
Hoogste hof VS blokkeert vaccinatieregels voor bedrijven
WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington heeft vaccinatieregels voor het bedrijfsleven geblokkeerd. De uitspraak heeft gevolgen voor tientallen miljoenen Amerikanen.
Het hof bevriest volgens CNN een uitspraak van een lagere rechter, die had geoordeeld dat nieuwe regels voor bedrijven landelijk ingevoerd konden worden. Die golden voor ondernemingen met minstens honderd medewerkers. Daar moesten personeelsleden zich laten vaccineren tegen het coronavirus of zich regelmatig laten testen en mondkapjes dragen. Die maatregelen hadden betrekking op meer dan 80 miljoen werknemers.
De regels waren aangekondigd door de overheidsorganisatie OSHA, die moet zorgen dat Amerikanen veilig hun werk kunnen doen. Een meerderheid van de rechters vond volgens NBC News dat die Occupational Safety and Health Administration niet bevoegd is om met dergelijke verregaande regelgeving te komen. Besmet raken met het coronavirus zou niet specifiek een beroepsrisico zijn.
Tegenvaller Biden
Niet alle werknemers in de VS ontkomen aan regels die de vaccinatiegraad omhoog moeten krijgen. Het hof oordeelde dat sommige zorgverleners wel verplicht kunnen worden zich te laten vaccineren. Het gaat dan om medewerkers van ziekenhuizen en andere zorginstellingen die worden gefinancierd door de landelijke overheid. Die maatregel heeft gevolgen voor ongeveer 20 miljoen zorgverleners.
Het Hooggerechtshof bestaat uit negen rechters en die waren onderling verdeeld over de maatregelen. Zes rechters wezen de regels voor bedrijven af en drie vonden ze toelaatbaar. De voorstanders worden gezien als progressieve rechters, terwijl het conservatieve kamp binnen het hof juist tegen de regels was. Bij de uitspraak over de vaccinatieplicht voor zorgverleners waren de stemverhoudingen binnen het hof vijf tegen vier.
De uitspraak is een tegenvaller voor president Joe Biden, die de vaccinatiegraad omhoog probeert te krijgen. Hij noemt het in een reactie "teleurstellend" dat de regels voor grote bedrijven niet ingevoerd kunnen worden. De president roept bedrijven nu op om zelf met maatregelen te komen om te zorgen dat medewerkers zich laten inenten tegen het coronavirus.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
1 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
2 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
4 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
9 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.
13 uur geledenLONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.
13 uur geleden