Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS: kiesmannen moeten winnende kandidaat steunen

Hooggerechtshof VS: kiesmannen moeten winnende kandidaat steunen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse staten mogen zogenoemde kiesmannen dwingen om te stemmen op de presidentskandidaat die in die staat de meeste stemmen heeft gekregen, oordeelt het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten unaniem. Met die uitspraak geeft het hooggerechtshof de staten Washington en Colorado gelijk.

De president van de Verenigde Staten wordt niet direct maar indirect gekozen. Elke staat heeft een bepaald aantal kiesmannen. Het Kiescollege van de in totaal 538 kiesmannen kiest uiteindelijk de president. Daarbij geldt het principe dat de kandidaat die het meeste stemmen in een staat krijgt, alle kiesmannen van die staat krijgt.

Enkele kiesmannen in Washington en Colorado weigerden in strijd met dat principe echter om destijds voor Hillary Clinton te stemmen, die de presidentsverkiezingen van 2016 in die staten won. Die kiesmannen werden daarop door de staten gestraft. Het hooggerechtshof oordeelt dat die straffen geoorloofd zijn.

Invloed

Het kiescollege kan een verregaande invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van de verkiezingen. Hoewel Clinton in totaal 2,1 procent meer stemmen kreeg, ging de Republikein Donald Trump er uiteindelijk met het presidentschap vandoor omdat hij de steun van het meeste kiesmannen kreeg. Daarbij maakten de enkele dwarse kiesmannen weinig verschil. Trump kreeg uiteindelijk 304 kiesmannen achter zich en Clinton slechts 227.

Het oordeel van het Hooggerechtshof kan van invloed zijn op het resultaat van de komende presidentsverkiezingen op 3 november. In 2000 versloeg de Republikein George W. Bush zijn Democratische tegenstander Al Gore met een verschil van maar vijf kiesmannen. Amerikaanse rechtbanken deden de laatste jaren uiteenlopende, tegenstrijdige uitspraken over dwarse kiesmannen. Met de uitspraak van het hooggerechtshof, de hoogste rechterlijke instantie in de VS, is er nu duidelijkheid over de wet rond de kiesmannen.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

23 minuten geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

2 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

4 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

4 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

5 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

6 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

6 uur geleden