Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdinspecteur verdacht van deelname criminele organisatie

Hoofdinspecteur verdacht van deelname criminele organisatie

DEN HAAG (ANP) - Een 47-jarige hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid van de politie is vrijdag door de Rijksrecherche aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politieman vermoedelijk zeer vertrouwelijke informatie laten lekken naar een criminele organisatie. Hij is vorig jaar mei buiten functie gesteld.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het OM onderzoekt de Rijksrecherche de verdenkingen tegen de politieman. De man is vrijdag na verhoor heengezonden in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek.

Absoluut onaanvaardbaar

De man werkte als teamchef bij de Dienst Speciale Operaties, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. Daarmee had hij inzicht in undercoveroperaties van de politie. De ACP-voorzitter noemt de aanhouding en de verdenkingen "een enorme schok".

Van de Kamp: "Het is absoluut onaanvaardbaar. Dit is niet zomaar wat. We spreken hier over de meest vertrouwelijke operaties die we doen, waarvan criminelen nu ook kennis hebben. Er zijn geen woorden voor en het is heel ernstig. Voorlopig is de man verdachte. Een slag om de arm is daarom belangrijk, zolang het onderzoek loopt."

Eerdere onderzoeken

Voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV noemt het forse verdenkingen. "Ik word droevig van dit soort berichten en vraag me dan af wat collega's bezielt en waarom ze het doen? Dit is een hoofdinspecteur, maar hij moet intern en strafrechtelijk hetzelfde worden behandeld als andere collega's die van hoog tot laag verdacht zijn van strafbare feiten."

Simonis noem het "heel vervelend" voor de politie en met name de Landelijke Eenheid die al langer onder een vergrootglas ligt. Vorige maand nog concludeerde de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport dat de afdeling Afgeschermde Operaties van de politie, die onder meer de georganiseerde misdaad en terrorisme moet bestrijden, gebrekkig wordt aangestuurd en dat teams onvoldoende samenwerken. Uit de eerdere onderzoeken kwamen vorig jaar ook al organisatorische problemen met negatieve gevolgen voor het politiewerk en de medewerkers aan het licht. Simonis: "Alle rapporten waren negatief."

Meer uit Binnenland

Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

1 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

9 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

9 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

10 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

12 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

13 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

16 uur geleden