Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdrolspeler Oekraïne-affaire: Trump wist alles

Hoofdrolspeler Oekraïne-affaire: Trump wist alles

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een van de hoofdrolspelers in de Oekraïne-affaire rond de Amerikaanse president Donald Trump stelt dat Trump wel degelijk op de hoogte was van wat ze daar uitspookten. Dat zegt Lev Parnas, een compagnon van Trumps advocaat Rudy Giuliani, in een interview met nieuwszender MSNBC. Vanwege de affaire zijn de Democraten een afzettingsproces tegen Trump begonnen.

Parnas werkte met Giuliani samen om schadelijke informatie over Trumps Democratische rivaal Joe Biden boven water te halen. Hij werd vorig jaar in de VS aangehouden in verband met een zaak rond financiering van verkiezingscampagnes. Het is zijn eerste interview sinds zijn aanhouding.

Parnas kreeg naar eigen zeggen van Giuliani de opdracht om aan Oekraïne duidelijk te maken dat alle Amerikaanse hulp aan het land zou worden opgeschort als er geen onderzoek naar Biden zou komen. "President Trump wist precies wat er gaande was", zegt hij.

Volgens hem werd ook vicepresident Mike Pence erbij betrokken. Zo zou een reis van Pence naar Oekraïne om de inauguratie van president Volodimir Zelenski bij te wonen zijn geannuleerd, om te laten zien dat het de Amerikanen menens was.

Meer uit Buitenland

Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

53 minuten geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

1 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

1 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

3 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

3 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

3 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het gaat goed met het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd.

4 uur geleden