
Hoogleraar virologie: betogers moeten goed op gezondheid letten
ROTTERDAM (ANP) - Hoogleraar virologie Marion Koopmans houdt "serieus rekening" met de mogelijkheid dat de grote demonstratie tegen racistisch politiegeweld in Amsterdam kan leiden tot een nieuwe golf van coronabesmettingen. "Met zo’n grote groep is duidelijk dat die kans bestaat", reageert Koopmans, die geldt als autoriteit op haar vakgebied, op de betoging.
Over de demonstratie op de Dam zelf wil Koopmans geen oordeel vellen. "Maar uit virusoptiek is dit een gebeurtenis die je liever niet ziet."
De Dam stond maandag vol met mensen die hun afkeer wilden tonen tegen racistisch optreden door de politie in de Verenigde Staten. Door de drukte was 1,5 meter afstand houden tot anderen voor veel demonstranten praktisch onmogelijk.
Laten testen
Koopmans, die verbonden is aan het Erasmus MC in Rotterdam, hoopt dat de deelnemers aan het protest de komende weken extra goed hun gezondheid in de gaten houden. Ze raadt die mensen aan zich bij milde klachten te laten testen op het coronavirus.
"Als het meevalt, is dat mooi, maar als het tegenvalt is het zuur", zegt de hoogleraar. Ze benadrukt nog eens het belang om versoepelingen van het coronabeleid stap voor stap door te voeren. Door grote samenkomsten, zoals de demonstratie, blijft mogelijk minder ruimte over voor andere versoepelingen, zegt Koopmans. "Het is ook een kwestie van solidariteit."
Kleiner risico
Viroloog Mariet Feltkamp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verbaasde zich over de omvang van de betoging. Ook zij stelt dat het risico bestaat dat deelnemers elkaar hebben besmet, maar anderzijds waren er volgens haar ook omstandigheden die het risico kleiner maakten. Zoals de wind en de stralende zon. "Het virus houdt helemaal niet van uv-straling. Verder was er goede ventilatie. Dat betekent dat druppeltjes en aerosolen (kleine druppeltjes, red.) snel verwaaien", legde ze uit op NPO Radio 1. Het feit dat veel demonstranten mondkapjes droegen én dat het virus in Nederland op zijn retour is, maakt ook verschil.
Feltkamp riep mensen die hebben meegedaan wel op nu thuis te blijven en zich te laten testen als ze gezondheidsklachten krijgen.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden