Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdrol voor ABN AMRO en Danske Bank op afwachtende beurs

Hoofdrol voor ABN AMRO en Danske Bank op afwachtende beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen was maandag een hoofdrol weggelegd voor ABN AMRO en het Deense Danske Bank. Beleggers reageerden op het nieuws dat ABN AMRO een schikking van bijna een half miljard euro heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege verdenkingen van witwassen. De zaak heeft echter ook gevolgen voor Danske Bank. De Deense bank ziet zijn topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm, beiden afkomstig van ABN AMRO, vertrekken.

De Europese beursgraadmeters lieten weinig beweging zien in afwachting van de stroom bedrijfresultaten die later in de week naar buiten komt. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 715,94 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1045,13 punten. Beursintermediair Flow Traders, die dinsdag met cijfers komt, was koploper bij de middelgrote bedrijven met een winst van 3 procent. Parijs en Londen wonnen tot 0,3 procent. Frankfurt daalde 0,2 procent.

ABN AMRO (plus 1,5 procent) behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap. De bank schikte de witwaszaak voor 480 miljoen euro met het OM. Het financiële concern werd er lang van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Beleggers zijn opgelucht dat dit hoofdstuk nu kan worden afgesloten. Een paar jaar geleden moest ING in een vergelijkbare kwestie ook al honderden miljoenen euro's boete betalen. ABN AMRO verwacht door de boete een beperkt nettoverlies te lijden in het eerste kwartaal.

Danske Bank

Danske Bank verloor 1 procent in Kopenhagen, na het nieuws dat het strafrechtelijk onderzoek van het OM naar voormalige bestuurders van ABN AMRO nog loopt. Dit leidde tot het vertrek van Vogelzang en Zalm. Vogelzang, die krap twee jaar geleden aan het roer kwam te staan van Danske Bank, verklaarde "zeer verrast te zijn" door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. Hij zat destijds in het bestuur van ABN AMRO en gaf leiding aan de particuliere en zakelijke tak van de bank. Zalm was topman bij ABN AMRO.

In Milaan dikte de Italiaanse voetbalclub Juventus 10 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat twaalf Europese topclubs, waaronder Juventus, overwegen een eigen Super League op te zetten. BioNTech steeg 1,6 procent in Frankfurt. De Duitse biotechnoloog en partner Pfizer gaan een extra 100 miljoen coronavaccins leveren aan de Europese Unie. De vaccins worden volgend jaar geleverd.

De euro was 1,2032 dollar waard, tegen 1,1967 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 63,02 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 66,63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

8 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

11 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

13 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

14 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

16 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

16 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

17 uur geleden