Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooguit helft van de bedrijven heeft een vertrouwenspersoon

Hooguit helft van de bedrijven heeft een vertrouwenspersoon

NIJKERK (ANP) - Hooguit de helft van de bedrijven in Nederland heeft een vertrouwenspersoon, zo schat de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) in. De vereniging reageert op uitspraken van John de Mol, die stelt dat slachtoffers van misstanden bij het tv-programma The Voice of Holland zich eerder hadden kunnen melden.

Het aantal mensen dat staat opgenomen in het landelijke register voor vertrouwenspersonen is sinds #MeToo wel toegenomen. Deze hashtag wordt sinds 2017 gebruikt om verhalen over seksueel overschrijdend gedrag, vaak door personen met een hogere machtspositie, te delen. Rond dat jaar stonden er 1200 vertrouwenspersonen in het register, nu zo'n 2000. "Maar dat is nog altijd erg weinig", aldus een woordvoerster van de LVV. Bedrijven van vijftig werknemers of meer moeten een protocol hebben voor het melden van misstanden, bijvoorbeeld in de vorm van een vertrouwenspersoon. Volgens cijfers van het CBS zijn er zo'n 15.000 bedrijven van een dergelijke omvang in Nederland.

De LVV schat dus dat er wel meer dan 2000 vertrouwenspersonen zijn, maar alléén mensen die een opleiding voor de functie hebben gevolgd worden opgenomen in het register. En dat terwijl de kennis die wordt opgedaan tijdens die opleiding juist belangrijk is, stelt de woordvoerster. "Iemand die de opleiding heeft gevolgd, weet bijvoorbeeld dat hij of zij jaarlijks moet rapporteren aan de directie hoeveel mensen zich hebben gemeld en waar de gesprekken over gingen." Een vertrouwenspersoon kan ook ongevraagd advies geven, bijvoorbeeld om onderzoek te doen als er veel meldingen over één persoon binnenkomen.

Deelnemers

Talpa zelf heeft volgens de LVV-woordvoerster een vertrouwenspersoon voor medewerkers. Maar het zou een goed idee zijn om ook een meldpunt voor deelnemers aan programma's in te richten. "Denk bijvoorbeeld aan iets als het Centrum Veilige Sport, waar mensen zich kunnen melden als een club of trainer iets doet dat als onprettig wordt ervaren."

Het aantal meldingen bij vertrouwenspersonen van seksueel grensoverschrijdend gedrag neemt de afgelopen jaren "heel voorzichtig" toe. Momenteel gaat 5 procent van de gesprekken met vertrouwenspersonen over zulk gedrag.

Machtsverhouding

Het is ook van belang wat er ná de melding bij een vertrouwenspersoon gebeurt, vult hoofddocent publiek beleid aan de Universiteit van Amsterdam Conny Roggeband aan. Ze is gespecialiseerd in onder meer gendergerelateerd geweld. Seksueel grensoverschrijdend gedrag speelt zich vaak af binnen een ongelijke machtsverhouding en die is na zo'n melding niet ineens weg, stelt ze.

Roggeband: "Dus wil je er echt een rechtszaak van maken, of in de media je verhaal doen? Veel mensen voelen angst, ze kunnen er hun carrière mee op het spel zetten." Bovendien is grensoverschrijdend gedrag lastig te bewijzen. "Het blijft jouw woord tegen het mijne."

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

1 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

3 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

4 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

4 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

4 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

7 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

7 uur geleden