Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar: Deliveroo-oordeel Hoge Raad kan andere sectoren raken

Hoogleraar: Deliveroo-oordeel Hoge Raad kan andere sectoren raken

DEN HAAG (ANP) - De uitspraak van de Hoge Raad, die vrijdag oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, moet ook andere sectoren die werken met zzp'ers aan het denken zetten. Dat stelt Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem werken veel zzp'ers, bijvoorbeeld in de kinderdagopvang of de zorg, namelijk ook als werknemer en niet als zelfstandige. Maar zolang een dienstverband niet wordt afgedwongen, staat dat niet vast, aldus Verhulp.

Vakbond FNV, die de rechtszaak tegen Deliveroo had aangespannen, dwong dat dienstverband via de Hoge Raad wel af. De bond stelde daarna dat de uitspraak van de Hoge Raad ook van invloed kon zijn op andere sectoren. Verhulp sluit zich daarbij aan, waarbij hij de vergelijking maakt met de kinderdagopvang. "Als ik mij als pedagogisch zzp'er meld bij een kinderdagverblijf, dan word ik ingeroosterd en word van mij hetzelfde werk verwacht als van medewerkers die in dienst zijn. Waaruit blijkt dan dat ik ondernemer ben?", vraagt Verhulp zich af.

Een ander aspect van ondernemen is dat je investeert in je bedrijf, legt Verhulp uit. Daar ontbrak het volgens hem aan bij Deliveroo, omdat de bezorgers al in het bezit waren van een telefoon en fiets. "Het enige wat ze moesten aanschaffen was een tas voor hun werk. Dan ben je geen echte ondernemer, maar gewoon een werknemer. Dat Deliveroo anders vond is flauwekul", stelt Verhulp.

Mogelijkheden

De uitspraak van de Hoge Raad biedt volgens Verhulp nu mogelijkheden aan de voormalig bezorgers van Deliveroo. Nu de Hoge Raad heeft bepaald dat zij werknemers waren, moeten zij volgens Verhulp ook als zodanig worden behandeld. "Als een uurtarief bijvoorbeeld lager was dan het loon volgens een cao, dan kunnen de voormalig Deliveroo-koeriers hier nu aanspraak op maken." Dat zou volgens hem ook kunnen gelden voor gewerkte overuren, vakantiegeld en doorbetaling bij ziekte.

Voor veel bedrijven blijft het voor nu nog aantrekkelijk om zelfstandigen in te zetten, onder meer omdat de overheid tot 2025 niet handhaaft. Verhulp noemt dit "verbazingwekkend". "Het kabinet geeft daarmee een bijzondere boodschap af, want bedrijven dragen zo minder belasting af dan wanneer zij de mensen in dienst zouden nemen." Hij denkt dat de meeste werkgevers dan ook pas in de loop van 2024 actie gaan ondernemen door bijvoorbeeld zzp'ers wel in dienst te nemen.

Meer uit Financieel

Favoriete inflatiegraadmeter Fed daalt naar 2,8 procent in VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een belangrijk inflatiecijfer in de Verenigde Staten, de zogeheten Core PCE, is in februari licht gedaald. De Federal Reserve beschouwt deze kerninflatie als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling. Het cijfer, waarin de schommelende brandstof- en voedselprijzen niet zijn meegenomen, koelde af ten opzichte van een jaar eerder tot 2,8 procent.

17 minuten geleden
Athenaeum Boekhandel neemt Amsterdamse boekhandel Scheltema over

AMSTERDAM (ANP) - Athenaeum Boekhandel neemt de eveneens Amsterdamse boekhandel Scheltema over, laat Athenaeum vrijdag weten. De bekende boekhandel aan het Rokin wordt overgekocht van Novamedia, ook eigenaar van de Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Novamedia kocht Scheltema tien jaar geleden van de boekhandelketen Polare, die in 2014 failliet ging.

1 uur geleden
Inflatie voor het eerst in 2,5 jaar onder 3 procent in Frankrijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Frankrijk is in maart voor het eerst in 2,5 jaar gedaald tot onder de 3 procent. Deze maand kwam de inflatie in de op een na grootste economie van Europa uit op 2,4 procent vergeleken met maart 2023. Daarmee beweegt de inflatie in Frankrijk verder richting het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

1 uur geleden
Justitie Texas begint onderzoek naar toeleverancier Boeing

AUSTIN (ANP/AFP) - De procureur-generaal van de staat Texas is een onderzoek gestart naar toeleverancier Spirit AeroSystems van Boeing. Dit om "terugkerende problemen" met sommige onderdelen die het bedrijf levert aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant, aldus een verklaring van de aanklager.

1 uur geleden
VDL wil deel van wankelende Belgische Van Hool overnemen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

1 uur geleden
Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar weer op Libië

ISTANBUL (ANP/AFP) - Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar afwezigheid weer naar Libië. De Turkse maatschappij was in 2015 gestopt met vluchten naar het Noord-Afrikaanse land door het geweld in Libië. Maar nu vindt Turkish Airlines het dus weer veilig genoeg om terug te keren.

2 uur geleden
Tabak weer duurder, winkeliers vooral de dupe, zeggen fabrikanten

DEN HAAG (ANP) - Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro. Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

2 uur geleden