaal in een economische winterslaap. Met perspectief houd je de hoop vast dat er een einde aan komt", aldus de directeur van de branchevereniging. Ook toezeggingen over financiële steun zouden de ondernemers meer vertrouwen in de toekomst geven, aldus KHN.
De fitnessbranche vreest dat door de 1,5 meterregel de sportschool te weinig mensen naar binnen mag laten, laat branchevereniging NL Actief weten. Door die beperking mogen er aan de groepslessen slechts de helft of zelfs een derde van de leden meedoen. Bij de fitnessapparaten heb je automatisch een beperking omdat er slechts een bepaald aantal van is. "Het is nog steeds zo dat je niet zoals normaal kunt draaien", aldus directeur Ronald Wouters van NL Actief. Hij gaat ervan uit dat sportclubs vanaf 1 juli weer mogen openen.
Meer uit Financieel
DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.
27 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.
1 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies geopend, in navolging van de stevige minnen op Wall Street een dag eerder. De rentevrees blijft de markten in een greep houden. Informatieleverancier RELX wist wel de weg omhoog te vinden dankzij een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het versturen van post wordt duurder. De prijs van een postzegel stijgt vanaf 1 januari volgend jaar van 1,01 euro naar 1,09 euro, meldt PostNL. Volgens de post- en pakketbezorger is dat nodig omdat er steeds minder post wordt verstuurd, terwijl de kosten voor PostNL wel omhoog gaan.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Schoonmakers en beveiligers op Schiphol blijven ook volgend jaar recht houden op een toeslag, heeft de luchthaven afgesproken met vakbonden. Deze bedraagt tot 1 september 1,40 euro per uur. Daarna gaat het tot het einde van 2024 om 70 eurocent per uur. "Met behoud van de toeslag slaan we twee vliegen in één klap: werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek", stelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.
2 uur geleden