Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop op staakt-het-vuren zorgt voor opluchting bij beleggers

Hoop op staakt-het-vuren zorgt voor opluchting bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een winst van 4 procent gesloten. Daarmee eindigde de leidende graadmeter met 703,52 punten voor het eerst sinds 4 maart weer boven de 700-puntengrens. Ook elders in Europa was het sentiment positief. De toenemende hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne zorgde voor optimisme bij beleggers.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet weten hoop op een compromis te zien in de lopende onderhandelingen met Oekraïne. Door de onrust over de oorlog sloot de AEX op 4 maart voor het eerst sinds mei vorig jaar onder de 700 punten

De AEX-index dankte de winst voor een groot deel aan de koerssprong van Prosus. De techinvesteerder won bijna een kwart aan beurswaarde, in het kielzog van Chinese techbedrijven die eerder op de dag in Hongkong hard stegen. Prosus houdt een groot belang in het Chinese techconcern Tencent. Dat aandeel won eerder op de dag al 23 procent in Hongkong nadat de Chinese vicepremier Liu He verklaarde dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten in het land stabiel te houden en steun blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven. Ook andere Chinese techbedrijven maakten daarop een sprong.

Chiptoeleveranciers

Naast Prosus gingen ook chiptoeleveranciers BE Semiconductor Industries en ASM International hard omhoog met winsten tot ruim 9 procent. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway stond met een plus van 8,5 procent ook in de kopgroep. Chipmachinemaker ASML won op zijn beurt meer dan 7 procent. Telecomconcern KPN en olie- en gasbedrijf Shell waren de enige zakkers in de AEX.

De MidKap klom krap 3 procent tot 1032,33 punten. De index met middelgrote fondsen werd aangevoerd door de aanbieder van pakketkluisjes InPost, die bijna 16 procent won.

BAM

BAM won bij de kleinere fondsen 5,6 procent. De overheid moet bouwbedrijven BAM en VolkerWessels bijna 60 miljoen euro betalen wegens missers bij de bouw van 's werelds grootste zeesluis. De bouw van de in januari geopende zeesluis in IJmuiden kostte tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Voetbalclub Ajax zakte bijna 7 procent na de uitschakeling in de Champions League.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 3,8 procent. De euro was 1,1009 dollar waard, tegen 1,0943 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 96,51 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper, op 99,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

10 minuten geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

40 minuten geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

2 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

2 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

2 uur geleden
Maximumprijs warmtenet gaat hard omlaag dankzij goedkoper gas

DEN HAAG (ANP) - De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten van warmtenetten gaat hard omlaag. De prijs voor 'stadsverwarming', die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) reguleert, is gekoppeld aan de gasprijzen en die zijn nu een stuk lager dan een jaar geleden. Het maximumtarief bedraagt daarom iets meer dan de helft van dat van vorig jaar.

2 uur geleden
Fletcher neemt hotel-restaurant Oud London over

ZEIST (ANP) - Fletcher, de grootste hotelketen van Nederland, neemt het historische hotel-restaurant Oud London in Zeist over. Ook gaat de keten de exploitatie van het zeventiende-eeuwse Slot Zeist overnemen.

3 uur geleden