
Hoogste gletsjer ter wereld verloor in kwarteeuw 55 meter ijs
KATHMANDU (ANP) - Onderzoekers concluderen dat een gletsjer op de Mount Everest in de afgelopen kwarteeuw als gevolg van klimaatverandering zo'n 55 meter ijs is kwijtgeraakt. IJs dat de afgelopen 2000 jaar werd gevormd op de hoogste gletsjer ter wereld, is in een periode van 25 jaar gesmolten.
Een team van wetenschappers onder leiding van de Amerikaanse University of Maine trok in 2019 naar deze gletsjer op de zuidelijke bergflank van de Everest. Op een hoogte van 8020 meter deden zij er metingen, waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
Hoofdonderzoeker Paul Mayewski vertelt aan CNN dat "de meest onbereikbare gletsjers ter wereld ook worden beïnvloed door klimaatverandering". De gevolgen daarvan zijn sinds de jaren negentig "significant". Niet eerder toonden wetenschappers aan dat ook de hoogste plekken ter wereld dusdanig veranderen als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.
Iconisch
De ijslaag op de hoogste gletsjer ter wereld smolt zo'n tachtig keer sneller dan het tempo waarin deze eeuwen geleden geleden gecreëerd werd. Niet alleen is er in de afgelopen decennia veel ijs gesmolten, ook is de samenstelling van de ijslaag veranderd. De hoeveelheid sneeuw is afgenomen, waardoor meer ijs is blootgesteld. Omdat sneeuw zonlicht reflecteert en zo een koelend effect heeft, zou het "delicate evenwicht" tussen sneeuw en ijs verstoord kunnen zijn.
Van andere gletsjers, zoals die op Antarctica, concludeerden wetenschappers eerder al dat het smeltproces steeds meer vaart kreeg. "IJsberen zijn een iconisch symbool geweest voor de opwarming van de aarde. Wij hopen dat wat er bovenop de Mount Everest is gebeurd ook iconisch zal zijn en voor demonstraties zorgt", aldus Mayewski.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland zwijgt voortaan over zijn wapenleveranties aan Oekraïne om aanvaller Rusland niet in de kaart te spelen. Na drie jaar van verregaande transparantie zal de nieuwe Duitse regering de zendingen opnieuw grotendeels geheim houden.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Margot Friedländer, een bekende Joodse overlevende van de Holocaust, is op 103-jarige leeftijd overleden, heeft haar stichting bekendgemaakt.
6 uur geledenJAMMU (ANP/AFP) - Voor de tweede avond op rij zijn droneaanvallen uitgevoerd op Indiaas Kasjmir, waaronder op de stad Jammu. Dat vertelde een Indiase defensiebron tegen persbureau AFP. Pakistan ontkende eerder al dergelijke aanvallen uit te voeren.
7 uur geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten houden zondag in Oman opnieuw gesprekken over het atoomprogramma van Iran, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Trumps speciale gezant Steve Witkoff zal namens de VS bij de gesprekken zijn, melden bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.
7 uur geledenMEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.
8 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.
8 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.
10 uur geleden