Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogste hof VS blokkeert vaccinatieregels voor bedrijven

Hoogste hof VS blokkeert vaccinatieregels voor bedrijven

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington heeft vaccinatieregels voor het bedrijfsleven geblokkeerd. De uitspraak heeft gevolgen voor tientallen miljoenen Amerikanen.

Het hof bevriest volgens CNN een uitspraak van een lagere rechter, die had geoordeeld dat nieuwe regels voor bedrijven landelijk ingevoerd konden worden. Die golden voor ondernemingen met minstens honderd medewerkers. Daar moesten personeelsleden zich laten vaccineren tegen het coronavirus of zich regelmatig laten testen en mondkapjes dragen. Die maatregelen hadden betrekking op meer dan 80 miljoen werknemers.

De regels waren aangekondigd door de overheidsorganisatie OSHA, die moet zorgen dat Amerikanen veilig hun werk kunnen doen. Een meerderheid van de rechters vond volgens NBC News dat die Occupational Safety and Health Administration niet bevoegd is om met dergelijke verregaande regelgeving te komen. Besmet raken met het coronavirus zou niet specifiek een beroepsrisico zijn.

Tegenvaller Biden

Niet alle werknemers in de VS ontkomen aan regels die de vaccinatiegraad omhoog moeten krijgen. Het hof oordeelde dat sommige zorgverleners wel verplicht kunnen worden zich te laten vaccineren. Het gaat dan om medewerkers van ziekenhuizen en andere zorginstellingen die worden gefinancierd door de landelijke overheid. Die maatregel heeft gevolgen voor ongeveer 20 miljoen zorgverleners.

Het Hooggerechtshof bestaat uit negen rechters en die waren onderling verdeeld over de maatregelen. Zes rechters wezen de regels voor bedrijven af en drie vonden ze toelaatbaar. De voorstanders worden gezien als progressieve rechters, terwijl het conservatieve kamp binnen het hof juist tegen de regels was. Bij de uitspraak over de vaccinatieplicht voor zorgverleners waren de stemverhoudingen binnen het hof vijf tegen vier.

De uitspraak is een tegenvaller voor president Joe Biden, die de vaccinatiegraad omhoog probeert te krijgen. Hij noemt het in een reactie "teleurstellend" dat de regels voor grote bedrijven niet ingevoerd kunnen worden. De president roept bedrijven nu op om zelf met maatregelen te komen om te zorgen dat medewerkers zich laten inenten tegen het coronavirus.

Meer uit Buitenland

Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

42 minuten geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

43 minuten geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

54 minuten geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

1 uur geleden
Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

1 uur geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

2 uur geleden
Russische journaliste veroordeeld na protestacties tegen oorlog

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een Russische journaliste heeft bij verstek een gevangenisstraf van ruim acht jaar opgelegd gekregen voor het verspreiden van nepnieuws. Marina Ovsjannikova kreeg internationale bekendheid door een geruchtmakend protest op de Russische staatstelevisie. Ze verstoorde een nieuwsuitzending en liet een bord zien met teksten als "ze liegen tegen jullie" en "stop de oorlog". Dat gebeurde enkele weken na het begin van de Russische invasie van Oekraïne.

3 uur geleden