
Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk
WAGENINGEN (ANP) - Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat. Maar een oplossing van het ene probleem kan nieuwe problemen creëren, zegt stikstofhoogleraar Wim de Vries van de universiteit in Wageningen.
Het kabinet kondigde vrijdag aan dat het grondwaterpeil op meerdere plekken in het land wordt verhoogd. Dat moet het dalen van veengronden tegengaan. Ook moet het helpen in tijden van droogte. Het nieuwe peil en het tempo van verhogen moet per regio worden bepaald. "Vernatting betekent dat de bodemdaling stopt, of in elk geval minder snel gaat. Het betekent ook dat er minder koolstof, dat in het veen opgeslagen zit, als CO2 de lucht in gaat. Dat helpt bij het halen van de klimaatdoelen", zegt De Vries.
Een hoog grondwaterpeil maakt bovendien veeteelt moeilijker. De Vries: "Het houden van vee is daar dan op den duur nauwelijks levensvatbaar. Dan moet je op zoek naar andere vormen van landbouw, zoals natte teelt." Vooral rond Gouda en Boskoop verzakken veengronden sterk. De Vries: "Als je daar gaat vernatten, praat je over een aardige hoeveelheid dieren die je daar weghaalt. Dat betekent minder uitstoot van ammoniak, het is met elkaar verstrengeld. Als je door vernatting landbouw in het hele Groene Hart moeilijker maakt, lever je een behoorlijke bijdrage aan halvering van de ammoniakuitstoot."
Uitdaging
Het is wel een moeilijke puzzel, benadrukt De Vries. "Als je de vernatting niet goed beheert, kan fosfaat vrijkomen uit de bodem en dat is slecht voor de waterkwaliteit. Het wordt een hele uitdaging."
Het kabinet wil ook de zogeheten PAS-melders helpen. Zij mochten volgens oud beleid hun bedrijf zonder vergunning oprichten of uitbreiden. Dat is onrechtmatig verklaard. Daardoor dreigen nu boetes. Dat kan worden voorkomen door de bedrijven snel te legaliseren. De overheid krijgt daar meer mogelijkheden voor wanneer grote uitstoters worden uitgekocht. De Vries: "Boeren die stoppen, scheppen ruimte voor collega's. Als wij met z'n tweeën 50 procent terug moeten gaan en ik doe 90 procent, hoef jij nog maar 10 procent terug. De angel zit in welke dwangmaatregelen er komen als dat niet vrijwillig gaat."
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
6 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
7 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
8 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
9 uur geleden