Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS verwerpt zaak anti-abortusactivisten

Hooggerechtshof VS verwerpt zaak anti-abortusactivisten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen waarin anti-abortusactivisten, waaronder artsen, poogden om toegang tot een abortuspil te bemoeilijken. De uitspraak is een opsteker voor de regering van president Joe Biden, die juist wil dat het middel makkelijk te verkrijgen is.

De negen rechters waren unaniem in hun oordeel, waarmee een oordeel van een lagere rechtbank teniet wordt gedaan. In de zaak richtten de anti-abortusgroepen zich op regelgeving van de medische toezichthouder FDA uit 2016 en 2021 waarmee de pillen, genaamd mifepriston, makkelijker verkrijgbaar werden. Mifepriston dient in combinatie met misoprostol te worden ingenomen voor een abortus. Het wordt in de VS bij meer dan 60 procent van de abortussen gebruikt.

De rechters oordeelden dat "burgers en artsen niet het recht hebben om een rechtszaak aan te spannen, simpelweg omdat anderen bepaalde activiteiten mogen uitvoeren" en zonder dat zij daarbij aantonen "hoe zij worden benadeeld door de vermeende onderregulering van anderen door de overheid".

Biden, die in november hoopt te worden herkozen, heeft van abortusrechten een centraal thema gemaakt in de strijd tegen de Republikeinen van Donald Trump. Het recht op abortus is een politiek zwaar beladen onderwerp in de VS. Het Hooggerechtshof, dat een conservatieve meerderheid heeft, vernietigde twee jaar geleden de uitspraak van de zaak Roe v. Wade uit 1973, waarmee abortus in het hele land werd gelegaliseerd. In verschillende staten zijn sindsdien maatregelen genomen om abortus te verbieden of sterk te beperken.

Meer uit Buitenland

Duitse rechercheurs waarschuwen voor Nederlands drugsgeweld

FRANKFURT (ANP/DPA) - Na een fel conflict tussen Duitse en Nederlandse drugsbendes over vermoedelijk 300 kilo cannabis in de omgeving van Keulen, waarschuwt de vakbond van Duitse rechercheurs BDK voor ernstige misdrijven, zoals aanvallen met explosieven en ontvoeringen. "Nederland moet een waarschuwing voor ons zijn", aldus BDK-kopstuk Oliver Huth in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

1 uur geleden
Vietnamese leider krijgt volgende week staatsbegrafenis

HANOI (ANP/AFP) - Vietnam houdt volgende week een staatsbegrafenis voor Nguyen Phu, secretaris-generaal van de Vietnamese Communistische Partij. Hij bekleedde het machtigste ambt van het land dertien jaar.

3 uur geleden
Geen scheepvaart op de Seine voor voorbereidingen Spelen

PARIJS (ANP) - De rivier de Seine is in de regio Parijs bijna een week lang niet toegankelijk voor de gewone scheepvaart. Dat komt volgens de Parijse autoriteiten door de voorbereidingen voor en de opening van de Olympische Spelen.

3 uur geleden
President Cyprus: geen andere optie dan hereniging met Turks deel

NICOSIA (ANP/AFP/RTR) - De president van Cyprus, Nikos Christodoulides, heeft zich uitgesproken voor een hereniging met het Turkse deel van het eiland. Er is "geen andere optie", aldus de Grieks-Cypriotische politicus vijftig jaar na de Turkse inval.

5 uur geleden
Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

7 uur geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

10 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

10 uur geleden