Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogste straf tot nu toe voor bestorming Capitool

Hoogste straf tot nu toe voor bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een van de bekendste extreemrechtse Amerikanen heeft de tot nu toe hoogste straf gekregen van alle relschoppers die zijn veroordeeld voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool begin januari 2021. Stewart Rhodes, die de uiterst nationalistische Oath Keepers-militie oprichtte, kreeg 18 jaar celstraf voor onder meer opruiing en andere misdaden. Aanklagers hadden 25 jaar geëist.

"U bent een blijvende bedreiging en gevaar voor het land", rechtvaardigde de rechter de straf. Rhodes, een jurist en ooit parachutist bij het leger, leidde een samenzwering van meer dan twintig Amerikaanse burgers om zich met geweld te verzetten tegen de machtsoverdracht na presidentsverkiezingen, aldus de aanklagers: "Zo'n directe aanval op onze democratie en totale minachting voor de rechtsstaat rechtvaardigt een forse straf."

De 58-jarige Rhodes, die een ooglapje draagt en bekend en berucht is voor zijn tirades, ziet zichzelf als "politiek gevangene".

Inmiddels zijn al meer dan duizend mensen aangeklaagd, en bijna driehonderd veroordeeld, na de aanval op het Capitool door aanhangers van de toenmalige Republikeinse president Donald Trump in een mislukte poging de verkiezingsoverwinning van de Democratische rivaal Joe Biden te dwarsbomen. Trump had zijn aanhangers tijdens een toespraak kort voor de bestorming opgestookt. Hij beweerde dat zijn zege was "gestolen" door massaal bedrog. Bij de stormloop kwamen vijf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. De langste straf tot nu toe was 14 jaar voor een man uit Pennsylvania die de politie aanviel.

Meer uit Buitenland

Protesten in Argentinië om nieuwe hervormingspogingen van Milei

BUENOS AIRES (ANP) - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag grote straatprotesten gehouden tegen hervormingen die de uiterst rechtse president Javier Milei wil doorvoeren. In de Argentijnse senaat wordt gedebatteerd over de zogeheten omnibuswet, die in hervormingen voorziet als privatisering van overheidsbedrijven en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

2 uur geleden
Hamas spoort VS aan druk uit te oefenen op Israël voor bestand

DOHA (ANP) - Hamas heeft de Verenigde Staten verzocht om hun bondgenoot Israël onder druk te zetten om een ​​permanent staakt-het-vuren in het gebied te aanvaarden, nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek aan het Midden-Oosten afrondt.

3 uur geleden
Kroonprins Bin Salman afwezig op G7-top in Italië om hadj

ROME (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich woensdagavond bij de Italiaanse premier Giorgia Meloni afgemeld voor de G7-top die donderdag van start gaat. Dat meldde het staatspersbureau SPA in een verklaring. De 38-jarige troonopvolger gaf aan verhinderd te zijn door de voorbereidingen rondom de pelgrimstocht (hadj), naar de voor moslims heilige plaats Mekka, die dit weekend van start gaat. In zijn bericht aan Meloni verontschuldigde Bin Salman zich voor zijn afwezigheid.

5 uur geleden
Starmer zegt de belasting voor werkenden niet te verhogen

GRIMSBY (ANP) - Labour is niet van plan om de belastingen te verhogen voor werkenden. Dat heeft partijleider Keir Starmer gezegd in een campagneuitzending van Sky News. De Conservatieve partij van premier Rishi Sunak valt Labour vaak aan op belastingen.

7 uur geleden
G7: 50 miljard dollar voor Oekraïne via bevroren Russisch geld

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De G7, een groep van zeven machtige geïndustrialiseerde landen, heeft in principe een akkoord bereikt over de uitbetaling van 50 miljard dollar (ruim 46 miljard euro) aan Oekraïne door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kyiv krijgt het geld nog dit jaar, maakte G7-lid Frankrijk bekend. Verdere details moeten nog worden uitgewerkt.

8 uur geleden
Zelensky praat in Saudi-Arabië over vredesconferentie

RIYAD (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is woensdag naar Saudi-Arabië afgereisd voor een ontmoeting met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De twee leiders spraken onder meer over de vredesconferentie voor Oekraïne in Zwitserland.

9 uur geleden
8000 kinderen in Gaza behandeld voor acute ondervoeding

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds de oorlog meer dan 8000 kinderen onder de 5 jaar behandeld voor acute ondervoeding, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Van die kinderen zijn er 28 overleden.

9 uur geleden