Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop op atoomakkoord met Iran na reactie VS op EU-voorstel

Hoop op atoomakkoord met Iran na reactie VS op EU-voorstel

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben gereageerd op het laatste voorstel van de Europese Unie om het akkoord dat het nucleaire programma van Iran beperkte nieuw leven in te blazen. De laatste tijd klinken steeds meer geluiden dat een deal binnen handbereik is.

President Joe Biden is vastbesloten een overeenkomst te bereiken om te voorkomen dat Iran kernwapens kan gaan maken, zei de woordvoerder van Bidens Nationale Veiligheidsraad. "We zijn nu dichterbij dan we een paar weken geleden waren, omdat Iran de beslissing heeft genomen concessies te doen, dus dat is een positieve stap voorwaarts. Maar we zijn er nog niet."

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er na een "gedetailleerde beoordeling" een reactie volgt op het antwoord van Washington. Teheran heeft onder meer zijn eis laten vallen dat de VS de Iraanse Revolutionaire Garde van de lijst van terroristische organisaties halen. EU-buitenlandchef Josep Borrell noemde de Iraanse reactie op het voorstel onlangs "redelijk".

Vertrouwen

De VS zegden de nucleaire deal vier jaar geleden onder toenmalig president Donald Trump op. Teheran voelde zich daardoor niet meer gehouden aan de afspraken en hervatte onder meer de verrijking van uranium tot veel hogere concentraties dan nodig voor het opwekken van energie in nucleaire reactoren. Maar Iran heeft veel te winnen bij verlichting van de economische sancties die de VS hebben opgelegd.

"We gaan er komen, ik heb er vrij veel vertrouwen in", zei de chef van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), Rafael Grossi. Israël, een aartsvijand van Iran, waarschuwt ondertussen vrijwel dagelijks dat een akkoord talrijke negatieve gevolgen zal hebben.

Meer uit Buitenland

Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

29 minuten geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

43 minuten geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

2 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

2 uur geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

2 uur geleden
Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

CAIRO (ANP/AFP) - Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt. Dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

5 uur geleden