Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoorn verwacht 600 betogers voor en tegen standbeeld JP Coen

Hoorn verwacht 600 betogers voor en tegen standbeeld JP Coen

HOORN (ANP) - Bij demonstraties voor en tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de gemeente Hoorn worden een paar honderd mensen verwacht. Beide organisaties denken aan ongeveer driehonderd betogers. Volgens burgemeester Jan Nieuwenburg zijn met beide organisaties afspraken gemaakt om te zorgen dat alles goed en veilig verloopt, ook volgens de coronaregels.

'Weg met JP Coen’ en 'Coen is OK’ wilden bij het standbeeld op de Roode Steen in het historische centrum van Hoorn protesteren, maar dat mag niet van de gemeente. "Vanwege de terrassen en de 1,5 metervoorwaarde is hier onvoldoende plek voor betogingen", aldus de burgemeester. Met beide organisaties is wel afgesproken dat zij met een kleine delegatie een kort statement kunnen uiten bij het standbeeld.

Het protest tegen het standbeeld van 'Weg met JP Coen’ is vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur op het Pelmolenpad in Hoorn. De demonstratie voor het standbeeld van 'Coen is OK' begint om 17.30 op de Noorderveemarkt en duurt tot 19.30 uur. Beide terreinen liggen een paar honderd meter uit elkaar.

Intussen heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Hoorn in een brief opgeroepen om het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen niet te verplaatsen of te verwijderen. GroenLinks wil volgende week een motie daarvoor indienen. Zeven politieke partijen in Hoorn willen een stadsgesprek voeren. "We moeten juist over ons verleden het gesprek voeren en leren voor de toekomst", zeggen de fractievoorzitters.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

2 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

2 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

3 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

4 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

4 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

4 uur geleden