Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar: geef 16-jarige stemrecht bij Europese verkiezingen

Hoogleraar: geef 16-jarige stemrecht bij Europese verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - Jongeren moeten vanaf hun 16e jaar kunnen stemmen, vindt hoogleraar politicologie Sarah de Lange (UvA). Volgens haar wordt de politieke interesse dan eerder aangewakkerd en doet de mening van een 16-jarige ertoe. Progressieve partijen zijn het met haar eens.

Maar het is een "enorm obstakel" om dat te regelen, omdat de kiesgerechtigde leeftijd op 18 jaar staat in de Grondwet en die is lastig te wijzigen. De leeftijd om te mogen stemmen voor het Europese Parlement - volgend jaar juni - staat in de Kieswet en kan makkelijker worden aangepast. De Lange pleit ervoor die te verlagen naar 16 jaar.

Belgiƫ en Duitsland hebben de stemgerechtigde leeftijd bij de Europese verkiezingen al verlaagd. "Op die manier maken de jongeren kennis met de politiek. En het politieke zelfvertrouwen dat ze dan opdoen, werkt door in de landelijke verkiezingen", aldus De Lange. In Duitsland mogen 16-jarigen sinds kort zelfs in bepaalde delen van het land stemmen bij de nationale verkiezingen.

Grondwet

De hoogleraar denkt dat de Grondwet "uiteindelijk" ook aan te passen valt, maar daar is wel een twee derde meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer voor nodig. Vooralsnog hebben alleen D66, GroenLinks-PvdA, PvdD en Volt het verlagen van de kiesleeftijd in hun partijprogramma staan. NSC, die hoog in de peilingen staat, heeft nog geen standpunt ingenomen. Andere partijen die op veel stemmen kunnen rekenen als VVD en BBB houden vast aan de grens van 18 jaar, omdat jongeren op die leeftijd ook andere rechten krijgen als het openen van een bankrekening en het kopen van een huis.

De Lange is het daar niet mee eens, "iedere Nederlandse burger moet kunnen stemmen, en daarbij moeten we zo min mogelijk mensen uitsluiten". Bovendien hebben jongeren volgens haar andere opvattingen dan ouderen, voornamelijk op het gebied van klimaat en migratie. "Het is belangrijk dat die visies vertegenwoordigd zijn in de politiek". Ook werken veel jongeren al op hun 16e, en betalen ze belasting, of zijn ze op een andere manier afhankelijk van de overheid. "Dan moet je ook wat te zeggen hebben", vindt De Lange.

Opkomst

Het verlagen van de kiesleeftijd komt volgens de hoogleraar ook de opkomst bij de verkiezingen ten goede: 16-jarigen zijn leerplichtig, en zo kan school de leerlingen aan de hand van burgerschapsonderwijs begeleiden bij hun eerste keer stemmen. Die begeleiding kan "bepalend" zijn, want iemand die voor het eerst mag stemmen en daadwerkelijk naar de stembus gaat, maakt stemmen vaak tot een gewoonte, zegt De Lange.

Meer uit Politiek

GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

13 uur geleden
Partijleiders roepen demonstranten op te stoppen met geweld

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Rob Jetten (D66) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) roepen op X demonstranten op te stoppen met vernielingen en geweld. Ze snappen dat de demonstranten opkomen voor de Gazanen, maar dat moeten ze met woorden doen en niet met geweld.

20 uur geleden
Timmermans: formerende partijen nemen loopje met rechtsstaat

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) haalt uit naar de formerende partijen en waarschuwt in de aanloop naar de Europese verkiezingen voor de opkomst van radicaal-rechts. Dat doet hij in een stuk op onder meer Instagram. Hij betoogt dat PVV, VVD, NSC en BBB een "loopje nemen" met de rechtsstaat door "valselijk een crisissituatie" uit te roepen om zich daarmee "aan de regels van de rechtsstaat te onttrekken".

21 uur geleden
Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

DEN HAAG (ANP) - De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte. Begin november kwamen de hoogste ambtenaren van het departement bijeen voor een "24-uursheisessie" die grotendeels ging over de onvrede op het departement, blijkt uit documenten die het ANP heeft opgevraagd.

1 dag geleden
Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

1 dag geleden
Omtzigt ziet nog 'forse verschillen van mening' in formatie

DEN HAAG (ANP) - Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog "forse verschillen van mening" op "meerdere thema's" tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wilde woensdag niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

1 dag geleden
Onderhandelaars formatie hebben nog een paar dagen nodig

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet gaan ook de komende dagen door. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB) woensdag na urenlange gesprekken tussen de partijleiders onder toeziend oog van de informateurs.

1 dag geleden