Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdinspecteur verdacht van deelname criminele organisatie

Hoofdinspecteur verdacht van deelname criminele organisatie

DEN HAAG (ANP) - Een 47-jarige hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid van de politie is vrijdag door de Rijksrecherche aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politieman vermoedelijk zeer vertrouwelijke informatie laten lekken naar een criminele organisatie. Hij is vorig jaar mei buiten functie gesteld.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het OM onderzoekt de Rijksrecherche de verdenkingen tegen de politieman. De man is vrijdag na verhoor heengezonden in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek.

Absoluut onaanvaardbaar

De man werkte als teamchef bij de Dienst Speciale Operaties, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. Daarmee had hij inzicht in undercoveroperaties van de politie. De ACP-voorzitter noemt de aanhouding en de verdenkingen "een enorme schok".

Van de Kamp: "Het is absoluut onaanvaardbaar. Dit is niet zomaar wat. We spreken hier over de meest vertrouwelijke operaties die we doen, waarvan criminelen nu ook kennis hebben. Er zijn geen woorden voor en het is heel ernstig. Voorlopig is de man verdachte. Een slag om de arm is daarom belangrijk, zolang het onderzoek loopt."

Eerdere onderzoeken

Voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV noemt het forse verdenkingen. "Ik word droevig van dit soort berichten en vraag me dan af wat collega's bezielt en waarom ze het doen? Dit is een hoofdinspecteur, maar hij moet intern en strafrechtelijk hetzelfde worden behandeld als andere collega's die van hoog tot laag verdacht zijn van strafbare feiten."

Simonis noem het "heel vervelend" voor de politie en met name de Landelijke Eenheid die al langer onder een vergrootglas ligt. Vorige maand nog concludeerde de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in een nieuw rapport dat de afdeling Afgeschermde Operaties van de politie, die onder meer de georganiseerde misdaad en terrorisme moet bestrijden, gebrekkig wordt aangestuurd en dat teams onvoldoende samenwerken. Uit de eerdere onderzoeken kwamen vorig jaar ook al organisatorische problemen met negatieve gevolgen voor het politiewerk en de medewerkers aan het licht. Simonis: "Alle rapporten waren negatief."

Meer uit Binnenland

Droogte neemt komende week weer toe door zonnig weer

HOUTEN (ANP) - Komende week zal de droogte in ons land weer toenemen, meldt Weeronline. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort stijgt waarschijnlijk naar ongeveer 290 mm. Dat is volgens het weerbureau vergelijkbaar met het zeer droge jaar 2018 en met 1921. Het recordjaar 1976 kende in deze tijd van het jaar een tekort van ruim 350 mm.

34 minuten geleden
Brand bij islamitisch centrum in Veldhoven

VELDHOVEN (ANP) - In Veldhoven, bij Eindhoven, heeft brand gewoed in het gebouw van een islamitisch centrum aan de Kruisstraat. Regionale media spreken van brandstichting, maar de brandweer kan dat niet bevestigen. Volgens een woordvoerder wordt de oorzaak nog onderzocht. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Het pand is beschadigd, maar niet helemaal afgebrand, aldus de brandweer.

1 uur geleden
Nederland noemt inval bij Palestijnse organisaties onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Nederland en acht andere EU-landen vinden de Israëlische inval bij zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties "niet acceptabel". De inval had donderdag plaats en de kantoren zijn gesloten. Volgens Israël onderhouden de organisaties waaronder al-Haq banden met een terroristische groep. Bewijs daarvan is niet geleverd.

1 uur geleden
Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

4 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

4 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

11 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

12 uur geleden