Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

WAGENINGEN (ANP) - Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat. Maar een oplossing van het ene probleem kan nieuwe problemen creëren, zegt stikstofhoogleraar Wim de Vries van de universiteit in Wageningen.

Het kabinet kondigde vrijdag aan dat het grondwaterpeil op meerdere plekken in het land wordt verhoogd. Dat moet het dalen van veengronden tegengaan. Ook moet het helpen in tijden van droogte. Het nieuwe peil en het tempo van verhogen moet per regio worden bepaald. "Vernatting betekent dat de bodemdaling stopt, of in elk geval minder snel gaat. Het betekent ook dat er minder koolstof, dat in het veen opgeslagen zit, als CO2 de lucht in gaat. Dat helpt bij het halen van de klimaatdoelen", zegt De Vries.

Een hoog grondwaterpeil maakt bovendien veeteelt moeilijker. De Vries: "Het houden van vee is daar dan op den duur nauwelijks levensvatbaar. Dan moet je op zoek naar andere vormen van landbouw, zoals natte teelt." Vooral rond Gouda en Boskoop verzakken veengronden sterk. De Vries: "Als je daar gaat vernatten, praat je over een aardige hoeveelheid dieren die je daar weghaalt. Dat betekent minder uitstoot van ammoniak, het is met elkaar verstrengeld. Als je door vernatting landbouw in het hele Groene Hart moeilijker maakt, lever je een behoorlijke bijdrage aan halvering van de ammoniakuitstoot."

Uitdaging

Het is wel een moeilijke puzzel, benadrukt De Vries. "Als je de vernatting niet goed beheert, kan fosfaat vrijkomen uit de bodem en dat is slecht voor de waterkwaliteit. Het wordt een hele uitdaging."

Het kabinet wil ook de zogeheten PAS-melders helpen. Zij mochten volgens oud beleid hun bedrijf zonder vergunning oprichten of uitbreiden. Dat is onrechtmatig verklaard. Daardoor dreigen nu boetes. Dat kan worden voorkomen door de bedrijven snel te legaliseren. De overheid krijgt daar meer mogelijkheden voor wanneer grote uitstoters worden uitgekocht. De Vries: "Boeren die stoppen, scheppen ruimte voor collega's. Als wij met z'n tweeën 50 procent terug moeten gaan en ik doe 90 procent, hoef jij nog maar 10 procent terug. De angel zit in welke dwangmaatregelen er komen als dat niet vrijwillig gaat."

Meer uit Binnenland

Rechter verbiedt bestrijdingsmiddelen voor teelt lelies

ROERMOND (ANP) - De rechtbank in Roermond heeft woensdag het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de teelt van lelies naast een woonwijk in het Noord-Limburgse dorp Sevenum verboden. Voor die teelt moeten bestrijdingsmiddelen gebruikt worden die een gevaar opleveren voor de gezondheid van omwonenden, met name kinderen, aldus de rechtbank in een kort geding. Dat was aangespannen door mensen die vlak bij de akker wonen waar de boer lelies wil gaan kweken.

48 minuten geleden
Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

AMSTERDAM (ANP) - Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd. Dat zegt rector magnificus van de UvA Peter-Paul Verbeek tegen stadszender AT5. Volgens Verbeek heeft het bestuur ruim een uur gepraat met de actievoerders en gaan de gesprekken om 16.00 uur verder.

1 uur geleden
NVJ roept demonstranten UvA op van journalisten af te blijven

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) roept de demonstranten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) met klem op journalisten onbelemmerd hun werk te laten doen. Volgens de vakbond hebben meerdere journalisten bij de pro-Palestijnse protesten te maken gekregen met "intimidatie, bedreigingen en zelfs fysiek geweld".

1 uur geleden
Slachtofferhulp: jaarlijks 100.000 jongeren online misbruikt

BREDA (ANP) - Meer dan 100.000 jongeren krijgen jaarlijks te maken met online seksueel misbruik. Dat zegt Fonds Slachtofferhulp. De uitspraak in de grootste sextortionzaak van het land geeft de slachtoffers "de erkenning die zij nodig hebben", reageert een woordvoerster van de organisatie.

1 uur geleden
UvA-betogers doen aangifte tegen groep belagers

AMSTERDAM (ANP) - UvA-betogers die maandagavond in gevecht raakten met een groep van zo'n tien mannen gaan aangifte doen tegen een aantal van hen. Dat bevestigt advocaat Willem Jebbink, die een groot deel van de gearresteerden in het pro-Palestijnse protestkamp bijstaat, na berichtgeving van Het Parool.

1 uur geleden
COA betaalt alsnog 52.000 euro aan gemeente om opvang Ter Apel

TER APEL (ANP) - De dwangsom die het COA moet betalen omdat er te veel asielzoekers zijn in het aanmeldcentrum in Ter Apel, valt 52.500 euro hoger uit. Dat bevestigt een COA-woordvoerder na berichtgeving van NU.nl. Het COA moet de dwangsom betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

1 uur geleden
Kiezers kunnen StemWijzer weer invullen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen bij de komende Europese verkiezingen, kunnen de StemWijzer weer invullen. De stemhulp is woensdag gelanceerd in Den Haag. De meeste lijsttrekkers waren daarbij.

1 uur geleden