Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdverdachte Ruinerwoldzaak weigert neurologisch onderzoek

Hoofdverdachte Ruinerwoldzaak weigert neurologisch onderzoek

ASSEN (ANP) - Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, weigert mee te werken aan een neurologisch en neuropsychologisch onderzoek. Hij wil zich niet naar een ziekenhuis laten brengen voor een MRI-scan. Dat zei het Openbaar Ministerie maandag op een tussentijdse zitting in de zaak. Van D. wordt er onder meer van verdacht dat hij zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid heeft beroofd op een afgelegen boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold.

De rechtbank heeft het onderzoek in januari bevolen. Van D. (67) kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding en kan niet meer praten. Dat compliceert het strafrechtelijk onderzoek. De rechtbank wil dat de omvang van de hersenschade in kaart wordt gebracht.

De rechtbank betreurt de weigering, zei zij maandag. Volgens Van D.’s advocaat is het "lastig" is iets te zeggen over de reden ervoor. Van D. heeft "zeer expliciet" aangegeven dat hij niet wil meewerken, aldus de raadsman.

Pieter Baan Centrum

De bevolen onderzoeken zijn misschien uit te voeren in het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie, meent het OM. De rechtbank heeft bepaald dat Van D. en zijn medeverdachte Josef B. (59) daarnaartoe moeten voor een gedragskundig onderzoek. Van D.’s advocaat vermoedt dat zijn cliënt ook daar niet aan een neurologisch of neuropsychologisch wil meewerken.

De rechtbank beslist maandag over het voortzetten van het voorarrest van beide mannen. Het OM wil dat zij vast blijven zitten. De verdenking van witwassen komt vermoedelijk te vervallen.

De rechtbank houdt maandag op een bijzondere manier zitting in de zaak, in verband met de coronamaatregelen. Alleen de rechters en twee officieren van justitie zitten in de zaal. De advocaten en de pers hebben een skypeverbinding met de rechtszaal. Verdachte Josef B. neemt via de telefoon deel aan de zaak. Zijn advocaat wil dat de rechtbank B.’s voorarrest beëindigt.

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

5 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

9 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

9 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

11 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

11 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

11 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

12 uur geleden