
Hooggerechtshof VS: kiesmannen moeten winnende kandidaat steunen
WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse staten mogen zogenoemde kiesmannen dwingen om te stemmen op de presidentskandidaat die in die staat de meeste stemmen heeft gekregen, oordeelt het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten unaniem. Met die uitspraak geeft het hooggerechtshof de staten Washington en Colorado gelijk.
De president van de Verenigde Staten wordt niet direct maar indirect gekozen. Elke staat heeft een bepaald aantal kiesmannen. Het Kiescollege van de in totaal 538 kiesmannen kiest uiteindelijk de president. Daarbij geldt het principe dat de kandidaat die het meeste stemmen in een staat krijgt, alle kiesmannen van die staat krijgt.
Enkele kiesmannen in Washington en Colorado weigerden in strijd met dat principe echter om destijds voor Hillary Clinton te stemmen, die de presidentsverkiezingen van 2016 in die staten won. Die kiesmannen werden daarop door de staten gestraft. Het hooggerechtshof oordeelt dat die straffen geoorloofd zijn.
Invloed
Het kiescollege kan een verregaande invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van de verkiezingen. Hoewel Clinton in totaal 2,1 procent meer stemmen kreeg, ging de Republikein Donald Trump er uiteindelijk met het presidentschap vandoor omdat hij de steun van het meeste kiesmannen kreeg. Daarbij maakten de enkele dwarse kiesmannen weinig verschil. Trump kreeg uiteindelijk 304 kiesmannen achter zich en Clinton slechts 227.
Het oordeel van het Hooggerechtshof kan van invloed zijn op het resultaat van de komende presidentsverkiezingen op 3 november. In 2000 versloeg de Republikein George W. Bush zijn Democratische tegenstander Al Gore met een verschil van maar vijf kiesmannen. Amerikaanse rechtbanken deden de laatste jaren uiteenlopende, tegenstrijdige uitspraken over dwarse kiesmannen. Met de uitspraak van het hooggerechtshof, de hoogste rechterlijke instantie in de VS, is er nu duidelijkheid over de wet rond de kiesmannen.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.
37 minuten geledenANKARA (ANP/AFP) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.
1 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.
1 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
4 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
5 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
6 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
8 uur geleden