Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdeconoom IMF vertrekt en keert terug bij universiteit Harvard

Hoofdeconoom IMF vertrekt en keert terug bij universiteit Harvard

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vertrekt in januari bij het fonds. Gita Gopinath, de eerste vrouw die deze belangrijke functie bekleedt, keert dan weer terug bij de Harvard University.

Volgens het IMF gaat ze terug naar haar oude werkgever omdat het verlof dat ze enkele jaren terug van Harvard had gekregen om een publieke functie buiten de universiteit uit te oefenen, afloopt. Het opstappen van Gopinath zou niets te maken hebben met de recente ophef rond IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.

Die Bulgaarse werd ervan beticht een aantal jaren geleden, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk te hebben uitgeoefend om China hoger te laten eindigen in een ranglijst van landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. Het IMF besloot de zaak grondig te onderzoeken, maar uiteindelijk werd besloten dat Georgieva op haar plek kon blijven.

De in India geboren Gopinath is sinds 2019 de belangrijkste econoom bij het IMF. Door de coronacrisis was er de laatste jaren veel media-aandacht voor de economische ramingen van het fonds, die dan telkens door Gopinath werden toegelicht. Haar voorganger was de Amerikaan Maurice Obstfeld, die de functie van 2015 tot eind 2018 bekleedde. Daarvoor was de Fransman Olivier Blanchard jarenlang de hoofdeconoom van het IMF.

Meer uit Financieel

Inspectie treedt met boete op tegen bagageafhandelaars Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.

10 minuten geleden
Woonbond: energietoeslag bereikt niet iedereen die dit nodig heeft

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

26 minuten geleden
Zweedse autogordelmaker met Brabantse vestiging schrapt veel banen

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.

28 minuten geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

1 uur geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

1 uur geleden
Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

2 uur geleden
CNV en studentenbond willen verplichte vergoeding voor stage

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.

2 uur geleden