Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

In ons land gaat Amsterdam UMC meewerken. Met hoeveel proefpersonen kan pas bekend worden gemaakt nadat alle procedures daar ook formeel zijn goedgekeurd.

De wil om een vaccin te maken is er en de nood is hoog, aldus een woordvoerder van Pfizer Nederland. Teken steken steeds vaker de kop op, terwijl een beet vaak niet snel genoeg wordt opgemerkt. Volgens gezondheidsinstituut RIVM nemen in ons land jaarlijks zo'n anderhalf miljoen teken een mens te grazen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, van wie er duizend tot 1500 mensen langdurige klachten houden.

Pfizer-topvrouw Annaliesa Anderson noemt een nieuw middel tegen Lyme "belangrijker dan ooit". Valneva-topman Juan Carlos Jaramillo spreekt van een "belangrijke mijlpaal" die met de nieuwe onderzoekssamenwerking wordt bereikt. Als het om Lyme gaat, is er volgens hem een "grote onvervulde medische behoefte" bij velen op het noordelijk halfrond.

Meer uit Gezond

Studie onder 20.000 mensen: klein effect coronaprik op menstruatie

BETHESDA/MARYLAND (ANP) - Een internationale studie onder 20.000 vrouwen heeft nogmaals uitgewezen dat prikken tegen corona geringe gevolgen kunnen hebben voor de menstruatiecyclus. Die kan gemiddeld minder dan een dag langer duren, melden de National Institutes of Health in het Amerikaanse Maryland.

1 uur geleden
Schadelijke weekmakers gevonden in drinkfles en skippybal

UTRECHT (ANP) - Het bedrijf A.I.&E. waarschuwt voor verschillende speelgoedartikelen waar te veel weekmakers in zitten. Het gaat om ftalaten. Die chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen en kunnen schade aan hun voortplantingsorganen veroorzaken.

1 uur geleden
Zwangere vrouw kan vanaf 10 oktober afspraak herhaalprik maken

UTRECHT (ANP) - Zwangere vrouwen kunnen vanaf 10 oktober een afspraak maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Dat meldt GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de regionale gezondheidsdiensten die de prikken zetten. De aanstaande moeders krijgen voorrang op de rest van de bevolking omdat zij ook de griepprik kunnen krijgen. Die groep loopt mogelijk meer risico's bij een coronabesmetting.

2 uur geleden
Vergeetachtige muizen gebaat bij knuffelhormoon

MAASTRICHT (ANP) - Onderzoekers van de universiteit in Maastricht denken een lichtpuntje te zien in de strijd tegen Alzheimer. Ze dienden het hormoon oxytocine toe aan muizen met aan Alzheimer-verwante problemen. "Het geheugen van deze muizen herstelde binnen enkele weken", meldt Maastricht University nu. De wetenschappers gaan er niet van uit dat oxytocine mensen ook echt kan genezen van Alzheimer, maar hebben hoop dat het hun geheugen mogelijk kan ondersteunen.

3 uur geleden
Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

DEN HAAG (ANP) - De psychische en medische zorg voor asielzoekers in Nederland schiet tekort, stellen onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en artsenfederatie KNMG. Het gebrek aan voldoende goede opvangplekken en het gebruik van kortdurende noodopvang leiden tot "ernstige schadelijke effecten op het psychisch en lichamelijk welzijn" van asielzoekers die momenteel asiel aanvragen in Nederland.

3 uur geleden
Een op de negen 80-plussers kreeg herhaalprik tegen corona

BILTHOVEN (ANP) - Tot nu toe hebben 261.535 mensen een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dit zijn met name mensen van 80 jaar en ouder. In die leeftijdsgroep heeft 11,9 procent de aangepaste booster gekregen. Die moet de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven, omdat er mogelijk een nieuwe besmettingsgolf komt.

3 uur geleden
Producten met sporen van 'bijendodend' gif mogen EU niet meer in

BRUSSEL (ANP) - Landbouwproducten met sporen van twee voor bijen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen komen de Europese Unie binnenkort niet meer in. Clothianidine en thiamethoxam worden in de EU zelf in principe al niet meer gebruikt.

3 uur geleden