Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig
DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.
Professoren Wim Voermans (Universiteit Leiden), Joost Sillen (Maastricht University) en Paul Bovend'Eert (Radboud Universiteit) hebben op verzoek van SP en 50PLUS een advies uitgebracht over de pensioenwet. Beide partijen zijn tegenstander van deze ingrijpende verandering van het pensioenstelsel.
De hoogleraren hebben specifiek gekeken naar het argument dat een tweederdemeerderheid nodig is in beide kamers omdat parlementariërs zelf ook een financieel belang hebben bij de hervorming. SP-senator Tiny Kox maakte dit punt onlangs in een debat. Een dergelijke vereiste staat vermeld in de grondwet en het was de vraag of die hier van toepassing was.
Technische aanpassing
Het kabinet is van mening dat een tweederdemeerderheid niet nodig is. Het gaat hier namelijk om een technische aanpassing die parlementariërs en senatoren niet direct raakt, luidt de achterliggende redenatie.
Hier zijn de hoogleraren het niet mee eens. Zij zeggen dat de grondwet geen onderscheid maakt tussen veranderingen die wel of niet technisch zijn. Bovendien vinden de professoren dat de wijziging de leden van de Tweede Kamer wél direct raakt. Het kabinet heeft wel geprobeerd om de pensioenregeling van parlementariërs niet te veranderen met de wetswijziging, maar is daar volgens de hoogleraren niet in geslaagd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De door het kabinet voorgestelde tarieflimiet voor kleinverbruikers bij stadsverwarming biedt geen garantie op een betaalbaar warmtetarief voor consumenten. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer was voorbarig met zijn verzet tegen de kabinetsplannen om het noodrecht te gebruiken om snel strenge asielmaatregelen te nemen, vindt vicepremier Fleur Agema. Maar ze wil nog weleens zien of de tegenstanders van de noodgreep die ook nog durven afwijzen als die eenmaal is ingegaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden van oppositiepartijen als D66, Volt, ChristenUnie en SP vinden dat minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) meer moet doen in het kabinet om de rechtstaat te beschermen. De bewindsvrouw moet het zich aantrekken dat de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) in een rapport zware kritiek uit over de rechtstatelijkheid van de kabinetsplannen, vinden zij. "Het is volgens mij geen rapport waarmee we vroeger zouden zijn overgegaan", aldus Joost Sneller van D66.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Politici moeten elkaar "heel houden", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) bij het debat over haar begroting. Daarmee reageerde ze op het verzoek van PVV-Kamerlid Marco Deen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan om haar reactie op het pro-Palestijnse protest rond de herdenking van de Hamas-aanval van 7 oktober. "Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt", herhaalt ze nadat de bewindsvrouw woensdag al scherp afstand had genomen van het verzoek.
1 dag geledenLUXEMBURG (ANP) - Voor het verzoek om een opt-out van Nederland op migratiebeleid "is niet al te veel enthousiasme", zei asielminister Marjolein Faber na overleg met haar EU-collega's. "Ik heb natuurlijk een steen in de vijver gegooid. In ieder geval is de boodschap overgekomen dat Nederland een strikter beleid wil hebben op het gebied van migratie." Ze houdt vol dat het verzoek tot opt-out geen symbolische daad is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De "ultieme poging" van zorgminister Fleur Agema om de spoedzorg in het ziekenhuis van Heerlen te behouden is niet geslaagd. De verhuizing van de spoedeisende hulp, de intensive care en de acute geboortezorg naar de nevenvestiging in Sittard gaat door. Wel belooft het ziekenhuis een terugkeer in de toekomst mogelijk te houden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet van tafel, vindt bijna de voltallige oppositie. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) kreeg steun van ChristenUnie, SP, D66, SGP, Volt, Denk, CDA en de Partij voor de Dieren.
1 dag geleden