Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooguit de carnavalsvlaggen hangen uit op de 11e van de 11e

Hooguit de carnavalsvlaggen hangen uit op de 11e van de 11e

ROERMOND/DEN BOSCH (ANP) - Traditioneel viert het zuiden van Nederland de 11e november als de aftrap van het carnavalsseizoen. De 11e van de 11e levert jaarlijks grote mensenmenigten op in steden als Maastricht, Den Bosch en Eindhoven. Door de coronacrisis zijn woensdag echter alle activiteiten geschrapt. Wel is er in Limburg een bescheiden livestream van de regionale omroep L1 met carnavalsmuziek. En natuurlijk hangen de vlaggen uit. In Limburg het rood-geel-groen van de 'vastelaovend', in Brabant verschilt de kleur per gemeente.

De aftrap van carnaval zal woensdag vooral in huiselijke kring worden gevierd. Alle evenementen zijn afgelast, zei Rob van de Laar van de Brabantse carnavalsfederatie. "Alle kroegen zijn dicht", zei hij. "Er gebeurt dus niks. Alleen de vlaggen hangen uit." Het komende carnavalsseizoen is ook ongewis. "We hebben in Brabant lang afgewacht en niet te snel beslissingen genomen", zegt Van de Laar. "Maar inmiddels hebben de meeste grote carnavalsorganisaties beslist dat er geen evenementen of optochten zijn."

Iets dergelijks geldt voor Limburg. De 11e van de 11e vieren als begin van een seizoen dat toch niet doorgaat, wekt weinig enthousiasme, blijkt uit een rondgang. De Limburgse aftrap zou in Roermond worden gevierd, maar door de coronamaatregelen mag het niet doorgaan.

De Bond van Carnavalsverenigingen Limburg weet intussen zeker dat carnaval 2021 ondanks alles door zal gaan. "Het staat buiten kijf dat Vastelaovend 2021 zal plaatsvinden", aldus BCL. "Carnaval is immers een tijdsgewricht. Vastelaovend is een gevoel dat wij Limburgers niet alleen in onze genen hebben maar ook uitdrukkelijk bij onze eigen Limburgse cultuur hoort. Vastelaovendvierend Limburg zal in 2021 een klein, intiem en spontaan gebeuren zijn, waar we - in alle opzichten - nog lang aan zullen terugdenken."

In Brabant vergaderen de acht grote carnavalsorganisaties op 8 december over wat nog wel kan op 14 februari en de volgende dagen. Daarna volgt een vergadering met alle leden. Van de Laar waarschuwt voor terughoudendheid. "We zijn beducht voor een imago van carnaval dat corona verspreidt", zei hij. "Het gevaar bestaat dat mensen spontaan de stad inlopen. Dan wordt het nog erger dan het was."

Meer uit Binnenland

COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

6 minuten geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

1 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

2 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

3 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

3 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

5 uur geleden
OM verdenkt Fouad L. van drie moorden en brandstichting

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.

5 uur geleden