Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogste Duitse rechter: huurverlaging vanwege lockdown mogelijk

Hoogste Duitse rechter: huurverlaging vanwege lockdown mogelijk

KALSRUHE (ANP/DPA) - Huurders van bedrijfspanden in Duitsland hebben vanwege de coronacrisis mogelijk recht op huurverlaging. Dat kan het geval zijn als ze in hun bedrijfsvoering getroffen zijn door maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen zoals lockdowns, zo besliste het Duitse Bundesgerichtshof, de hoogste instantie van de gewone rechtspraak in Duitsland.

Een eventuele verlaging van de huur geldt niet voor elk bedrijf en zou per geval afzonderlijk bekeken moeten worden. Dan moet onder andere gelet worden op de omvang van de inkomstenderving en in welke mate een onderneming staatssteun heeft ontvangen. Ook uitkeringen door verzekeraars spelen in deze een rol.

De zaak waar het hof uitspraak over deed betrof een filiaal van kledingdiscountketen Kik in Oost-Duitsland. De winkel moest van 19 maart tot 19 april 2020 zijn deuren sluiten waarbij de verhuurder voor die periode wel nog de volledige huur wilde innen.

Omzetverlies

Ook in Nederland kunnen onvoorziene omstandigheden als corona een reden zijn voor huurverlaging. De Hoge Raad sprak zich onlangs uit over de vraag in hoeverre omzetverlies als gevolg van corona ook aanleiding kan zijn tot een huurverlaging. Dat gebeurde na vragen van de rechtbank in Roermond die helderheid wilde in een zaak tussen een verhuurder en een huurder van een horecagelegenheid.

Bij het aangaan van een huurcontract voor de eerste maatregelen in het voorjaar van 2020 konden ondernemers de impact van de crisis niet bevroeden, zo werd geoordeeld. De rechter kan om die reden huurovereenkomsten aanpassen door de huurprijs te verminderen voor de periode van het omzetverlies doordat winkels of restaurants op slot moesten.

De beslissing van de Hoge Raad kan worden meegenomen in de kwestie over de huurkorting. De uitspraak van eind december heeft naar verwachting ook impact op de huidige lockdown. Voor huurovereenkomsten die na 15 maart 2020 ondertekend werden, zou per geval bekeken moeten worden of er recht op korting is.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

3 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

9 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

13 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

17 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

18 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

18 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

20 uur geleden