Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoog Catharijne komt met zwarte lijst tegen overlastgevers

Hoog Catharijne komt met zwarte lijst tegen overlastgevers

UTRECHT (ANP) - Ondernemers in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne voeren vanaf maandag een collectief winkelverbod in voor winkeldieven en overlastgevers die zich veelvuldig misdragen. De personen komen voortaan op een zwarte lijst te staan. De verschillende ondernemingen in het winkelcentrum kunnen vervolgens foto's en gegevens van deze personen delen met elkaar. Daarvoor hebben zij een vergunning gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Door de nieuwe maatregel kunnen mensen die veelvuldig worden gepakt voor diefstal in een bepaalde winkel, ook niet langer andere winkels in Hoog Catharijne binnenlopen. Doen zij dat toch, dan is er sprake van huisvredebreuk wat strafbaar is, stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Besluit een overlastgever met een vermelding op de zwarte lijst toch een winkel te betreden, dan riskeert hij volgens het CCV een geldboete of een gevangenisstraf.

Het Platfrom Veilig Ondernemen (PVO) van het CCV ondersteunt ondernemers bij het maken van een protocol waarmee wordt voldaan aan de privacyregels voor het verkrijgen van een vergunning. Dat platform bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf sinds begin dit jaar al aanvragen te hebben gekregen van twintig winkelgebieden.

Strenger landelijk overheidsbeleid

PVO-specialist gebiedsgerichte criminaliteit Martijn Wildeboer kan nog niet zeggen op hoeveel winkels deze aanvragen betrekking hebben. Eigenaars of ondernemingsverenigingen uit een winkelgebied doen vaak de aanvraag, daarna wordt gekeken hoeveel ondernemingen zich willen aansluiten, legt hij uit. "En als zij zien dat de aanpak succesvol is, kunnen ondernemers later alsnog besluiten mee te doen." Volgens Wildeboer doen in Hoog Catharijne op dit moment zestig ondernemers mee.

"Winkeliers moeten elkaar kunnen waarschuwen", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Jij kunt als drogist de dief die jij al twee keer hebt betrapt wel weren uit jouw winkel, maar je wilt natuurlijk niet dat diezelfde dief het dan bij een collega-ondernemer probeert."

Brancheorganisatie INretail pleitte begin dit jaar al voor strenger landelijk overheidsbeleid tegen winkeldiefstal. De winkeliersvereniging reageerde daarmee op het nieuws dat Jumbo jaarlijks inmiddels ruim 100 miljoen euro kwijt is door dat vergrijp, wat neerkomt op zo'n 1 procent van de omzet. INretail schatte toen in, op basis van eerder onderzoek, dat de schade voor de hele retailsector richting de 2 miljard euro gaat. Verder werd er in 2023 tot en met november ruim 41.000 keer aangifte gedaan, het hoogste aantal sinds 2014.

Meer uit Binnenland

Derde verdachte opgepakt om dodelijke schietpartijen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 17-jarige jongen uit Assen opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de drie dodelijke schietincidenten in Rotterdam-IJsselmonde. Hij is vrijdag aangehouden in zijn woonplaats en zit vast voor verhoor. Wat zijn rol is geweest, wordt volgens de politie verder onderzocht.

31 minuten geleden
Grote brand in loods met auto's in Franeker

FRANEKER (ANP) - In een loods in Franeker woedt een zeer grote brand, meldt de veiligheidsregio Fryslân. Het gaat om een uitslaande brand in een loods met auto's.

1 uur geleden
Vogelgriep over Duitse grens, beperking voor één Drents bedrijf

DEN HAAG (ANP) - Er is vlak over de grens met Duitsland vogelgriep vastgesteld, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Duitsland heeft in de 10 kilometer rondom het besmette legbedrijf in de plaats Hoogstede een vervoersverbod ingevoerd. Een klein deel van die beperkingszone valt in Nederland, met daarbinnen één pluimveebedrijf. Ook voor dat bedrijf, gelegen nabij Nieuw-Schoonebeek in de gemeente Emmen, gelden de beperkingen.

2 uur geleden
UWV: fouten bij Wajong-uitkeringen, meer onderzoek nodig

DEN HAAG (ANP) - Uit een eerste steekproef blijkt dat bij zo'n 9 procent van de dossiers van Wajong-uitkeringen fouten zijn gemaakt, meldt het UWV. Er is meer onderzoek nodig, zegt bestuurslid Johanna Hirscher, maar de eerste resultaten laten wel zien "dat er mogelijk nog te veel fouten gemaakt worden in het gehele proces van aanvraag tot en met het besluit van een Wajong-uitkering. Dat moet beter."

4 uur geleden
OM in hoger beroep in zaak fataal geweld festival Solid Grooves

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak over een fatale steekpartij op het festival Solid Grooves in de zomer van 2023 in Amsterdam. Daarbij kwam de 21-jarige Jimmy Schepers om het leven. De drie verdachten kregen door de rechtbank Amsterdam lagere straffen opgelegd dan door het OM geëist.

5 uur geleden
Kabinet wil binnen twee maanden met nieuwe stikstofplannen komen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof wil binnen twee maanden een pakket nieuwe stikstofplannen klaarhebben, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. De pas opgerichte ministeriële werkgroep, bestaande uit Schoof en de meest betrokken ministers, gaat daar de komende periode aan werken. Aanleiding voor de nieuwe stikstofplannen zijn twee uitspraken van de rechter.

7 uur geleden
Advocaat Spong: cliënt is niet de bedenker van aanslag Tarwekamp

AMSTERDAM (ANP) - De 33-jarige man uit Rotterdam die volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de verwoestende explosie aan de Tarwekamp in Den Haag lijkt te zijn, ontkent dat hij deze rol heeft gespeeld. Dat zegt zijn advocaat Gerard Spong, in reactie op het persbericht dat het OM vrijdag over de zaak heeft uitgebracht. Volgens advocaat Dirk Stoof, die een eveneens 33-jarige verdachte uit Oosterhout bijstaat, kiest de cliënt van Spong "de vlucht vooruit" en is zijn verhaal "ongeloofwaardig".

8 uur geleden