Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

WAGENINGEN (ANP) - Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat. Maar een oplossing van het ene probleem kan nieuwe problemen creëren, zegt stikstofhoogleraar Wim de Vries van de universiteit in Wageningen.

Het kabinet kondigde vrijdag aan dat het grondwaterpeil op meerdere plekken in het land wordt verhoogd. Dat moet het dalen van veengronden tegengaan. Ook moet het helpen in tijden van droogte. Het nieuwe peil en het tempo van verhogen moet per regio worden bepaald. "Vernatting betekent dat de bodemdaling stopt, of in elk geval minder snel gaat. Het betekent ook dat er minder koolstof, dat in het veen opgeslagen zit, als CO2 de lucht in gaat. Dat helpt bij het halen van de klimaatdoelen", zegt De Vries.

Een hoog grondwaterpeil maakt bovendien veeteelt moeilijker. De Vries: "Het houden van vee is daar dan op den duur nauwelijks levensvatbaar. Dan moet je op zoek naar andere vormen van landbouw, zoals natte teelt." Vooral rond Gouda en Boskoop verzakken veengronden sterk. De Vries: "Als je daar gaat vernatten, praat je over een aardige hoeveelheid dieren die je daar weghaalt. Dat betekent minder uitstoot van ammoniak, het is met elkaar verstrengeld. Als je door vernatting landbouw in het hele Groene Hart moeilijker maakt, lever je een behoorlijke bijdrage aan halvering van de ammoniakuitstoot."

Uitdaging

Het is wel een moeilijke puzzel, benadrukt De Vries. "Als je de vernatting niet goed beheert, kan fosfaat vrijkomen uit de bodem en dat is slecht voor de waterkwaliteit. Het wordt een hele uitdaging."

Het kabinet wil ook de zogeheten PAS-melders helpen. Zij mochten volgens oud beleid hun bedrijf zonder vergunning oprichten of uitbreiden. Dat is onrechtmatig verklaard. Daardoor dreigen nu boetes. Dat kan worden voorkomen door de bedrijven snel te legaliseren. De overheid krijgt daar meer mogelijkheden voor wanneer grote uitstoters worden uitgekocht. De Vries: "Boeren die stoppen, scheppen ruimte voor collega's. Als wij met z'n tweeën 50 procent terug moeten gaan en ik doe 90 procent, hoef jij nog maar 10 procent terug. De angel zit in welke dwangmaatregelen er komen als dat niet vrijwillig gaat."

Meer uit Binnenland

Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

GRONINGEN (ANP) - Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is "een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten." Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht.

25 minuten geleden
Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

HOOGHALEN (ANP) - Kamp Westerbork zoekt 1,5 miljoen knopen voor een monument voor Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Naar schatting werden in die tijd in concentratiekampen 1,5 miljoen kinderen om het leven gebracht. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé geeft vrijdag op middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg het startsein voor de knopeninzameling, aldus een woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

34 minuten geleden
Boswachter, experts en bestuurders: aanpak drugsafval kan beter

HALSTEREN (ANP) - Om drugsdumpingen op te ruimen en te voorkomen, kunnen en moeten de betrokken overheden en diensten beter gaan samenwerken. Dat hebben lokale en regionale bestuurders Kamerleden op het hart gedrukt bij een werkbezoek aan Noord-Brabant.

37 minuten geleden
Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

3 uur geleden
Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

DEN HAAG (ANP) - Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Hij vertegenwoordigt Lucas Winnips, die werd aangehouden omdat hij opriep om zaterdag naar een blokkade van Extinction Rebellion te gaan op de A12. Winnips kreeg na verhoor een gedragsaanwijzing mee van het Openbaar Ministerie, die stelt dat de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet.

3 uur geleden
OM: geen veranderingen na overleg met Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft vrijdag overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Volgens een woordvoerder van het OM was het "een uitwisseling van standpunten, we hebben over en weer onze zorgen aan elkaar geuit, en dat is ook het enige. Er is niets veranderd met het oog op hun actie."

4 uur geleden
Klimaatactivist eist opheffing gebiedsverbod voor betoging A12

DEN HAAG (ANP) - De klimaatactivist die vorige week werd aangehouden wegens opruiing, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel gaat. Activist Lucas Winnips werd vorige week aangehouden omdat hij via sociale media mensen had opgeroepen om zaterdag deel te nemen aan een klimaatbetoging op de A12, de snelweg die Den Haag in gaat. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. De activist kreeg daarbij te horen dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals het stuk snelweg heet.

9 uur geleden