
Hoogleraar: bewijs voor invoering avondklok niet overtuigend
ROTTERDAM (ANP) - Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam is er allerminst van overtuigd dat de Britse en andere mutaties van het coronavirus voor een zwart scenario in Nederland gaan zorgen. "Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is," zegt hij in een gesprek met het AD.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de Britse variant zo'n 30 procent besmettelijker dan het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkomt.
"Maar het bewijs dat daarvoor geleverd wordt, is wat mij betreft niet overtuigend. Daarin ben ik niet de enige hoor, er zijn meer virologen die er zo over denken. Het is denk ik goed om te laten zien dat er ook onzekerheden bestaan over de Britse variant", zegt Fouchier.
Volgens de hoogleraar is er het een en ander aan te merken op de conclusies van de onderzoekers van de universiteit van Oxford: "Dat een nieuwe variant opkomt en zich snel uitbreidt, is niets nieuws. Zelfs met dit coronavirus hadden we dat hiervoor al een keer of tien gezien. Dat gebeurt gewoon. Maar dat betekent niet automatisch dat die variant ook daadwerkelijk besmettelijker is. Dat is op basis van onze kennis over mutaties van virussen ook helemaal niet logisch." Fouchier denkt dat de stijging van het aantal besmettingen in landen als Portugal en Groot-Brittannië eerder te maken hebben met de versoepeling van de maatregelen tijdens de kerstdagen.
Lansingerland is volgens de hoogleraar een voorbeeld: "Iedereen was daar bang voor een gigantische uitbraak, maar je ziet dat dat niet gebeurd is." Na ongeveer 60.000 tests kwamen in de Zuid-Hollandse gemeente 137 besmettingen aan het licht. Onbekend is hoeveel daarvan de Britse variant betroffen.
"Extra coronamaatregelen zijn prima", stelt Fouchier. "Maar de gegevens op basis waarvan dat nu gebeurt, vind ik eigenlijk te zwak. Het kabinet en het Outbreak Management Team gaan natuurlijk uit van worstcasescenario's, ze willen aan de veilige kant zitten. Dat begrijp ik. Maar een avondklok, dat is nogal een grote maatregel."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Afsluitdijk is weer open voor verkeer. Na een storing aan de brug over de Stevinsluizen bij Den Oever was de snelweg enige tijd in beide richtingen dicht. Rijkswaterstaat meldt dat het verkeer nu in beide richtingen over de Zuidbrug wordt geleid.
3 minuten geledenHELMOND (ANP) - Actievoerders die dinsdagavond in Helmond willen demonstreren rond de komst van minderjarige vluchtelingen gaan zich mogelijk "bewapenen met zwaar illegaal vuurwerk", meldt de gemeente. Daarom mag de politie tot 02.00 uur 's nachts mensen preventief fouilleren.
19 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, hebben betere hulp nodig. De voogdijorganisatie Nidos moet de begeleiding van de alleenstaande minderjarige vluchtelingen daarom verbeteren. Dat wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor het landelijk verbod op consumentenvuurwerk gestemd. Het kabinet wil dat dit ingaat vanaf de jaarwisseling van 2026 naar 2027. De komende jaarwisseling mag dan nog vuurwerk worden afgestoken.
45 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de Amelanders Rob K. en Jesse V. De 33-jarige en 24-jarige mannen stonden dinsdag in Leeuwarden terecht voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, bedreiging en dwang in vereniging, waarmee ze bovendien vrije nieuwsgaring belemmerden.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.
59 minuten geledenDEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.
1 uur geleden