Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca door heel Nederland open op 'protestdag'

Horeca door heel Nederland open op 'protestdag'

AMSTERDAM (ANP) - Door heel Nederland zijn cafés en restaurants zaterdag opengegaan uit protest tegen de voortdurende sluiting van de horecasector. In veel steden gebeurde dat met toestemming van de gemeente, maar bijvoorbeeld in Utrecht werd gehandhaafd.

In Roermond wist het winkelend publiek al vroeg de terrasjes te vinden en genoot ook het horeca-personeel ervan om weer aan de slag te kunnen, zo beaamden de zaterdaghulpen in eetcafé Munsterhof in de Limburgse stad. "Iedereen vindt het heerlijk om elkaar weer te zien", zei een van hen. "Eindelijk kunnen we weer wat doen!’, vulde een ander aan. "Keigezellig om weer onder de mensen te zijn."

In Zwolle wisten de studenten hun vaste uitgaansgelegenheden weer te vinden. Zo zat het terras van studentencafé Het Vliegende Paard aan het begin van de middag vol. "Het voelt vertrouwd hier weer te zijn", zei Connor, een 20-jarige student lichamelijke opvoeding. Ook vriend Bruce (23), die communicatie studeert, bleef zaterdag zolang het kon. "De horeca gecontroleerd openen lijkt me beter dan dat iedereen thuis gaat feesten."

Zonder toestemming

Ook in bijvoorbeeld Wateringen bij Den Haag en in Groningen wisten bezoekers de cafés goed te vinden. Ook hier lieten de boa's zich niet zien.

In Utrecht ging een aantal cafés en restaurants zonder toestemming open. Boa's traden daar handelend op. Na een telefoongesprek met burgemeester Sharon Dijksma, die beloofde zich de komende dagen in te blijven zetten voor versoepeling van de maatregelen en ruimhartige compensatie, sloot restaurant Sanu Ramen rond 16.00 uur de deuren. "Ons statement is gemaakt", meende mede-eigenaar Mohammad Kashani.

Steun

Het Haagse café Bouzy ging om 15.00 uur open en zat een uur later helemaal vol, vooral met vaste gasten die hun steun wilden betuigen. Mede-eigenaar Martijn Verbruggen wilde eigenlijk gewoon open blijven. "We hebben een afhaalbar buiten, maar als er morgen weer zo veel mensen staan, gaan we binnen ook open." Volgens hem geeft de drukte weer "hoe de maatschappij erin staat".

Toch waren er ook partijen die niet meededen, zoals het Haagse muziekcafé De Paraplu. ""Wij snakken naar verlichting, maar één middagje gasten ontvangen gaat daar geen verandering in brengen", stelde eigenaar Dion Kemeling, die zijn café tijdens een eerdere lockdown ombouwde tot slijterij. "Mijn creativiteit en flexibiliteit zijn inmiddels wel een beetje op", erkende hij.

Ook in Breda, waar in eerste instantie positief werd gereageerd op de protestdag, riep de lokale afdeling van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op om niet mee te doen. "Wij laten ons niet uitlachen voor een dag", klonk het. "De druk bij ondernemers over de financiële en psychische problemen gaat er niet vanaf door een dag open te gaan", aldus Johan de Vos van KHN Breda. Ook was het op "zo'n korte termijn" niet voor alle zaken te regelen om open te gaan. Volgens De Vos was de impact bovendien verdwenen omdat de protestdag op veel plaatsen werd omarmd door de gemeente.

Meer uit Binnenland

Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

5 minuten geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

27 minuten geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

39 minuten geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

1 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

2 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

2 uur geleden
Slachtoffers voelen zich erkend door vonnis tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - De slachtoffers voelen zich erkend door het vonnis dat Ali B vrijdag heeft gekregen in zijn zedenzaak. De rapper is veroordeeld tot twee jaar cel voor een verkrachting en een poging tot verkrachting en werd vrijgesproken van twee aanrandingen.

2 uur geleden