Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar: beddenconflict illustreert bureaucratische probleem

Hoogleraar: beddenconflict illustreert bureaucratische probleem

AMSTERDAM (ANP) - Het financiële conflict tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en ziekenhuizen over extra ic-bedden tijdens de coronapandemie illustreert "het grote bureaucratische probleem in Nederland", zegt Armand Girbes, hoogleraar intensivecaregeneeskunde. De problemen met de ic-capaciteit zijn volgens hem ook nog steeds niet opgelost.

NRC bracht woensdag op basis van eigen onderzoek de kwestie over de beddencapaciteit op de intensive cares naar buiten. Aanleiding voor de onenigheid was onder meer de telling van het aantal ic-bedden in de ziekenhuizen. VWS had subsidie gereserveerd voor de opschaling, maar het was volgens een woordvoerder van het ministerie niet duidelijk hoeveel ic-bedden een ziekenhuis precies had voor de pandemie.

Volgens Girbes ligt de oorzaak van de problemen bij "de bureaucratische attitude" van VWS. "Zorgverzekeraars doen niets en wijzen naar VWS. VWS wijst naar de zorgverzekeraars. De ziekenhuisdirecteuren zijn van goede wil maar zijn zich bewust van hun geringe financiële reserves. De ambtenaren die er over gaan hebben geen achtergrondkennis en kijken puur bureaucratisch naar de zaken", vat de hoogleraar het probleem samen.

Girbes stelt ook dat er in het grote plan om de beddencapaciteit in ziekenhuizen op te schalen, niet gekeken wordt naar bij welk ziekenhuis dit het beste kan gebeuren. "Je kan wel snel extra ic-bedden neerzetten, maar dan moet je ook voldoende ic-personeel hebben. Het heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin om in een ziekenhuis waar vier bedden staan, daar zes of zeven bedden van te maken. Maar een ziekenhuis waar ze twintig bedden hebben en je maakt daar dertig van, daar heb je natuurlijk veel meer aan. Maar hier wordt in de plannen niet naar gekeken", aldus Girbes die ook klinisch farmacoloog en hoofd van de ic bij het VUmc is.

Meer uit Gezond

Bloomberg: BNP Paribas beperkt obligatiedeals voor olie en gas

PARIJS (ANP) - BNP Paribas helpt bedrijven niet langer met het uitgeven van obligaties als ze daar nieuwe fossiele energieprojecten mee willen financieren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Franse bank beloofde vorige maand de financiering van olie- en gasprojecten verder te beperken, maar snijdt niet alle banden met die sector door.

16 minuten geleden
NZa moet zorgtarieven opnieuw uitrekenen door foutje ministerie

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.

3 uur geleden
Minder dan 100 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.

6 uur geleden
Dermatoloog: smeren moet meer in ons systeem komen

VENLO (ANP) - Het smeren van zonnebrandcrème zou net als tandenpoetsen en haren kammen een onderdeel moeten zijn van onze dagelijkse routine. Daarvoor pleit Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri Medisch Centrum. "Smeren zit nog niet in ons systeem, terwijl het aantal mensen met huidkanker hard toeneemt."

6 uur geleden
Raad: allemaal aan de bak voor welzijn kind bij vechtscheiding

DEN HAAG (ANP) - Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.

15 uur geleden
Vaccin tegen RS-virus goedgekeurd voor 60-plussers

BRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.

1 dag geleden
Inspecties: kinderbescherming heeft duidelijkheid over geld nodig

DEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

2 dagen geleden