Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop op herstel zichtbaar op Amsterdamse beurs

Hoop op herstel zichtbaar op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven die veel last hebben van de coronacrisis bepaalden donderdag de stemming op de Amsterdamse aandelenbeurs. Onder meer winkelvastgoedfondsen Unibail-Rodamco-Westfield (URW), Eurocommercial Properties en Wereldhave hoorden bij de grootste stijgers, net als luchtvaartconcern Air France-KLM. Beleggers lieten daarmee zien dat ze vertrouwen hebben in een sterk herstel en een spoedig einde van de coronacrisis.

De AEX-index raakte desondanks wel zijn eerdere winst kwijt en eindigde een fractie lager op 664,48 punten. Onder meer de daling van betalingsdienstverlener Adyen (min 2 procent) en bierbrouwer Heineken (min 1,7 procent) drukte op de hoofdindex aan het Damrak. URW kreeg er 3,5 procent bij en was daarmee de koploper. Ook dataleverancier Wolters Kluwer steeg flink, met 2,6 procent.

De MidKap hield nog wel winst vast en ging 0,6 procent omhoog tot 991,61 punten. Hier behoorden Eurocommercial Properties (plus 2,2 procent) en Air France-KLM (plus 1,9 procent) bij de grootste stijgers. Industrieel dienstverlener Aalberts was na het openen van de boeken met een min van 1,5 procent de hekkensluiter bij de middelgrote bedrijven.

AMG

Metalenspecialist AMG steeg 7,8 procent bij de kleinere bedrijven. De gestegen vraag naar lithium dat in accu's voor onder meer elektrische auto's wordt gebruikt, deed het bedrijf goed.

Buiten Nederland doken de beurzen ook in de slotfase in de min. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,7 procent in. AB InBev zakte in Brussel 6,2 procent. De grootste bierbrouwer ter wereld voelde de coronacrisis behoorlijk in zijn resultaten. Door de lockdowns en de sluiting van de horeca zag het bedrijf de verkoopvolumes dalen, net als de omzet en winst. De eigenaar van biermerken als Jupiler, Leffe, Stella Artois en Hoegaarden verwacht dat dit jaar wel sprake zal zijn van herstel.

Bayer

Chemieconcern Bayer zakte in Frankfurt 6,4 procent. Het Duitse chemieconcern leed in 2020 een verlies van 10,5 miljard euro. Het megaverlies is het gevolg van de miljardenschikkingen voor Amerikaanse schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn.

De euro klom tot 1,2228 dollar, van 1,2136 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 63,47 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 67,01 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

46 minuten geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

3 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

19 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

21 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

21 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

22 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

23 uur geleden