Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogland opgelucht terug op wielerpiste

Hoogland opgelucht terug op wielerpiste

APELDOORN (ANP) - De terugkeer op de wielerbaan van Apeldoorn bezorgde Jeffrey Hoogland donderdag een opgelucht gevoel. Deels omdat het weer een stap is richting 'normaal', al is het nog maar de vraag of er dit jaar nog wedstrijden zijn. "Maar het is ook fijn dat je je sport weer in een fysiek veilige omgeving kunt uitoefenen", vertelt de Europees sprintkampioen. De afgelopen weken zocht hij met vriendin en sprintcollega Shanne Braspennincx rond Apeldoorn stille weggetjes op om toch wat met de remloze baanfiets te kunnen trainen.

"Supergevaarlijk natuurlijk, met 60 per uur op een fiets zonder remmen zodat je soms een auto voorbijvliegt." Hoogland (27) kan er om lachen: de tochtjes naar rustige wegen rond woonplaats Apeldoorn, gevonden vaak op Google Maps. "Shanne en ik hebben geluk dat we samenwonen en we geen afstand van elkaar hoeven te houden. Zo konden we elkaar gewoon helpen met starttrainingen bijvoorbeeld. Zij kon me dan vasthouden zodat ik uit stilstand kon starten."

De WK in Berlijn waren zijn laatste wedstrijden: Hoogland pakte goud met de teamsprint en zilver op de sprint. "Meteen daarna zijn Shanne en ik nog op vakantie gegaan, dat is nu al haast niet meer voor te stellen. Toen we terugkwamen golden de coronamaatregelen. Onze basistraining konden we op dat moment wel gewoon doen: op de gewone racefiets op de weg en krachttraining thuis." In huize Hoogland staat de 'legpress' die hij normaal in Omnisport gebruikt. "Die zal een dezer dagen wel teruggaan."

Looproutes

Omnisport moest aan een reeks voorwaarden voldoen om als trainingslocatie weer open te gaan in coronatijden. "Ze hebben het perfect geregeld hier", vertelt Hoogland. "Je hebt allemaal je eigen afgebakende ruimte op het middenterrein en er is steeds maar één iemand op de baan. Verder zijn er looproutes zodat je je altijd aan de anderhalve meter afstand kunt houden."

Zicht op wedstrijden is er voorlopig niet. "Ik heb er een hard hoofd in of er dit jaar bijvoorbeeld nog een EK is. En voor de Spelen van volgend jaar moet je eigenlijk ook hopen dat er een vaccin ontwikkeld is." Voor nu is het ontbreken van een kortetermijndoel geen probleem voor Hoogland: "Sinds de Spelen van Rio ben ik ontzettend gemotiveerd. Ik werk steeds harder, ook omdat ik zie wat ik kan bereiken." Met vriendin Shanne leeft hij een sober leven zonder uitspattingen: de gang naar de wielerbaan is weer het enige, vrijwel dagelijkse uitstapje: "Grappig, ik besef nu dat wij eigenlijk altijd in een soort quarantaine leven."

Meer uit Sport

Formule E-auto trekt in 2025 sneller op dan Formule 1-wagen

MONACO (ANP) - De elektrische sportwagen die in 2025 in de Formule E zal rijden, trekt sneller op dan een Formule 1-auto. De Gen3 Evo-auto gaat in 1,86 seconde van 0 naar 100 kilometer per uur en dat is 30 procent sneller dan de huidige Formule 1-auto, meldde Formule E-baas Jeff Dodds.

1 uur geleden
Atlete Bol loopt vlak voor Spelen in Diamond League Londen

LONDEN (ANP) - Atlete Femke Bol loopt op 20 juli, zes dagen voor aanvang van de Olympische Spelen in Parijs, een 400 meter horden op de meeting uit de Diamond League in Londen. De 24-jarige wereldkampioene liep vorig jaar in Londen haar Europees record van 51,45 seconden. De Amersfoortse is sinds augustus 2021 ongeslagen op de 400 meter horden in de Diamond League; ze won negentien races op rij.

2 uur geleden
Topontwerper Newey verlaat kampioensteam Red Bull

MILTON KEYNES (ANP/RTR) - Topontwerper Adrian Newey heeft besloten het Formule 1-team van Red Bull te verlaten. Dat meldden onder meer de BBC en diverse goed ingevoerde autosportmedia.

3 uur geleden
Nadal eenvoudig naar tweede ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Rafael Nadal heeft de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De 37-jarige Spanjaard was in twee sets te sterk voor de Amerikaan Darwin Blanch: 6-1 6-0.

3 uur geleden
Shorttrackster Schulting gaat langebaanschaatsen bij Jumbo

HEERENVEEN (ANP) - Shorttrackster Suzanne Schulting sluit aan bij schaatsploeg Jumbo. De meervoudig olympisch kampioene gaat het shorttracken combineren met langebaanschaatsen, meldt de ploeg van coach Jac Orie.

4 uur geleden
Tennisster Rus pijnlijk onderuit tegen Gauff in Madrid: 0-6 0-6

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft in de tweede ronde van het graveltoernooi in Madrid een pijnlijke nederlaag geleden. De Nederlandse nummer 47 van de wereld was kansloos tegen de Amerikaanse Coco Gauff. Ze verloor in twee sets met de veelzeggende cijfers 6-0 6-0.

5 uur geleden
Wielrenner Nys wint tweede etappe in Ronde van Romandië

SALVAN (ANP) - Wielrenner Thibau Nys heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De 21-jarige Belg van Lidl-Trek was na 171 kilometer tussen Fribourg en Salvan de beste in een sprint van drie renners na de beklimming van Les Marécottes. Nys versloeg de Italiaan Andrea Vendrame en de Australisch kampioen Luke Plapp.

5 uur geleden