Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdrol voor ABN AMRO en Danske Bank op afwachtende beurs

Hoofdrol voor ABN AMRO en Danske Bank op afwachtende beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen was maandag een hoofdrol weggelegd voor ABN AMRO en het Deense Danske Bank. Beleggers reageerden op het nieuws dat ABN AMRO een schikking van bijna een half miljard euro heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege verdenkingen van witwassen. De zaak heeft echter ook gevolgen voor Danske Bank. De Deense bank ziet zijn topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm, beiden afkomstig van ABN AMRO, vertrekken.

De Europese beursgraadmeters lieten weinig beweging zien in afwachting van de stroom bedrijfresultaten die later in de week naar buiten komt. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 715,94 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1045,13 punten. Beursintermediair Flow Traders, die dinsdag met cijfers komt, was koploper bij de middelgrote bedrijven met een winst van 3 procent. Parijs en Londen wonnen tot 0,3 procent. Frankfurt daalde 0,2 procent.

ABN AMRO (plus 1,5 procent) behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap. De bank schikte de witwaszaak voor 480 miljoen euro met het OM. Het financiële concern werd er lang van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Beleggers zijn opgelucht dat dit hoofdstuk nu kan worden afgesloten. Een paar jaar geleden moest ING in een vergelijkbare kwestie ook al honderden miljoenen euro's boete betalen. ABN AMRO verwacht door de boete een beperkt nettoverlies te lijden in het eerste kwartaal.

Danske Bank

Danske Bank verloor 1 procent in Kopenhagen, na het nieuws dat het strafrechtelijk onderzoek van het OM naar voormalige bestuurders van ABN AMRO nog loopt. Dit leidde tot het vertrek van Vogelzang en Zalm. Vogelzang, die krap twee jaar geleden aan het roer kwam te staan van Danske Bank, verklaarde "zeer verrast te zijn" door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. Hij zat destijds in het bestuur van ABN AMRO en gaf leiding aan de particuliere en zakelijke tak van de bank. Zalm was topman bij ABN AMRO.

In Milaan dikte de Italiaanse voetbalclub Juventus 10 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat twaalf Europese topclubs, waaronder Juventus, overwegen een eigen Super League op te zetten. BioNTech steeg 1,6 procent in Frankfurt. De Duitse biotechnoloog en partner Pfizer gaan een extra 100 miljoen coronavaccins leveren aan de Europese Unie. De vaccins worden volgend jaar geleverd.

De euro was 1,2032 dollar waard, tegen 1,1967 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 63,02 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 66,63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Europese markt zit verkopen verlichtingsbedrijf Signify dwars

EINDHOVEN (ANP) - Verlichtingsbedrijf Signify heeft in het eerste kwartaal duidelijk last gehad van problemen op de Europese markt. Particulieren en bedrijven kochten veel minder producten van de voormalige lichtdivisie van Philips. Daarbij speelde onder andere een verbod op tl-buizen en vergelijkbare lampen het bedrijf parten.

17 minuten geleden
Onderzoek: Huawei herpakt koppositie op Chinese smartphonemarkt

BEIJING (ANP) - Het Chinese technologieconcern Huawei verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar de meeste smartphones in China, meldt onderzoeksbureau Canalys. Het bedrijf, dat wordt getroffen door Amerikaanse sancties, herpakte daarmee de koppositie op de Chinese markt, nadat Huawei dertien kwartalen geleden van de troon werd gestoten.

35 minuten geleden
Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

4 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

7 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

8 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

8 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

9 uur geleden