
Hoogleraar: Deliveroo-oordeel Hoge Raad kan andere sectoren raken
DEN HAAG (ANP) - De uitspraak van de Hoge Raad, die vrijdag oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, moet ook andere sectoren die werken met zzp'ers aan het denken zetten. Dat stelt Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem werken veel zzp'ers, bijvoorbeeld in de kinderdagopvang of de zorg, namelijk ook als werknemer en niet als zelfstandige. Maar zolang een dienstverband niet wordt afgedwongen, staat dat niet vast, aldus Verhulp.
Vakbond FNV, die de rechtszaak tegen Deliveroo had aangespannen, dwong dat dienstverband via de Hoge Raad wel af. De bond stelde daarna dat de uitspraak van de Hoge Raad ook van invloed kon zijn op andere sectoren. Verhulp sluit zich daarbij aan, waarbij hij de vergelijking maakt met de kinderdagopvang. "Als ik mij als pedagogisch zzp'er meld bij een kinderdagverblijf, dan word ik ingeroosterd en word van mij hetzelfde werk verwacht als van medewerkers die in dienst zijn. Waaruit blijkt dan dat ik ondernemer ben?", vraagt Verhulp zich af.
Een ander aspect van ondernemen is dat je investeert in je bedrijf, legt Verhulp uit. Daar ontbrak het volgens hem aan bij Deliveroo, omdat de bezorgers al in het bezit waren van een telefoon en fiets. "Het enige wat ze moesten aanschaffen was een tas voor hun werk. Dan ben je geen echte ondernemer, maar gewoon een werknemer. Dat Deliveroo anders vond is flauwekul", stelt Verhulp.
Mogelijkheden
De uitspraak van de Hoge Raad biedt volgens Verhulp nu mogelijkheden aan de voormalig bezorgers van Deliveroo. Nu de Hoge Raad heeft bepaald dat zij werknemers waren, moeten zij volgens Verhulp ook als zodanig worden behandeld. "Als een uurtarief bijvoorbeeld lager was dan het loon volgens een cao, dan kunnen de voormalig Deliveroo-koeriers hier nu aanspraak op maken." Dat zou volgens hem ook kunnen gelden voor gewerkte overuren, vakantiegeld en doorbetaling bij ziekte.
Voor veel bedrijven blijft het voor nu nog aantrekkelijk om zelfstandigen in te zetten, onder meer omdat de overheid tot 2025 niet handhaaft. Verhulp noemt dit "verbazingwekkend". "Het kabinet geeft daarmee een bijzondere boodschap af, want bedrijven dragen zo minder belasting af dan wanneer zij de mensen in dienst zouden nemen." Hij denkt dat de meeste werkgevers dan ook pas in de loop van 2024 actie gaan ondernemen door bijvoorbeeld zzp'ers wel in dienst te nemen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
33 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden