
Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk
WAGENINGEN (ANP) - Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat. Maar een oplossing van het ene probleem kan nieuwe problemen creëren, zegt stikstofhoogleraar Wim de Vries van de universiteit in Wageningen.
Het kabinet kondigde vrijdag aan dat het grondwaterpeil op meerdere plekken in het land wordt verhoogd. Dat moet het dalen van veengronden tegengaan. Ook moet het helpen in tijden van droogte. Het nieuwe peil en het tempo van verhogen moet per regio worden bepaald. "Vernatting betekent dat de bodemdaling stopt, of in elk geval minder snel gaat. Het betekent ook dat er minder koolstof, dat in het veen opgeslagen zit, als CO2 de lucht in gaat. Dat helpt bij het halen van de klimaatdoelen", zegt De Vries.
Een hoog grondwaterpeil maakt bovendien veeteelt moeilijker. De Vries: "Het houden van vee is daar dan op den duur nauwelijks levensvatbaar. Dan moet je op zoek naar andere vormen van landbouw, zoals natte teelt." Vooral rond Gouda en Boskoop verzakken veengronden sterk. De Vries: "Als je daar gaat vernatten, praat je over een aardige hoeveelheid dieren die je daar weghaalt. Dat betekent minder uitstoot van ammoniak, het is met elkaar verstrengeld. Als je door vernatting landbouw in het hele Groene Hart moeilijker maakt, lever je een behoorlijke bijdrage aan halvering van de ammoniakuitstoot."
Uitdaging
Het is wel een moeilijke puzzel, benadrukt De Vries. "Als je de vernatting niet goed beheert, kan fosfaat vrijkomen uit de bodem en dat is slecht voor de waterkwaliteit. Het wordt een hele uitdaging."
Het kabinet wil ook de zogeheten PAS-melders helpen. Zij mochten volgens oud beleid hun bedrijf zonder vergunning oprichten of uitbreiden. Dat is onrechtmatig verklaard. Daardoor dreigen nu boetes. Dat kan worden voorkomen door de bedrijven snel te legaliseren. De overheid krijgt daar meer mogelijkheden voor wanneer grote uitstoters worden uitgekocht. De Vries: "Boeren die stoppen, scheppen ruimte voor collega's. Als wij met z'n tweeën 50 procent terug moeten gaan en ik doe 90 procent, hoef jij nog maar 10 procent terug. De angel zit in welke dwangmaatregelen er komen als dat niet vrijwillig gaat."
Meer uit Binnenland
DE BILT (ANP) - In het noorden en oosten van het land komt plaatselijk dichte mist voor, meldt het KNMI. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland is code geel afgegeven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sinds maandagochtend 03.00 uur is de A12 weer open voor verkeer, meldt Rijkswaterstaat. De weg is negen dagen en nachten afgesloten geweest richting Utrecht van knooppunt Maanderbroek (Veenendaal) tot knooppunt Lunetten.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Een man is in de nacht van zondag op maandag gewond geraakt bij een schietpartij in de 1e Lieven de Keylaan in Eindhoven. Dat meldt de politie op X.
5 uur geledenWARFFUM (ANP) - Bij Warffum in Groningen is zondagavond een aardbeving geweest met een kracht van 2.1. Dat meldt het KNMI.
7 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Bij het Philips Stadion in Eindhoven zijn zondagavond rellen uitgebroken, bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving door Omroep Brabant. "Behoorlijke groepen supporters" keren zich tegen de politie. Daarbij wordt onder meer met stenen en vuurwerk gegooid.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten vindt dat PVV-leider Geert Wilders "onzinnige verdeeldheid zaait" en dat hij daarmee moet stoppen. Dat meldde hij op X aan het eind van de grote Gaza-demonstratie in Den Haag zondagmiddag, waarin hij ook meeliep.
11 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De politie heeft de naam en foto verspreid van de vader van de twee vermiste kinderen voor wie eerder een Amber Alert is uitgegeven. De 67-jarige man uit het Groningse Beerta wordt verdacht van ontvoering van zijn kinderen Jeffrey (10) en zijn zusje Emma (8).
12 uur geleden