Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdverdachte Ruinerwoldzaak weigert neurologisch onderzoek

Hoofdverdachte Ruinerwoldzaak weigert neurologisch onderzoek

ASSEN (ANP) - Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, weigert mee te werken aan een neurologisch en neuropsychologisch onderzoek. Hij wil zich niet naar een ziekenhuis laten brengen voor een MRI-scan. Dat zei het Openbaar Ministerie maandag op een tussentijdse zitting in de zaak. Van D. wordt er onder meer van verdacht dat hij zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid heeft beroofd op een afgelegen boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold.

De rechtbank heeft het onderzoek in januari bevolen. Van D. (67) kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding en kan niet meer praten. Dat compliceert het strafrechtelijk onderzoek. De rechtbank wil dat de omvang van de hersenschade in kaart wordt gebracht.

De rechtbank betreurt de weigering, zei zij maandag. Volgens Van D.’s advocaat is het "lastig" is iets te zeggen over de reden ervoor. Van D. heeft "zeer expliciet" aangegeven dat hij niet wil meewerken, aldus de raadsman.

Pieter Baan Centrum

De bevolen onderzoeken zijn misschien uit te voeren in het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie, meent het OM. De rechtbank heeft bepaald dat Van D. en zijn medeverdachte Josef B. (59) daarnaartoe moeten voor een gedragskundig onderzoek. Van D.’s advocaat vermoedt dat zijn cliënt ook daar niet aan een neurologisch of neuropsychologisch wil meewerken.

De rechtbank beslist maandag over het voortzetten van het voorarrest van beide mannen. Het OM wil dat zij vast blijven zitten. De verdenking van witwassen komt vermoedelijk te vervallen.

De rechtbank houdt maandag op een bijzondere manier zitting in de zaak, in verband met de coronamaatregelen. Alleen de rechters en twee officieren van justitie zitten in de zaal. De advocaten en de pers hebben een skypeverbinding met de rechtszaal. Verdachte Josef B. neemt via de telefoon deel aan de zaak. Zijn advocaat wil dat de rechtbank B.’s voorarrest beëindigt.

Meer uit Binnenland

Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

18 minuten geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

20 minuten geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

3 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

6 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

10 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

1 dag geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

1 dag geleden