Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogste VN-rechters kijken naar 'genocide' in Oekraïne

Hoogste VN-rechters kijken naar 'genocide' in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof, het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties, buigt zich maandag en dinsdag over het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

De rechters kijken niet naar de invasie en de oorlog zelf, maar naar de aanloop. Rusland beschuldigde Oekraïne toen van een genocide op Russischtalige en pro-Russische inwoners van de afvallige regio's Donetsk en Loehansk. Moskou besloot eerst de onafhankelijkheid van die twee regio's te erkennen en viel daarna Oekraïne binnen. Volgens Rusland was de inval ("speciale militaire operatie") gerechtvaardigd om de inwoners te beschermen.

Oekraïne stapte naar het Internationaal Gerechtshof. President Volodimir Zelenski zegt dat er helemaal geen genocide was en wil dat de VN-rechters vaststellen dat Rusland daarom "geen enkele wettelijke basis had om actie in en tegen Oekraïne te ondernemen om genocide te voorkomen en te bestraffen".

Op maandag komt Oekraïne aan het woord. Op dinsdag krijgt Rusland de kans om daarop te reageren.

Het Internationaal Gerechtshof is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. Bij de gemeente zijn geen demonstraties aangemeld.

De aanklager van het Internationaal Strafhof, ook in Den Haag, kijkt eveneens naar de oorlog in Oekraïne. De Brit Karim Khan onderzoekt of er oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd.

Meer uit Buitenland

Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

46 minuten geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

4 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

6 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

7 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

9 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

13 uur geleden