Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop op atoomakkoord met Iran na reactie VS op EU-voorstel

Hoop op atoomakkoord met Iran na reactie VS op EU-voorstel

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben gereageerd op het laatste voorstel van de Europese Unie om het akkoord dat het nucleaire programma van Iran beperkte nieuw leven in te blazen. De laatste tijd klinken steeds meer geluiden dat een deal binnen handbereik is.

President Joe Biden is vastbesloten een overeenkomst te bereiken om te voorkomen dat Iran kernwapens kan gaan maken, zei de woordvoerder van Bidens Nationale Veiligheidsraad. "We zijn nu dichterbij dan we een paar weken geleden waren, omdat Iran de beslissing heeft genomen concessies te doen, dus dat is een positieve stap voorwaarts. Maar we zijn er nog niet."

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er na een "gedetailleerde beoordeling" een reactie volgt op het antwoord van Washington. Teheran heeft onder meer zijn eis laten vallen dat de VS de Iraanse Revolutionaire Garde van de lijst van terroristische organisaties halen. EU-buitenlandchef Josep Borrell noemde de Iraanse reactie op het voorstel onlangs "redelijk".

Vertrouwen

De VS zegden de nucleaire deal vier jaar geleden onder toenmalig president Donald Trump op. Teheran voelde zich daardoor niet meer gehouden aan de afspraken en hervatte onder meer de verrijking van uranium tot veel hogere concentraties dan nodig voor het opwekken van energie in nucleaire reactoren. Maar Iran heeft veel te winnen bij verlichting van de economische sancties die de VS hebben opgelegd.

"We gaan er komen, ik heb er vrij veel vertrouwen in", zei de chef van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), Rafael Grossi. Israël, een aartsvijand van Iran, waarschuwt ondertussen vrijwel dagelijks dat een akkoord talrijke negatieve gevolgen zal hebben.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

58 minuten geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

3 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

4 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

5 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

6 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

7 uur geleden