Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdonderzoeker berucht Steele-dossier over Trump aangeklaagd

Hoofdonderzoeker berucht Steele-dossier over Trump aangeklaagd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse justitie heeft een Rus aangeklaagd die in 2016 een hoofdrol speelde bij de totstandkoming van het spraakmakende Steele-dossier over toenmalig presidentskandidaat Donald Trump. De aanklagers verdenken Igor Dantsjenko van het liegen tegen de nationale recherche FBI.

Dantsjenko, die in de Verenigde Staten woont, hielp bij het opstellen van het Steele-dossier in aanloop naar de door Trump gewonnen presidentsverkiezingen. Het staat vol met saillante geruchten die de Republikein moesten beschadigen, bijvoorbeeld dat hij door Rusland zou worden geholpen of beïnvloed. Zo werd gesuggereerd dat Moskou zou beschikken over videobeelden van Trump en prostituees in een hotel in Moskou. Dat is nooit bewezen en dat geldt ook voor veel andere gevoelige beweringen uit het dossier.

Dantsjenko was volgens de krant The New York Times de hoofdonderzoeker. Hij moest voor de Britse oud-spion Christopher Steele uitzoeken of er banden waren tussen de Trump-campagne en Rusland. Het dossier zou via een omweg zijn gefinancierd door de Democratische Partij van Hillary Clinton, die het als presidentskandidate opnam tegen Trump. Dantsjenko zou de FBI niet de waarheid hebben verteld over zijn contacten en bronnen.

Het volledige dossier van 35 pagina's belandde in 2017 op straat, kort voor de beëdiging van Trump. FBI-agenten spraken destijds met Dantsjenko om vast te stellen of de claims uit het dossier klopten. Jaren eerder zou ook al eens zijn onderzocht of Dantsjenko zelf heimelijk werkte voor Rusland. De onderzoeker heeft die suggestie "belachelijk" en "laster" genoemd. Trump op zijn beurt noemde het hele dossier compleet bedrog.

Meer uit Buitenland

Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

23 minuten geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

1 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

1 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

1 uur geleden
ICJ begint procedure tegen voortvluchtige militieleider Kony

DEN HAAG (ANP/DPA) - Bijna twintig jaar na het uitvaardigen van het arrestatiebevel tegen de beruchte militieleider Joseph Kony begint het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een voorlopige procedure tegen de nog altijd voortvluchtige Oegandees. De zittingen beginnen in oktober, zo meldt de rechtbank.

1 uur geleden
Verdachte datalek VS gaat akkoord met 16 jaar gevangenisstraf

BOSTON (ANP) - De Amerikaanse militair Jack Teixeira is akkoord gegaan met een gevangenisstraf van zestien jaar om het lekken van geheime Amerikaanse militaire documenten op een platform voor sociale media. Dat meldt ABC News. Was hij niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklagers, dan had de rechter hem tot wel dertig jaar cel kunnen veroordelen.

2 uur geleden
Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag toch meedoen aan de voorronde van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt het onterecht dat hij van het stembiljet is geschrapt. Het besluit komt op de valreep, namelijk een dag voor de voorverkiezingen in Colorado.

3 uur geleden