Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS neemt klachten kolensector in behandeling

Hooggerechtshof VS neemt klachten kolensector in behandeling

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mijnbouwsector heeft een gevoelige overwinning behaald in een juridische strijd over de bevoegdheid van milieutoezichthouder EPA bij het beteugelen van de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales. Het Amerikaanse Hooggerechtshof neemt een beroepszaak hierover in behandeling van een groep bedrijven en Amerikaanse staten, waaronder het steenkool producerende West-Virginia. Dit kan voor vertraging zorgen bij de klimaataanpak van president Joe Biden.

Met hun juridische verzet proberen de staten en bedrijven als Nacco Industries en Westmoreland Mining Holdings te voorkomen dat er net zulke ingrijpende emissieregels kunnen worden opgelegd als de EPA probeerde te doen toen Barack Obama nog president was. Het Hooggerechtshof zorgde er in 2016 voor dat Obama's Clean Power Plan in de ijskast werd gezet en nooit van kracht werd.

Maar inmiddels heeft een lager hof in een vonnis vergaande bevoegdheden gegeven aan de EPA, klagen de bedrijven en staten. Volgens de critici zou het agentschap daardoor eigenhandig kunnen bepalen welke elektriciteitscentrales nog te veel uitstoten en zou de EPA aan de staten kunnen opdragen om daar wat aan te doen. Die gang van zaken deugt in de ogen van de kolensector niet.

Klimaattop

De beslissing om de zaak te behandelen komt vlak voor de nieuwe klimaattop in Glasgow, die zondag begint. De tussenkomst van het door conservatieve rechters gedomineerde Hooggerechtshof lijkt een tegenvaller voor Bidens klimaatambities, heeft een deskundige aangegeven. De president heeft beloofd dat de CO2-uitstoot in de Verenigde Staten in 2030 met de helft zal zijn teruggebracht. Maar zolang deze juridische procedure nog loopt, is het mogelijk lastiger voor Biden om met nieuwe en strengere milieuregels te komen.

De regering had het Hooggerechtshof eerder ook gevraagd om zich niet te mengen in de discussie. De zaak zou achterhaald zijn omdat de EPA volgens de overheid helemaal niet van plan is om het oude Clean Power Plan nieuw leven in te blazen. In Washington wordt juist gewerkt aan nieuwe regels, werd daarbij benadrukt.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden