Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS laat anti-migratiewet Texas van kracht worden

Hooggerechtshof VS laat anti-migratiewet Texas van kracht worden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Hooggerechtshof van de VS heeft de staat Texas toestemming gegeven om op basis van eigen wetgeving op te treden tegen de stroom immigranten die er de grens vanuit Mexico oversteken. De Texaanse grens met Mexico is circa 2000 kilometer lang en vormt de helft van de grens tussen de twee landen,

Texas wil dat eigen in plaats van enkel federale agenten de bevoegdheid hebben op te treden tegen mensen die ervan worden verdacht de grens illegaal te zijn overgestoken. De federale regering onder leiding van president Joe Biden verzette zich tegen de Texaanse uitbreiding van de eigen bevoegdheden en stelt dat Texas de grondwet met het eigenzinnige optreden schendt.

Volgens de Republikeinse gouverneur van de staat, Greg Abott, doet Biden niks tegen de illegale immigratie en wordt door de federale autoriteiten het illegaal de grens oversteken nauwelijks strafrechtelijk vervolgd. Hij besloot daarom eind vorig jaar met een wet dat Texas dat zelf gaat doen. Die is juridisch omstreden, maar kan nu toch in werking treden.

Gevangenisstraf

Washington heeft de wet als ongrondwettelijk bestreden, maar het Hooggerechtshof gaat daar niet in mee. De wet maakt het mogelijk mensen die schuldig worden bevonden aan het illegaal oversteken van de grens 180 dagen tot 20 jaar gevangenisstraf te geven. De rechter moet hen eerst bevelen naar Mexico terug te gaan en de hoogste straffen zijn voor die weigeren dat te doen.

In december zijn volgens de Amerikaanse grenswacht door patrouilles langs de hele grens bijna een kwart miljoen mensen aangehouden die illegaal de grens zijn overgestoken. Dat was ruim 30 procent meer dan in december een jaar eerder. De meesten komen uit Mexico en Venezuela, respectievelijk ruim 56.000 en bijna 47.000. Voorts waren het vooral veel mensen uit Guatemala, Honduras en Colombia.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

3 minuten geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

10 minuten geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

2 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

2 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

3 uur geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

3 uur geleden
Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

3 uur geleden