
Hoofdeconoom IMF vertrekt en keert terug bij universiteit Harvard
WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vertrekt in januari bij het fonds. Gita Gopinath, de eerste vrouw die deze belangrijke functie bekleedt, keert dan weer terug bij de Harvard University.
Volgens het IMF gaat ze terug naar haar oude werkgever omdat het verlof dat ze enkele jaren terug van Harvard had gekregen om een publieke functie buiten de universiteit uit te oefenen, afloopt. Het opstappen van Gopinath zou niets te maken hebben met de recente ophef rond IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.
Die Bulgaarse werd ervan beticht een aantal jaren geleden, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk te hebben uitgeoefend om China hoger te laten eindigen in een ranglijst van landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. Het IMF besloot de zaak grondig te onderzoeken, maar uiteindelijk werd besloten dat Georgieva op haar plek kon blijven.
De in India geboren Gopinath is sinds 2019 de belangrijkste econoom bij het IMF. Door de coronacrisis was er de laatste jaren veel media-aandacht voor de economische ramingen van het fonds, die dan telkens door Gopinath werden toegelicht. Haar voorganger was de Amerikaan Maurice Obstfeld, die de functie van 2015 tot eind 2018 bekleedde. Daarvoor was de Fransman Olivier Blanchard jarenlang de hoofdeconoom van het IMF.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
19 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
14 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
16 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
16 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
16 uur geleden