Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdverdachte 'martelcontainers' ontkent en hekelt speculaties

Hoofdverdachte 'martelcontainers' ontkent en hekelt speculaties

AMSTERDAM (ANP) - Robin van O., hoofdverdachte in de strafzaak rond de 'martelcontainers' in Wouwse Plantage, zegt onschuldig te zijn en heeft donderdag de media opgeroepen voorzichtig te zijn met het publiceren van "onjuistheden en speculaties". Dat is "levensgevaarlijk" voor hem en zijn familie, stelde hij aan het slot van de eerste inleidende zitting over de zaak.

Na zijn arrestatie op 22 juni heeft Van O. (40), evenals zijn vijf medeverdachten, vooral gezwegen. Donderdag zei hij dat er nadien, mede op aangeven van het Openbaar Ministerie, tal van verhalen de wereld in zijn gebracht die niet kloppen. "Er zijn vijanden gecreëerd die niet eens bestonden", zei van O. in zijn korte verklaring. De zaak rond de containers heeft te maken met oplichting, aldus Van O., die dat niet nader uitlegde. "Er zijn te snel conclusies getrokken." Hij kondigde aan in een later stadium openheid van zaken te zullen geven.

Van O. werd in 2018 door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond. Hij meent dat de politie hem vervolgens aan zijn lot heeft overgelaten en dat hij daardoor was aangewezen op criminele contacten om degenen die het op hem hadden voorzien "een stap voor te zijn".

Onderwereldgevangenis

Volgens het OM heeft Van O. de loods in Wouwse Plantage gehuurd en deze ingericht als 'onderwereldgevangenis'. Zes zeecontainers waren ingericht als cel, één als 'martelkamer'. Justitie vermoedt dat de verdachten ontvoeringen van criminelen planden en hen zo nodig met allerlei gereedschap onder handen zouden nemen. "IJskoud en ronduit schokkend", herhaalde het OM ter zitting.

Van O. kwam vorig jaar in beeld in een ander onderzoek, gericht op criminelen die liquidaties aan het voorbereiden waren. Ook Van O. zou daarbij betrokken zijn. Na verloop van tijd werd de door Van O. gehuurde loods in Wouwse Plantage en een loods in Rotterdam door de politie in observatie genomen. Gezien werd dat verdachten de containers tot cellen verbouwden en dat er onder meer gestolen auto's werden gestald.

EncroChat-berichten

Vorig jaar kreeg het rechercheteam informatie uit het grootscheeps onderzoek naar de geheime-berichtenservice EncroChat, die volop zou zijn gebruikt door criminelen en eerder dit jaar door justitie is platgelegd. In berichten tussen - volgens het OM - Van O. en de vermoedelijke opdrachtgever werd duidelijk waarvoor de containers waren bestemd. In juni greep de politie in. "Er werd iets voorbereid", aldus het OM , "alsof alles en iedereen paraat moest staan." Mogelijk volgen meer arrestaties in het nog lopende onderzoek.

De volgende zitting in de zaak is op 4 december.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

2 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

5 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

9 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

9 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

10 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

18 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

18 uur geleden