Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar Rotmans: Nederland moet gigantisch deltaplan maken

Hoogleraar Rotmans: Nederland moet gigantisch deltaplan maken

ROTTERDAM (ANP) - Heel de wereld kijkt naar Nederland als het gaat om de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering. Dat zegt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat is het gevolg van de ligging beneden de zeespiegel en onze strijd tegen het water. Ons land moet volgens hem dan ook het voortouw nemen in de aanpak van de problemen en een deltaplan ontwikkelen dat zijn weerga niet kent.

Dit wordt de grootste opgave waar Nederland ooit voor gestaan heeft, zegt hij. Het moet een deltaplan worden waarin niet alleen het water, de zee en de rivieren worden meegenomen, maar ook allerlei andere aspecten: perioden van droogte en verder energie, milieu, landbouw, woningbouw, economie, juridische zaken en de gevolgen voor de mensen, aldus Rotmans. "We komen er niet alleen met ingenieurs. We moeten alle disciplines bij elkaar brengen. En we moeten het ook samen doen met de natuur, niet tegen de natuur in."

De hele onderneming kan wel een eeuw in beslag nemen en honderden miljarden euro's gaan kosten, maar niets doen is nóg duurder. "Kijk alleen naar de gevolgen van de overstromingen in Valkenburg. Een kleine plaats, 450 miljoen euro!"

Klimaatzaken

Intussen moet de regering beseffen dat ze ook al meerdere keren door de rechter is teruggefloten in klimaatzaken. Dat kan zo toch ook niet doorgaan, aldus de hoogleraar. "Straks staat ze elk jaar voor de rechter."

Iedere vierkante meter van ons land zal op de schop moeten en er is ook eigenlijk geen tijd meer te verliezen, zegt Rotmans. "We hebben nog tien jaar om het aan te pakken, maar we zijn op dit moment een land zonder plan en zonder visie." Toch kunnen we het echter wel degelijk, dat deltaplan uitdenken: "Er zit in Nederland ongelofelijk veel kennis, we zijn er in de hele wereld om bekend, we adviseren overal op watergebied."

Financiële prikkels

We weten overigens ook voor een groot deel allang wat we aan de gevolgen van de klimaatverandering moeten doen, zegt Rotmans. "Dat is de CO2-uitstoot terugbrengen, door financiële prikkels. Natuurlijk vooral voor de grote bedrijven, die voor driekwart verantwoordelijk zijn, maar ook voor de particulieren. Over een kilometerheffing wordt al jaren gesproken. Vliegen moet extra worden belast, vooral de mensen die veel vliegen. Die moeten ook zwaarder worden belast dan iemand die zo af en toe vliegt." En de landbouw zal toch ook echt zijn bijdrage moeten leveren en fors terug moeten in uitstoot van CO2 en stikstof. Ook is een mentaliteitsverandering nodig bij burgers, op weg naar een ander leef- en consumptiepatroon."

"Wij sparen hier altijd de kool en de geit en we polderen altijd", aldus de hoogleraar, die daarin geen oplossing meer ziet, want die methode komt straks "als een boemerang" terug. Wat we moeten gaan doen, zal "pijn doen, maar het gaat nog veel meer opleveren. Daar zit echter wel een lange tijd tussen", aldus Rotmans.

Meer uit Binnenland

Verdachte opgepakt om bedreiging op hogeschool Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft een verdachte opgepakt van het incident op de Fontys Hogeschool in Eindhoven van donderdagochtend. Het gaat om een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is geen medewerker of student van de hogeschool.

34 minuten geleden
Jeugddetentie voor drie brandstichtingen in Amsterdam-Zuidoost

HAARLEM (ANP) - De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen in woningen in Amsterdam-Zuidoost vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij de drie branden heeft gesticht, en dat hij daarmee ook schuldig is aan poging tot moord.

35 minuten geleden
Rotterdamse WOII-bom kleiner dan gedacht

ROTTERDAM (ANP) - De niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag uit de Rotterdamse wijk Middelland wordt verwijderd, is kleiner dan aanvankelijk gedacht. "Een aantal weken geleden werd aan de hand van een tijdens het graven gevonden staartstuk gedacht dat de bom een 500-ponder was", aldus een gemeentewoordvoerder. Nu blijkt tijdens het onschadelijk maken dat het om "een 250-ponder gaat, waarin zo'n 40 kilo springstof zit".

36 minuten geleden
Uitslaande brand verwoest loods in Wezep

WEZEP (ANP) - Een uitslaande brand heeft een loods in de Gelderse plaats Wezep verwoest, meldt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. In de loods stonden zeker dertig elektrische scooters. Twee naastgelegen panden heeft de brandweer kunnen behouden. Wel is er schade aan enkele auto's die op het terrein stonden.

40 minuten geleden
Verdachte moedermoord Almere volhardt in ontkenning

LELYSTAD (ANP) - De 55-jarige Richard van der L., verdacht van de moord op zijn 77-jarige moeder, heeft donderdag tijdens zijn proces bij de rechtbank in Lelystad volgehouden dat hij onschuldig is. "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is, maar ik heb er echt niks mee te maken. Laten ze de echte dader zoeken."

47 minuten geleden
Twee doden bij verkeersongeval Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een verkeersongeval op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Bij het ongeval was één auto betrokken.

1 uur geleden
Advies: splits Waternet op in twee organisaties

AMSTERDAM (ANP) - Waternet, het waterbedrijf dat het complete waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, moet worden opgesplitst in twee organisaties. Dat adviseren het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Ze melden dat er "een aantal grote uitdagingen" op het gebied van water en klimaat zijn, die vragen om "gerichtere aandacht op het gebied van drinkwatertaken en waterschapstaken".

2 uur geleden