Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar: Deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig

Hoogleraar: Deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig

HILVERSUM/BILTHOVEN (ANP) - "Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo'n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn." Dat stelt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag.

Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en adviseert niet in een lift te stappen maar de trap te nemen, als dat mogelijk is. "Een ziekenhuislift waarin coronapatiënten worden vervoerd, daar zou ik al helemaal niet in gaan staan."

Gezondheidsinstituut RIVM onderschrijft volgens hem dat de risicodruppeltjes tot besmetting leiden, maar heeft het beleid daar niet op aangepast. "Dat vind ik raar, juist omdat het RIVM als uitgangspunt 'Better safe than sorry' hanteert. Door zangkoren, carnaval, kerkdiensten en après-ski zijn toch een heleboel besmettingen geweest."

Besmetting

Het RIVM gaat uit van besmetting via grote druppels, daarom moeten we anderhalve meter afstand houden. Volgens Bonn is het instituut op de hoogte van het onderzoek naar ventilatie. "Via uitingen die zijn gedaan in kranten is wel duidelijk dat ze ons onderzoek hebben gelezen."

Als mensen praten, zingen of hoesten komen er altijd druppeltjes vrij. "Het gevaar van die kleine druppeltjes is dat ze diep in je longen kunnen komen. Als een coronapatiënt in een lift hoest, blijft dat dus nog heel lang besmettelijk." Bonn adviseert om vooral buiten op het terras te gaan zitten en niet binnen. Ook geeft hij als advies thuis en op het werk ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten voor de broodnodige ventilatie. "Als de ramen op je werkplek open kunnen tenminste."

Reactie RIVM

In een reactie laat het RIVM weten dat "als aerogene verspreiding - door de lucht - een heel grote rol speelde, zoals bij mazelen of waterpokken, de aanpak in ziekenhuizen had geleid tot een grote uitbraak van corona". "Die is uitgebleven. We zijn zelfs tamelijk succesvol in het bestrijden van dit virus", aldus een woordvoerder.

"Hoe infectieus, hoe besmettelijk, zijn die kleine druppeltjes voor de verspreiding van corona, daar gaat het om. Het RIVM zegt niet dat er helemaal geen aerogene verspreiding plaatsvindt, maar de grote bulk komt van grote druppels, niet van kleine", zegt de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

2 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

3 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

3 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

3 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

3 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

4 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

4 uur geleden